سویا ، دیابت و بیماری قلبی

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مشکل شایعی است که بر نحوه عملکرد تخمدان در زنان اثر می گذارد.
سویا ، دیابت و بیماری قلبی
زنان مبتلا به PCOS قاعدگی های نامنظمی داشته، سطح هورمون مردانه در آن ها بالاست و تخمدان آن ها حاوی کیست های متعدد است که بزرگ شده و پر از مایع بوده و اطراف تخمک ها را فرا می گیرد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک علت اصلی و مسئول حدود ۷۰% ناباروری های زنان است و خطر سایر بیماری ها از جمله مقاومت به انسولین را بالا می برد که باعث افزایش خطر دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی – عروقی می شود. همچنین PCOS با سندرم متابولیک مرتبط است که فاکتور مشترک بین دیابت و بیماری های قلبی محسوب می شود.
حدود ۱۰% زنان در سنین باروری به PCOS مبتلا می شوند و معمولاً کمتر از ۵۰% آن ها تشخیص داده می شوند. مطالعات نشان می دهد حدود ۴۰% مبتلایان به دیابت و عدم تحمل گلوکز در سنین ۵۰-۲۰ سالگی به PCOS مبتلا هستند.
ایزوفلاون های سویا استروژن های گیاهی هستند که در سویا و محصولات تهیه شده از آن مثل شیر سویا یافت می شوند. به تازگی مشخص شده است که استفاده از ایزوفلاون سویا خطر سندرم متابولیک را کاهش می دهد و اثرات محافظتی در برابر علائم یائسگی، بیماری های قلبی، سرطان، چربی خون بالا، پوکی استخوان و بیماری های مزمن کلیوی دارد.
در مطالعه انجام شده ۷۰ زن مبتلا به PCOS در سنین ۴۰-۱۸ سال مورد بررسی قرار گرفتند. افراد به دو گروه تقسیم شده و به مدت ۱۲۲ هفته روزانه ۵۰ میلیگرم ایزوفلاون سویا و یا دارونما دریافت نمودند. این میزان معادل ۵۰۰ سی سی شیر سویا است. شاخص های متابولیک، هورمونی، التهاب و استرس اکسیداتیو افراد در نمونه های خون گرفته شده در قبل و بعد از مطالعه اندازه گیری شد.
نتایج نشان داد در گروهی که ایزوفلاون های سویا دریافت کرده بودند سطح انسولین در گردش و مقاومت به انسولین کمتر شده که می تواند کاهش خطر دیابت را نشان دهد. همچنین مکمل یاری ایزوفلاون های سویا می تواند منجر به کاهش تستوسترون، کلسترول بد (LDL) و تری گلیسرید شود. البته در این مطالعه اثرات مفیدی بر میزان سایر چربی های خون و شاخص های استرس اکسیداتیو دیده نشد.
نکته علمی: مصرف سویا و محصولات آن به زنان مبتلا به PCOSS توصیه می شود.