سردرگمي فعالان فاوا با ارز چند نرخي
جلسه كميسيون فاوا اتاق بازرگاني با حضور نمايندگاني از وزارت ارتباطات، وزارت فرهنگ و سازمان توسعه تجارت برگزار شد كه در آن به مشكلات پيرامون تخصيص ارز به فعالان فاوا و بررسي شيوه رتبهبندي تشكلهاي حوزه ICT پرداخته شد.
محمد رضا طلايي رييس كميسيون فاوا اتاق بازرگاني ايران، در اين جلسه با ذكر مشكلات به وجود آمده براي فعالان صنعت فاوا به دليل گراني ارز ابراز داشت: به نظر ميرسد افزايش نرخ ارز در كشور و مشكلات به وجود آمده براي توليد باعث شده توليدات فاوا كشورهاي منطقه نسبت به ما افزايش مضاعفي پيدا كند. از سوي ديگر باتوجه به نامناسب بودن نرخ ارز در حال حاضر صادر كننده حوزه فاوا نميداند ميبايست ارز را با نرخ ۴ هزار و ۲۰۰ تومان محاسبه كند يا با نرخهاي بالاي ۸هزار تومان كه در بازار موجود است اين كار را انجام دهد. البته باتوجه به افزايش هزينههاي داخلي براي صادركنندگان امكان توليد با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ توماني عملا وجود ندارد.
وي افزود: در حوزههاي نمايشگاهي نيز چه در بخش ارزي و چه در بخش ريالي مشكلاتي به وجود آمده است و متاسفانه وزارت ارتباطات نيز به مشكلات به وجود آمده براي فعالان فاوا كه پيرامون ارز به وجود آمده تاكنون وارد نشده است.
در اين جلسه مسعود شنتيايي عضو كميسيون فناوري اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگاني ايران كه خود از توليدكنندگان حوزه سختافزار است نيز هست به مشكلاتي ارزي براي فعالان حوزه فاوا پرداخته و ابراز داشت: در شرايط فعلي بخش خصوصي از اتاق و تشكلها توقع دارد جلسهاي براي بررسي مشكلات ارزي حوزه فاوا برگزار كنند. در حال حاضر درواقع داريم چراغ خاموش حركت ميكنيم و نميدانيم مشخصا با چه موانعي روبهرو هستيم. البته باتوجه به مسايل و مشكلات بسيار زياد در اين حوزه انتظار حل شدن مسايل وجود ندارد اما انتظار داريم با مقامات اقتصادي كشور جلساتي برگزار شود تا علت گراني ناگهاني نرخ ارز مشخص شود و معلوم شود كه آيا تنها تحريمها علت اين گراني است و يا در اقتصاد كشور ما اتفاق ديگري افتاده است.
وي افزود: ميبايست مشخص شود شرايط چگونه است و بخش خصوصي جهت تطبيق با مشكلات بايد بداند كه آيا كشور پول ندارد و يا دارد و بنابر مصالحي از آن استفاده نميكند. اما ندانستن شرايط و حركت در تاريكي مطلق همه را بلاتكليف كرده و همين باعث شده رشد اقتصادي ما صفر و يا حتي منفي شود. لذا خواهش من اين است كه از طرف اتاق با مسوولان اقتصادي جلساتي برگزار شده تا شرايط مشخص شود.
در ادامه جلسه عبدالرضا بهادري فرد معاون توسعه صنعت و اعتبار بخشی IT سازمان فناوری اطلاعات پس از استماع گلايههاي بخش خصوصي از نرخ ارز ابراز داشت: در خصوص ترخيص ارز بخشنامهاي به وزارت ارتباطات آمده كه با كسب تكليف از وزارتخانه و با مذاكرات با بانك مركزي قرار شد وزارت ارتباطات در اين خصوص اقدام كند. اما تخصص لازم براي تشخيص اين كه چه ميزان ارز براي يك فعال حوزه نرمافزار مورد نياز است وجود ندارد.
درخواست مجوز جديد براي نشر آنلاين بازي
در اين جلسه سعید رسول اف، رییس سندیکای تولیدکنندگان نرم افزار تلفن همراه و عضو كميسيون ICT اتاق بازرگاني نيز به مشكلات به وجود آمده پيرامون بازيهاي رايانهاي پرداخته و ابراز داشت: اوايل مرداد ماه ما نامهاي براي ما آمد كه در آن به تمام كساني كه در فروشگاههاي عرضه اپليكشن محصولات نرمافزاري خود را عرضه ميكنند هشدار داده شد بنياد ملي بازيهاي رايانهاي مجوز جديدي گذاشته است كه در آن ابراز شده نشر و عرضه هر بازي رايانهاي منوط به دريافت پروانه اين انتشار توسط ناشران مجاز از سوي بنياد ملي بازيهاي رايانهاي است. در اين نامه بحث بازيهاي خارجي نيز مطرح شده است و گفته شده: هر بازي خارجي بايد يك ناشر ايراني داشته باشد و اگر هم بازي خارجي در ايران به فروش برسد ميبايست ۱۰ درصد از درآمد حاصل از فروش آن به عنوان عوارض توسط ناشر پرداخت شود.
اين عضو كميسيون فاوا اتاق بازرگاني ايران تاكيد كرد: درحال حاضر اين نگراني براي فروشگاههاي اپليكيشن وجود دارد كه اين يك مجوز جديد و بسيار نگران كننده است چرا كه در نامهاي كه براي فروشگاههاي اپليكيشن ارسال شده گفته شده اگر اين مساله رعايت نشود با فيلترينگ مواجه ميشوند. البته كمي بعد هم نامهاي ديگر از جايي به نام ستاد مبارزه با بازيهاي غيرمجاز رايانهاي ارسال شد كه گويا از زيرمجموعههاي بنياد ملي بازيهاي رايانهاي است و در آن هشدار داده شده بود كه اگر اين دستورات رعايت نشود چه برخوردهايي صورت ميگيرد.
طلايي رييس كميسيون ICT اتاق بازرگاني ايران در واكنش به اين اظهارات ابراز داشت: موضوع را از طريق هيات مقررات زدايي پيگيري ميكند چراكه براساس قانون مصوب بهبود فضاي كسب و كار هيچ ارگان دولتي اجازه به وجود آوردن مجوز جديدي را ندارد.
شاخصهاي رتبهبندي تشكلها نيازمند اصلاحات
در انتهاي اين جلسه به بحث رتبهبندي تشكلها پرداخته شد كه، طلايي رييس كميسيونICT اتاق در اين خصوص خاطرنشان ساخت: باتوجه به اين كه بحث رتبهبندي به اتاق واگذار شده لذا مركز ملي رتبهبندي با تشكلهاي ICT جلساتي داشته و قرار شده تشكلها به صورت تخصصي موسسات رتبهبندي را تاسيس كرده يا از موسسات موجود رتبهبندي استفاده كنند.
طلايي بيان داشت: در شاخصهاي تعيين شده براي شركتهاي حوزه فاوا بيشتر شاخصهاي مرتبط با شركتهاي سختافزاري مدنظر قرار گرفته كه به نظر صحيح نيست چرا كه شاخصي مثل تعداد پرسنل در شركتهاي نرمافزاري چندان موضوعيت ندارد. پيشهاد ما اين بوده كه تفكيكي در سه شاخه انجام شود و فكر ميكنم براي نرمافزار تعداد كاربران يك نرمافزار ميبايست براي انجام رتبهبندي معيار قرار گيرد.
شنتيايي عضو كميسيون فناوري اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگاني ايران نيز با ذكر اين كه امتيازي كه براي تعداد پرسنل شاخصهاي رتبهبندي قرار گرفته منطقي نيست ابراز داشت: براي شركتهاي بين هفتصد تا هزار پرسنل و از هزار به بالا امتيازاتي در نظر گرفته شده در حالي كه نهايتا ۲درصد شركتهاي حوزه فاوا اين تعداد پرسنل دارند و لذا اجراي چنين شيوهاي صحيح نيست.
شنتيايي كه خود از توليدكنندگان حوزه سخت افزار است افزود:براي سنجش يك شركت سختافزاري ميبايست ماشينآلات و فضا مورد سنجش قرار گيرد اما براي سنجش شركتهاي حوزه نرمافزار ميبايست سنجش متفاوتي صورت گيرد.
مريم قرباني سرپرست فاوا اتاق بازرگاني ايران نيز در خصوص رتبهبندي صورت گرفته بيان داشت: برخي پارامترهايي كه براي رتبهبندي تعيين شده براي حوزه فاوا كاربرد ندارد وشايد مناسبتر باشد كه براي شركتهاي نرمافزار مساله سئو به عنوان شاخص در نظر گرفته شود. از سوي ديگر به نظرم شايسته است كه خدماتي كه پس از اين رتبهبندي قرار است به كساني كه رتبههاي خوبي را كسب ميكنند اعلام شود و مشخص شود تشكلهاي با رتبههاي بالا چه خدمات مضاعفي را دريافت ميكنند.