سبزی بی نظیرو پرخاصیت ولی فراموش شده
یک سبزى خوراکى که به منزله گوهرى گران بهاست ولى هیچ کس به آن توجه ندارد و قدر آن را نمى داند.
به گزارش بهداشت نیوز، این سبزى خوراکى داراى آهن به اندازه دو برابر آهن موجود در اسفناج، کلسیم به مقدار سه برابر کلسیم شیر، ویتامین «ث» به اندازه چهار برابر شیره لیموترش و سرشار از پروتئین هاى مقوى، مغذى و خون ساز از قبیل لیزین، فنیل آلانین، آسپارازین و سیستین است و در تقویت عمومى بدن بى نظیر و در رفع کم خونى بى بدیل است.
از خوردن آن خون صاف و پاک تولید مى شود، ترشح شیر را در زنان باردار زیاد مى کند، استخوان بندى بدن را مخصوصا در کودکان محکم مى کند، قاعده آور است، قوه باه را مى افزاید، خستگى و کوفتگى بدن، خونریزى لثه و سستى استخوان ها و سایر عوارض ناشى از کمبود ویتامین «ث» را به سرعت درمان مى کند و بالأخره مداومت خوردن آن با شکر مسمّن بدن است؛ یعنى اشخاص نحیف و لاغر را فربه و چاق مى کند.
شگفتا! این چه طرفه معجون اسرارآمیزى است که چنین خواص شگفت انگیز و معجزه آسایى دارد؟ شما اگر کلیه مغزهاى متفکر بشر و همه دانشمندان و نوابغ جهان را در مجهزترین لابراتوارهاى کنونى دنیا گرد آورید و در آن کارگاه عظیم، با کمک همه وسایل علمى و فنى، گروهى از مهندسان چیره دست و شیمى دان هاى دانشمند و فیزیکدان هاى ماهر دست به دست یکدیگر داده و بخواهند به سازمان درونى این گوهر گران بها که ساخته و پرداخته دست طبیعت است پى ببرند و نمونه اى از آن بسازند، محال است موفق شوند
یونجه داراى ویتامین هاى A, E, C, K و اسید فسفریک و پروتئین هاى مقوى است که قبلا آن ها را نام بردیم. دکتر هانرى لکلرک، پزشک معروف که معتقد به طب گیاهى بود، در سال ۱۹۱۸، عده زیادى از بیماران مبتلا به کمبود ویتامین C را به وسیله یونجه خام یا یونجه پخته یا شیره آن به خوبى و به سرعت درمان کرد.
در کتاب تحفة المؤمنین با عنوان رطبه، خواص درمان بخش یونجه شرح داده شده و آن پزشک بزرگوار مى نویسد:
«ملین و مبهى و مداومت خوردن آن با شکر مسمن بدن و مولد خون صالح و مولد منى و شیر و مدر حیض است.»
تخم یونجه (دانه آن) داراى خواص بیشتر و مؤثرتر است، او مى نویسد:
«روغن تخم آن و روغنى که از آب او در روغن زیتون ترتیب دهند جهت رعشه و لقوه شربا و ضمادا نافع است.»
اینک به شرح مهم ترین خواص طبى یونجه مى پردازیم:
۱- خواص رطبه (یونجه)
۱. یونجه به علت وجود مواد مقوى از قبیل پروتئین هاى مختلف و ویتامین هاى گوناگون مخصوصا ویتامین A، آهن، فسفر و مقدار نسبتا زیاد کلسیم در تغذیه کودکان و رشد و نمو و استحکام استخوان بندى آن ها و درمان راشیتیسم حائز کمال اهمیت است.
۲. یونجه به علت وجود مقدار خیلى زیاد ویتامین C که در آن موجود است، اختلالات بدنى ناشى از کمبود این ویتامین را به سرعت برطرف مى کند.
ناگفته نماند که متخصصان امر با آزمایش هاى دقیق معلوم کرده اند که در بین مواد غذایى مختلف، جعفرى بیش از همه داراى ویتامین C است و حتى لیموترش که شهرت دارد و از حیث ویتامین C فوق العاده غنى است، در لیست مربوطه خیلى پایین تر از جعفرى قرار گرفته است، آن گاه همان متخصصان در تجزیه یونجه ثابت کرده اند که مقدار ویتامین C آن دو برابر جعفرى و چهار برابر لیموترش است.
۳. مبهى بودن (افزایش دهنده مسل جنسی) یونجه امروزه به اثبات رسیده است، زیرا علاوه بر اینکه داراى پروتئین هاى مقوى و آهن و فسفر است که همه آن ها در تقویت باه از عوامل مؤثر به شمار مى روند، وجود ویتامین E در یونجه، از همه بیشتر موضوع را تأیید مى کند، زیرا ویتامین E که آن را ویتامین ضد عقیم بودن مى نامند، یکى از عناصر مخصوص براى تولید مثل است و در آزمایش روى حیوانات به تجربه ثابت کرده اند که اگر حیوان نر را از این ویتامین محروم کنند، کم کم سلول هاى تولیدکننده متوقف شده و بیضه ها تغییر شکل مى دهند
۴. در کتاب فیزیولوژى، تألیف هوسه، جلد اول، صفحه ۷۹۰ شرحى درباره خواص و آثار ویتامین E در بدن آمده است، که یکى از آن ها این است:
هرگاه بدن مدتى از حیث ویتامین E محروم مانده و از این لحاظ کمبود پیدا کند، یک نوع سوء تغذیه عضلاتى و فلج بروز خواهد کرد، در این حال اگر ویتامین E تجویز شود، اختلالات حاصله برطرف خواهد شد
«خوردن یا مالیدن روغن یونجه لقوه (فلج صورت) را درمان مى کند.»
روغن یونجه را به این طریق مى گیرند که ابتدا یونجه تازه را کوبیده، آب آن را به دست مى آورند و هم وزن این آب، روغن زیتون اضافه کرده، به ملایمت آن قدر مى جوشانند تا همه آب یونجه بخار شود و روغن باقى بماند (خوردن یا مالیدن چنین روغنى، فلج صورت را درمان مى کند.)
۵. یونجه، ترشح شیر و مقدار آن را در زنانى که بچه شیر مى دهند زیاد مى کند و این البته به علت وجود مواد مقوى، مغذى، پروتئین ها، ویتامین ها و مخصوصا کلسیم موجود در آن است.
۶. یونجه، به علت وجود همین مواد، اگر مدتى مرتبا مصرف شود در تقویت مزاج فوق العاده مؤثر است و اشخاص نحیف و لاغر را فربه و چاق مى کند، براى حصول این نتیجه مؤلف تحفه توصیه مى کند که آن را با شکر تناول کنند.
۷. مخفى نماند که یونجه تازه، ملین طبع، ولى یونجه خشک قابض است
به هرحال، ما براى نخستین بار توصیه مى کنیم که از همین سبزیجات در مغازه هاى سبزى فروشى بفروشند و مردم آن را در غذاها، مثلا آش، خورش، کوکو، پلو و … وارد و تناول کنند. مقدار خوراک آن مثل سایر سبزى ها است ولى مقدار خوراک تخم آن روزى ۱۰ گرم تا ۲۵ گرم است.
اگر کسى ایراد گرفت که یونجه را مگر مى توان به مصرف تغذیه رساند جواب دهید که آمریکایى ها نیز که یک ملت متمدنى هستند و کارهایشان از روى حساب و کتاب و بهداشت است! یونجه را به جاى اسفناج مصرف مى کنند، چه اشکالى دارد ما نیز آن را استفاده و مصرف کنیم، البته نه به عنوان تقلید از آمریکا بلکه به این علت که خواص مغذى و مقوى و سودمند آن بر ما ثابت شده است
منبع: سایت جامع طب سنتی ایران