سایه بلند مومیایی بر سینماهای جهان

در هفته ای که سپری شد، نسخه تازه «مومیایی» بر سینماهای جهان حکم راند اما «زن شگفت انگیز» هم در دومین هفته اکران جهانی اش بازاری خوش داشت تا هر دو فیلم سایه ای بلند بر سینماهای دنیا بیاندازند.
«مومیایی» که در اواخر دهه ۱۹۹۰ و اوایل دهه ۲۰۰۰ در سه ورسیون با کارگردانی استیفن سامرز و با حضور برندان فریزر در رل اصلی به فروش زیادی نایل شد، حالا نه به عنوان یک کار دنباله ای بلکه به صورت یک جمع بندی مجدد و بیان دوباره تمامی اتفاقات از نو روانه بازار شده و امتیاز اضافه ای که نسبت به ورسیون های قبلی دارد، این است که تام کروز معروف و قدیمی و همچنان پرطرفدار به این فیلم اضافه شده و سکاندار اصلی ماجراها است. اکران مومیایی جدید با چنین ادوات و شکلی دو جور بازخورد متفاوت داشته است. این فیلم با هزینه ۱۲۵ میلیون دلاری ساختش در آمریکا و کانادا شروع اکرانی بهتر از سی و دو میلیون دویست هزار دلار در هفته گذشته نداشت اما در ۶۳ کشور و بازار و منطقه دیگر جهان یکصد و چهل و یک میلیون و هشتصد هزار دلار کسب کرد تا هر چه را که در آمریکا بدست نیاورده، در سایر مناطق دشت کند.
بازار فوق العاده چین
یکی از بهترین بازارهای غیرآمریکایی و به واقع پولسازترین مکان برای «مومیایی» جدید چین با پنجاه و دو میلیون و دویست هزار دلار درآمدزایی بود و کره جنوبی و روسیه هم به ترتیب با هفده میلیون و هشتصد هزار و هفت میلیون و ششصد هزار دلار درآمد «Mummy» مجهز به تام کروز را شارژ مالی و تغذیه اقتصادی کردند. چون باز نام کروز به میان آمد، باید متذکر شویم که شروع پخش یکصد و چهل و یک میلیون و هشتصد هزار دلاری این فیلم در کشورهایی بجز آمریکا و کانادا بهترین آغاز اکران بین المللی برای یک فیلم مرتبط با وی به حساب می آید و فیلم قبلی که در این زمینه صاحب حد نصاب بود، «جنگ دنیاها» محصول ۲۰۰۵ است که عایدی آن در سایر قاره ها در هفته اول اکرانش به یکصد و دو میلیون و پانصد هزار دلار رسید.
رقمی اندک برای یک کارتون
پس از «زن شگفت انگیز» که در پی یک هفته بالانشینی در سینماهای آمریکا جایش را به نسخه تازه «مومیایی» داد و در جای دوم قرار گرفت و در ۵۷ کشور دیگر نیز پنجاه و هشت میلیون و یکصد هزار دلار کاسبی کرد، رتبه سوم در جدول پرفروش های آمریکای شمالی به انیمیشن جدید کمپانی دریم وورکز یعنی «کاپیتان لباس زیری» رسید که هفته پیشش در بدو اکرانش در جای دوم جدول قرار گرفته بود و این بار با ۴۸ درصد تنزل در فروش به سودسازی دوازده میلیون و سیصد هزار دلاری اکتفا کرد. رقم مجموع درآمدسازی این فیلم پس از ۱۳ روز اکران به چهل و چهار میلیون و پانصد هزار دلار می رسد که البته برای کارهای کارتونی سال های معاصر رقمی اندک به حساب می آید.
عبور دزدان کاراییب از مرز ۶۰۰ میلیون دلار
قسمت پنجم از سری فیلم های «دزدان دریایی کاراییب» که در بدو اکران صدرنشین جدول آمریکای شمالی شده و سپس در هفته دوم توسط «زن شگفت انگیز» و «کاپیتان لباس زیری» و به رتبه سوم تنزل داده شده بود، هفته سوم به رده چهارم فرو افتاد و در این راه بیشتر از ده میلیون و هفتصد هزار دلار نفروخت. مجموع سودسازی ۱۳۵ میلیون دلاری این فیلم در آمریکا و کانادا پس از ۳ هفته نمایش هم کمتر از میزان توفیق چهار قسمت قبلی است اما آنجا که این فیلم (با نام جنبی و کامل کننده «مردان مُرده قصه ای نمی گویند») به جبران نایل می آید، سایر قاره ها و کشورهایی بجز آمریکا و کانادا هستند و این فروش فزاینده فیلم در مرزهای دور از آمریکا و کانادا است که ادامه ساخت فیلم های این فرانچیز را الزامی می سازد. این فیلم در این هفته در همین ارتباط سی و چهار میلیون و هشتصد هزار دلار در ۵۴ کشور مختلف دنیا فروش کرد و مجموع پولسازی اش را از مرز ۶۰۰ میلیون دلار عبور داد.
آنها ششم و هشتم شدند اما…
این هفته دو فیلم تازه دیگر هم به نمایش درآمد و سهم و رتبه آنها مقام های ششم و هشتم بود. یکی از آنها کاری است به نام «شب ها می آید» و آن را استودیوی تازه مطرح شده «A24» ساخته است و در بیش از ۲۵۰۰ سالن به فروشی ۶ میلیون دلاری نایل شد. این فیلمی از ژانر تریلر (دلهره آور) است که اهالی سینما و کارشناسان فن آن را بسیار پسندیده اند اما به همان میزان با برخورد مثبت مردم مواجه نشده است. شروع فروشی ۱۰ میلیون دلاری برای این فیلم به همین سبب شکل نگرفت و اگر یک دلگرمی وجود داشته باشد که این ارقام نازل را کم اثر سازد این نکته است که هزینه تولید آن از ۵ میلیون دلار فراتر نمی رفته است. دیگر فیلم جدید اکران شده در این هفته کاری است از شرکت بلیکر استریت به نام «مگان لیوی» که با سه میلیون و هفتصد هزار دلار پولسازی از حدود ۲ هزار سالن در سطح آمریکا و کانادا به رتبه هشتم قناعت ورزید. این آمار «متوسط مایل به ضعیف» در حالی برای «مگان لیوی» به ثبت رسید که در ارزش گذاری سایت های سینمایی ارقام بالایی به این فیلم اختصاص داده شده بود.
یک صنعت بدون خلل
در بازگشت به سوژه «مومیایی» و قسمت جدید آن باید یادآور شویم که سازندگان این فیلم فارغ از هر آمار قبلی و بعدی، این فرانچیز را صنعتی همیشه سودساز می انگارند و معتقدند در فروش آن چه قدی کم و چه قدری زیاد خلل بزرگی حادث نخواهد شد. امروز این یک برآورد دوگانه و عجیب تلقی می شود که قسمت جدید مومیایی در هدفگاه و مقصد اصلی اش که آمریکا و کانادا است چرا به دستاوردی معمولی می رسد ولی در سایر قاره ها به جولانی بسیار بیشتر نایل می آید. هر پاسخی را بر این سوال قایل باشیم باید متذکر شویم که قسمت سوم این سری فیلم ها نیز که از قضا ضعیف ترین عملکرد را در میان آثار آن تریلوژی داشت، کارش را با چهل میلیون و چهارصد هزار دلار در گیشه ها شروع کرد و به سختی توانست با ۱۰۰ میلیون دلار فروش به کارش در آمریکای شمالی پایان بخشد. حتی آمار این فیلم نیز چندان در مسیر حرکت و در چارچوب دستیابی نسخه تازه مومیایی نشان نمی دهد زیرا اضافه بر مردم عادی که واکنش شان نسبت به فیلم براساس آمار حاصله درخشان نبود، منتقدان سینما هم در هفته نخست اکران آن ایرادات زیادی را به فیلم گرفتند.
ادامه گردش در دنیای تیره
یونیورسال که سازنده قسمت جدید «مومیایی» همچون نسخه های قبلی این فیلم است، از حالا طرح بازسازی کارهای مطرح قبلی در زمینه فیلم های افسانه ای و قهرمانانه و کمیک بوکی تنظیم کرده است و در قدم بعدی «عروس فرانکشتن» را بازسازی خواهد کرد و برای این مهم از بیل کاندون سود خواهد جست که اخیراً نسخه موفقی از «زیبا و هیولا» را با بازیگران زنده عرضه کرده است. نسخه جدید «عروس فرانکشتن» در ۱۵ فوریه ۲۰۱۹ اکران خواهد شد و یونیورسال دو فیلم دیگر هم از این دست را برای سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ در نظر گرفته است و عنوان کلی اینگونه فیلم ها را Dark Universe یعنی «دنیای تیره» گذاشته اند که اشاره ای به طبایع منفی و یا تیره آدم های بد این قصه ها و فضاهای کلی و پردردسر جهان ادبیات داستانی است. آدم هایی که البته در تقابل با قهرمانان خیالی و سلاطین داستان های کمیک بوکی از پای در می آیند و شانسی برای فتح این تقابل ها ندارند و فضاهایی که به تدریج رو به آرامش نسبی می روند. برنده اصلی البته استودیوهایی هستند که این فیلم ها را رگباروار می سازند و سودی که بابت آنها طی سال های طلایی چهار دهه اخیر بدست آورده اند، غیرقابل شمارش است.