رضا میرکریمی:مسئولیت انتخاب فیلم ها بر عهده من است
نشست خبری سی و پنجمین جشنواره جهانی فیلم فجر در پردیس سینمایی چارسو با حضور رضا میرکریمی دبیر جشنواره برگزار شد.
در ابتدای نشست، تیزر اصلی جشنواره رونمایی و به عباس کیارستمی تقدیم شد. پس از آن هم تیزرهای بخشهای جنبی جشنواره نمایش داده شد.
میرکریمی در این جلسه گفت :قولی در سال قبل و در انتهای جشنواره دادم که از ۸ اردیبشهت سال گذشته کار خود را آغار می کنیم و این اتفاق افتاد و با خود گفتیم اگر قرار است دبیر خانه ثابت داشته باشیم، باید تلاش زیادی کنیم؛ به همین دلیل به همراه مدیران جشنواره یک دبیرخانه راه انداختیم. ما همیشه گله داریم چرا دبیرخانه ثابتی برای جشنواره ها نداریم و کسانی که این گله را می کنند، اغلب از خود مسئولان هستند. ما برای این که مجبور نشویم کسی را متهم کنیم، خودمان دست به کار شدیم و دبیرخانه ثابتی را راه اندازی کردیم. اهداف فرهنگی و هنری در اهداف ملی ما ریشه دارد و به همین علت باید در کوتاه مدت در منطقه و در بلندمدت در آسیا حرف اول را در حوزه فرهنگ بزنیم و تا سینمای ما هست، جشنواره هم باید باشد و در این مسیر کار گروهی حرف اول را می زند.
دبیر جشنواره جهانی فجر افزود: سال هاست ترکیب نامناسبی از عملکرد فستیوال های مختلف جهان را در جشنواره ملی فیلم فجر جمع کردهایم که این موارد در جشنواره جهانی مانند کاهش تعداد جوایز حذف شد. تلاش کردیم بگوییم همه بخش های جشنواره مهم هستند و بسیاری از فیلم های خوب در بخش های غیر رقابتی وجود دارد. حذف هیات انتخاب، اعلام نشدن کاندیداها، منتشر نکردن فهرست متقاضیان و ارسال پاسخ مستقیم به متقاضیان از جمله مواردی است که مدنظر بوده است.
میرکریمی یادآوری کرد: مسئولیت انتخاب فیلم ها بر عهده من است و با وجود سختی، برایم لذت بخش بود. تا امروز همه فیلم ها را دیده ام و می توانم از انتخاب آنها دفاع کنم. البته به غیر از چند فیلم وحشت که من از آن ها می ترسم!
دبیرجشنواره جهانی فجر اضافه کرد: یک نفر باید جمعبندی علایق و سلایق را بعد از این که پای صحبت همه کارشناسان نشست انجام دهد و اینطور نباشد که اگر جایی مورد سوال قرار گرفت بگوید این بخش به من مربوط نیست. فهرست متقاضیان حضور در جشنواره را منتشر نکردیم، چون این رازی بین ما و کسی است که فیلمش را به امانت در اختیار ما قرار داده است. به همین دلیل به شکل کلی آمار دادیم که چند هزار نفر در جشنواره ثبت نام کردند و حتی به کسانی که به جشنواره ما فیلم فرستادند، اما فیلمشان انتخاب نشد، ایمیل فرستادیم و از آنها تشکر کردیم و خواستیم که برای سال دیگر بازهم برای ما فیلم بفرستند. این موضوع باعث شد تا یک رابطه احترام برانگیز دو طرفه شکل بگیرد. سال گذشته آمار خوبی از انتشار خبرها به ما داده شد که شامل انگلیسی، کردی، عربی و … بود.
دبیر جشنواره جهانی فجر در خصوص به روز شدن تجهیزات و نرم افزارها گفت: امسال با توجه به وسعت VOD و بازار فیلم یک ویدیولایبرری داریم که شامل تعداد بسیاری از فیلم ها شده است که تنها شامل تولیدات سال جاری نمی شود. همچنین بازار فیلم امسال خیلی جدی تر برگزار می شود. امسال بیش از ۱۰۰ نفر از حاضران در بازار خودشان بلیت هواپیما خریدند. سال گذشته یک انضباط مالی داشتیم و ۱ میلیارد صرفه جویی کردیم که این صرفه جویی به کاهش خدمات به مهمانان مربوط می شود.
وی افزود: یکی از کارهای امسال این است که بخشهایی از فیلمهایی که کمتر مشتری دارند در ویدیو لایبری گنجانده شده که این کار کمکی برای عرضه سینمای ایران به جهان و ایجاد تعامل سازنده است. ظاهر جشنواره ما باید با جشنواره های عربی متفاوت باشد و بریز و بپاش های معمول را نداشته باشد. ما نیازی به صرف هزینه های بالا برای جذب مخاطب نداریم. از وقتی سطح خدمات ما در جشنواره به مهمانان پایین آمد، تقاضا برای حضور در جشنواره بیشتر شد.
دبیر سی و پنجمین جشنوارهجهانی فیلم فجر عنوان کرد: ما نمی خواهیم جشنواره ای باشیم که از دیگر جشنواره های بین المللی پیروی می کند و فیلم های این جشنواره ها را نشان دهیم. ما ادعا داریم که گرایش و سلیقه خودمان را داریم و به دنبال استعدادهای جدید هستیم. امسال فیلم های بسیار خوبی انتخاب کردیم که برای اولین بار در این جشنواره نمایش داده می شود.
میرکریمی همچنین گفت: پارسال باشگاه هواداران داشتیم، امسال باشگاه جشنواره داریم که مخاطبان حرفه ای سینما را شناسایی و برای آن ها برنامه ریزی می کند.سینمای فلسطین و چارسو سیستم صدایشان بازسازی جدی می شود. هرچه اتفاق افتاد حاصل درایت حجت الله ایوبی بود. ایشان گفتند از نظرم این جشنواره مستقل است و نباید دخالت کنیم و خوشبختانه آقای حیدری هم گفتند استقلال خود را از دست ندهیم.
وی افزود: امسال مشکلات فرامتنی زیادی داشتیم که یک رییس جمهور خارجی شروع به کار کرد و قانون تبعیض آمیز وجود داشت اگر به ایران سفر کنید به شما ویزا نمی دهیم. کار سخت و دشواری در دعوت از مهمانان داشتیم. هر کس منافع ملی کشور را نسبت به منافع خود ارجح بداند، ما دست او را می فشاریم و با او همکاری می کنیم. این جشنواره سرای فرهنگ است و خوشبختانه در چنین شرایط سختی ۳۵۰ مهمان از ۶۶ کشور داریم که دو برابر سال گذشته است. از کشورهای عربی ۳۰ مهمان داریم که آمار خوبی است. این موارد نشان می دهد که فرهنگ و هنر بسیار قدرتمند است و درهایی که برای مردان سیاست بسته است ، برای فرهنگ و هنر باز است. با همه تهدیداتی که از سوی کشورهای عربی در خصوص افرادی که در این جشنواره شرکت می کنند، داشتیم از مصر، مراکش، تونس، عربستان و امارات فیلم داشتیم و این یعنی هنر می تواند نقش بزرگی در دیپلماسی کشور ایفا کند.
وی درباره بخش دارالفنون گفت: ما بخش دارالفنون را سال گذشته داشتیم و امسال هم داریم که روی استعدادهای کشف نشده هم کار می کنیم. ۷۰ فیلمساز جوان از ۷۲ کشور جهان داریم و در کنار آن ۵۲ جوان از استان های مختلف داریم. شهاب اسفندیاری و مازیار میری از سه ماه قبل برنامه ریزی کردند و دو روز زودتر شروع و تمام می شود. در این بخش با بزرگان سینما برای این جوانان برگزار میشود.