راهنمای جامع خرید و مقایسه بین LED و OLED
در این مطلب به طور کامل و جامع تفاوت های این دو نسل نمایشگر را برایتان توضیح میدهیم.در ادامه با آی سی تی پک همراه باشید.
مقدمه
Lcd بهتر است یا led؟سوالی که چندین سال متوالی خریداران تلویزیون در هنگام خرید بدنبال جواب آن بودند.اما یکی دو سالی است که این مقایسه به نحو دیگری انجام میشود. OLED بهتر است یا LED ؟اگر زمان آن رسیده تا اسکناس های خود را صرف خرید یکدستگاه تلویزیون کنید؛در ادامه با آی سی تی پک همراه باشید.
تاریخچه مختصر OLED:
هنگام عرضه اولین سری از تلویزیون های OLED در سال ۲۰۱۳،بعلت عمق بالای رنگ مشکی و ظاهر ظریف و ضخامت بسیار باریکشان مورد تحسین قرار گرفتند اما از طرفی در مقیاس روشنایی و نور صفحه نمایش به پای LED نمی رسیدند.همچنین قیمت بسیار بالای OLED یکی دیگر از نقاط ضعف آن بود که به سبب آن برخی از خرید این تلویزیون منصرف میشدند.اما امروزه ماجرا کمی عوض شده،هزینه ساخت OLED کاهش پیدا کرده است و قیمت این دستگاه ها نسبت به قبل متعادل تر شده است.البته از این نظر همچنان باید برای خرید OLED ها به مراتب هزینه بیشتری نسبت به LED ها پرداخت نمایید.در نهایت باید به این نکته اشاره کرد که تلویزیون های LED همچنان در برخی از زمینه ها نسبت به OLED برتری دارند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
تعریف مختصری از تلویزیون های LED:
در ساخت این دستگاه ها در واقع از قانون ساخت LCD استفاده شده است.با این تفاوت که لبه های تلویزیون دارای لامپ های کوچک LED بوده که بعلت حرکت الکترون ها از یک نیمه هادی باعث تولید نور میشود.نمایشگرهای LED بطور کامل و ۱۰۰ درصد LED نیستند و این نام در اصل نباید به آنها اطلاق شود.نمایشگرهای واقعی LED بیشتر کاربرد صنعتی دارند و برای نمایشگرهای بزرگ،بیلبوردهای تبلیغاتی و در استادیوم ها مورد استفاده قرار میگیرد.بعلت وجود دیودهای نورانی که سرعت خاموش و روشن شدن در آن زیاد است؛عملکرد خاموش و روشن نورپس زمینه در این تلویزیون ها با سرعت بالایی انجام میگیرد و این امر به لحاظ علمی باعث افزایش کنتراست تصویر میگردد.
تعریف مختصری از تلویزیون های OLED:
OLED مخفف واژه Organic Light-Emitting Diod است که به دیودهای ارگانیکی گسیل نور معنی میشود!یکی از محاسن این نمایشگرها،توانایی کنترل جداگانه پیکسل ها است.بطوریکه هر پیکسل به تنهایی برای ایجاد رنگ ها خاموش و روشن میشود.مصرف انرژی نیز در تلویزیون های OLED بهینه تر از LED میباشد.در این نمایشگرها اگر تصویر در حال نمایش تیره باشد؛مصرف انرژی کمتر و اگر روشن باشد مصرف انرژی افزایش می یابد.چرا که به هنگام نمایش دادن رنگ های تیره پیکسل های مربوطه خاموش میشوند.اما در LED این چنین نیست و نور پس زمینه همیشه روشن است.
بازار OLED در تسخیر LG:
در حال حاضر کمپانی الجی یکه تاز بازار تلویزیون های OLED است.همچنین الجی و سونی قرار داد همکاری امضا کرده اند که طی آن سونی میتواند در تلویزیون های OLED خود مانند براویا از پنل های OLED ساخته شده توسط الجی استفاده کند.سامسونگ نیز از تکنولوژی OLED در زمینه ساخت صفحه نمایش موبایل استفاده میکند و در اینکار به حدی تبحر دارد که حتی پنل های OLED خود را به رقیب دیرینه خود یعنی اپل نیز میفروشد.
چندی پیش شایعاتی پیرامون عرضه OLED توسط سامسونگ مطرح گردید که این شرکت با معرفی تلویزیون های QLED به این شایعات پایان داد.اما چطور ممکن است که پنل هر دو برند الجی و سونی یکی باشد ولی وقتی آن ها را کنار هم مقایسه میبینیم تفاوت حس میشود؟
در جواب این سوال باید گفت که تفاوت عملکرد بین OLED سونی و الجی نشات گرفته از پردازنده های تصویری آنهاست(سری آلفا الجی و براویا سونی). تولید کنندگان برتر این حوزه یعنی سونی،سامسونگ و الجی پردازنده های به مراتب قوی تری نسبت به رقیبان خود تولید میکنند.یک پردازنده قوی به تنهایی باعث کاهش نویز و جاماندگی تصویر شده و همچنین رنگ های دقیق تری تولید میکند.
کدام بهتر است؟ OLED یا LED؟
حالا نوبت به آن رسیده تا این دو تکنولوژی را در کنار هم قرار داده و از جهات مختلف اعم از کنتراست،زاویه دید،رنگ مشکی،میزان روشنایی و… مورد بررسی قرار دهیم.
تولید رنگ مشکی:
توانایی یک تلویزیون در ایجاد رنگ مشکی عمیق یکی از اصلی ترین و مهم ترین فاکتورهای دستیابی به تصویری با کیفیت بالا است.هرچه رنگ مشکی عمیق تر باشد؛کنتراست تلویزیون بالاتر رفته و نمایشگر رنگ های عمیق تری تولید میکند و نتیجه آن نمایش یک تصویر خیره کننده و نزدیک به واقعیت است.وقتی صحبت از عمق رنگ مشکی پنل تلویزیون به میان می آید؛بدون شک oled قهرمان بی چون و چرای این بخش است.
تلویزیون های LED متکی به نور ال ای دی های بک لایت هستند که به پنل دستگاه تابیده میشوند.حتی با وجود تکنولوژی تنظیم نقطه ای نور Micro Dimming باز هم این نمایشگرها از نظر میزان عمق رنگ مشکی به پای تلویزیون های oled نمی رسند.حتی در پیشرفته ترین مدل های led ،این موضوع اجتناب ناپذیر است.اما سامسونگ امسال استثنایی در این بخش خلق کرد! QLED! های سامسونگ که سال گذشته به بازار ارائه شدند،موفقیت بزرگی در این بخش کسب کرده اند و تقریبا تمام مشکلات پیشین تلویزیون های LED را در زمینه تولید رنگ مشکی عمیق برطرف ساخته اند.
تلویزیون های OLED هیچ یک از مشکلات بالا را ندارند.اگر یک پیکسل OLED برق نداشته باشد؛هیچ نوری تولید نمیکند و بنابراین کاملا سیاه است.و این یعنی اعلام برد OLED در این بخش.
برنده:OLED
روشنایی صفحه نمایش:
وقتی صحبت از روشنایی صفحه نمایش به میان بیاید؛LED ها دارای برتری های قاطعی در این بخش هستند.تکنولوژی LED خود دارای روشنایی قابل توجهی هستند ولی سامسونگ با اضافه کردن ذرات کوانتوم دات توسط سامسونگ در تلویزیون های QLED ،این روشنایی بسیار بیشتر از قبل شده و میزان روشنایی تلویزیون را به ۱۵۰۰ نیت افزایش داده است.البته نسل جدید OLED در این زمینه نسبت به قبل پیشرفت محسوسی داشته اما برای اینکه میزان روشنایی QLED های سامسونگ را با OLED مقایسه کنیم؛جالب است بدانید که میزان روشنایی نور در OLED 700 نیت و در QLED 1500 نیت است.یعنی تقریبا دوبرابر بالاتر!
بنابر شنیده ها،سونی در سال جدید مدل های جدید OLED خود را معرفی خواهد کرد که دارای میزان روشنایی فوق العاده بالایی هستند.هنوز هیچ اطلاعات دقیقی در مورد این دستگاه ها در اختیار نداریم و باید تا عرضه آن منتظر بمانیم.
برنده:LED
Response Time یا سرعت پاسخ دهی تلویزیون:
به حد فاصل زمان “روشن” و “خاموش” شدن یک دیود در تلویزیون سرعت پاسخ دهی میگویند.هر چه سرعت پاسخ دهی یک تلویزیون بالاتر باشد تصاویر با سرعت بالا روانتر بوده و جزییات تصویر به راحتی قابل تشخیص میباشد.
پیکسل های OLED بسیار کوچکتر از LED میباشند و هر پیکسل در او ال دی به صورت جداگانه خاموش و روشن میشوند.در مقابل پیکسل های ال ای دی بدلیل اینکه سرعت پایینتری دارند باعث شده تا نمایشگرهای OLED در حال حاضر سریع ترین نرخ سرعت پاسخ دهی در بین تمام تلویزیون های تولید شده در بازار را داشته باشند و در نتیجه در این بخش برنده قاطع ما نیز به OLED میباشد.
برنده:OLED
زاویه دید:
بگذارید خیالتان را راحت کنیم.در این بخش نیز OLED برنده میباشد.بهترین زاویه دید برای تماشای یک تلویزیون LED مرکز تصویر است و هرچقدر که به زاویه دید را تغییر دهید و از گوشه ها به تماشای تلویزیون بپردازید؛کنتراست و غلظت رنگ های سیاه و سفید کاهش پیدا خواهد کرد.البته الجی چندی است که پنل های ال ای دی جدید به نام IPS تولید کرده که زاویه دید بهتری نسبت به ال ای دی های معمولی دارد اما پنل های IPS در زمینه کنتراست و میزان تولید رنگ مشکی از پنل های ال ای دی ضعیف تر هستند و رنگ مشکی در آنها متمایل به طوسی است.پس قاعدتا IPS توانایی رقابت با پنل های OLED را ندارد.پنل های OLED را میتوان تا زاویه ۸۴ درجه بدون افت کیفیت و تار شدن صفحه نمایش مشاهده کرد ولی این عدد در تلویزیون های LED به ۵۴ درجه کاهش پیدا میکند که این نشان از برتری بی چون و چرای OLED در این بخش دارد.
برنده:OLED
اندازه صفحه نمایش و تنوع اینچ:
در این بخش ال ای دی را میتوان برتر دانست.تلویزیون های OLED به دلیل هزینه ساخت بالاتری که دارند معمولا در سایز های ۵۵ اینچ و بالاتر تولید میشوند ولی ال ای دی ها از سایز ۳۲ تا حتی بالای ۱۰۰ اینچ تولید شده و در دسترس کاربران است.همچنین اگر جزو کسانی هستید که هیچ مشکل مالی برای خرید تلویزیون نداشته و میخواهید تلویزیونی بالای ۱۰۰ اینچ در منزل خود داشته باشید؛باید قید خرید OLED را بزنید چون در حال حاضر تا سایز نهایتا ۹۰ اینچ تولید شده اند و برای خرید سایز های خیلی بزرگ باید به سراغ LED بروید.
برنده:OLED
عمر مفید و طول عمر دستگاه:
الجی میگوید اگر شما به مدت ۵۴ سال روزی ۵ ساعت به تماشای OLED بپردازید؛این تلویزیون ۵۰ درصد روشنایی صفحه خود را از دست میدهد.این ادعا در حال حاضر قابل اثبات نیست چون این نسل از نمایشگر از سال ۲۰۱۳ وارد بازار شده است و نمیتوان در این مورد قضاوت کرد.در تلویزیون های LED همچین صحبت های تاکنون توسط تولید کنندگان این حوزه صورت نگرفته است و به همین دلیل برای آنکه خیالمان از بابت طول عمر دستگاه راحت تر باشد؛برنده این بخش را LED معرفی میکنیم.
برنده:LED
مصرف برق و انرژی:
اگر این مطلب را تا اینجا به طور کامل مطالعه کرده باشید؛مطمئنا میتوانید برنده این بخش را حدس بزنید.تلویزیون های OLED نور بک لایت ندارند و به همین دلیل ضخامت و وزن بسیار کمتری نسبت به LED دارند و این موارد باعث میشود تا مصرف برق خیلی کمتری داشته باشند.
برنده:OLED
قیمت:
پیشتر،برنده بلامانع این عنوان تلویزیون های LED بودند. اما با گذر زمان تنوع مدل تلویزیون های OLED نسبت به قبل بسیار بیشتر شده و خریداران میتوانند بسته به بودجه خود اقدام به خرید یک تلویزیون OLED کنند و مانند گذشته برای انتخاب محدود به یک یا دو مدل نیستند.اما همچنان تلویزیون های OLED دستگاه های خاص و لوکسی محسوب میشوند و اگر خوش شانس باشید میتوانید یک OLED با قیمتی حدود ۲۰۰۰ دلار تهیه کنید در صورتی که برای LED ها از چند صد دلار(حتی زیر ۵۰۰ دلار) تا چند صد هزار دلار میتوانید هزینه کرده و بدین ترتیب طیف بیشتری از خریداران به سمت خرید LED سوق پیدا میکنند.
برنده:LED
جمع بندی:
از نظر کیفیت تصویر،OLED میتواند LED را شکست دهد،هر چند که LED نسبت به گذشته پیشرفت های چشمگیری داشته است.OLED همچنین سبک تر،نازک تر و از نظر مصرف انرژی نیز بهینه تر است و بهترین زاویه دید تصویر را برای بیننده فراهم میکند؛گرچه همچنان قیمت OLED نسبت به رقیب کهنه کار بالاتر است اما با گذر زمان این اختلاف کمتر شده و علت آن کاهش هزینه ساخت پنل او ال دی و شاید سیاست تولیدکنندگان این نوع پنل برای جا افتادن تکنولوژِی OLED در بازار پر سود تلویزیون و نمایشگر است.
در نهایت امیدواریم که خواندن این مطلب به شما در خرید تلویزیون بعدی منزلتان کمک کرده باشد.اگر از دارندگان تلویزیون OLED هستید؛لطفا در بخش نظرات در مورد دستگاه خود و نقاط قوت و ضعف توضیح دهید.