راز ساخت هرم بزرگ جیزه ، تنها بازمانده عجایب هفتگانه، پس از چند هزار سال برملا شد
هرم بزرگ جیزه (Great Pyramid of Giza) یکی از شگفتانگیزترین سازههای روی زمین است که به تازگی راز ساخت آن آشکار شده است؛ با ما همراه باشید.
معمای بزرگی که در مورد هرم جیزه مطرح میشود، این است که چطور مردمی از عصر برنز با کمترین امکانات ممکن، قدیمیترین و تنها مورد باقیمانه از عجایب هفتگانه را در مصر ساختند؟
خوشبختانه متخصصان باستان شناسی خبر از کشف یافتههای جدیدی میدهند که جزئیات ساخت هرم بزرگ جیزه را با استفاده از بلوکهای ۲.۵ تنی سنگ آهک که از ۸۰۰ کیلومتر دورتر از مکان احداث هرم به آنجا آورده شده بود، آشکار میکند. این سازه عظیم، ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح به عنوان مقبرهای برای یکی از فرعونهای مصر باستان با نام خوفو (Khufu) ساخته شد.
این مورد از اهرام مصر با ارتفاع ۱۴۶ متر تا قبل از قرون وسطی بزرگترین ساخته دست بشر به حساب میآمد؛ اکنون هم کشف نوشتههایی بر روی یک کاغذ پاپیروس، یک قایق تجاری و سیستمی شگفتانگیز برای جابهجایی اجسام سنگین، راز ساخت هرم بزرگ جیزه را برملا کرده است.
بر اساس یافتههای جدید، هزاران کارگر چیزی در حدود ۱۷۰ هزار تن سنگ آهک را با استفاده از قایقهای چوبی متصل به هم، از روی رود نیل عبور داده و به کمک یک سیستم کانالکشی مخصوص، به نزدیکی محل احداث اهرام مصر رساندهاند؛ اطلاعات مربوط به نقش قایقها در ساخت اهرام مصر با رمزگشایی نوشتههای پاپیروس کشفشده آشکار شد؛ این سند توسط یکی از سرکارگران به نام مرر (Merer) که بر فعالیت ۴۰ نفر از کارگران ماهر این پروژه نظارت داشت، نوشته شده است و به عنوان تنها گزارش مستقیم از ساخت هرم بزرگ جیزه به حساب میآید.
همچنین، مرر در خاطرات خود از نقش تیمش در تغییر نمای پروژه و احداث سدهایی مخصوص برای انتقال آب از رود نیل به هرمهای در حال ساخت، به کمک تعدادی کانال، صحبت کرده است. با وجودی اینکه پیش از این، محل تامین سنگهای گرانیت استفادهشده در تالارهای داخلی هرم بزرگ جیزه، اسوان (Aswan) در ۸۵۰ کیلومتری جنوب جیزه معرفی شده بود، کشف جدید نشان داد که سنگهای آهک به کار رفته در نمای بیرونی، از شهر تورا (Tura) به محل احداث پروژه آورده شده است.
دانشمندان تاکنون در مورد روش جابهجایی سنگها به توافق نرسیده بودند، اما باستان شناسی به نام مارک لنر (Mark Lehner) که بخشی از تیم درگیر در اکتشافات جدید بود، از شواهدی مرتبط با یک آبراه گمشده در زیر فلات جیزه پردهبرداری کرده و کانال مرکزی استفادهشده برای رساندن مواد مصرفی به جیزه را شناسایی کرده است.
اینطور که به نظر میرسد، قایق موجود در میان کشفیات هم به عنوان وسیلهای برای جابهجایی پادشاه خوفو به زندگی پس از مرگ طراحی شده بود و بررسی دقیقتر آن، جزئیات روشهای ساخت اجسام شناور در زمان مصر باستان را به میزان زیادی آشکار میکند.
انتظار میرود که با جستجوی بیشتر و استفاده از تکنولوژیهای جدیدی مانند اسکن سهبعدی، اطلاعات موجود در مورد فرآیند ساخت هرم بزرگ جیزه گستردهتر شود.