دیدنی های میامی، شهرستانی با قدمت هزار ساله
شهرستان میامی، شرقیترین شهرستان استان سمنان است که جاذبههای گردشگری و تاریخی فراوانی دارد. این شهرستان با قدمتی بالغ بر یک هزار سال از تنوع بومی بسیاری برخوردار است.
استان سمنان از نظر مساحت ششمین استان بزرگ ایران محسوب میشود. سمنان به خاطر موقعیت جغرافیایی خاص خود اقلیمی بیابانی و نیمه بیابانی دارد. این استان در میان راه ارتباطی تهران به خراسان رضوی قرار دارد که موجب شده است گردشگران بسیاری نیز در میانه راه از این استان دیدن کنند. این منطقه از مراکز قابل توجه صنایع دستی کشور است. سمنان ۸ شهرستان دارد که یکی از آنها که جاذبههای گردشگری فراوانی دارد، شهرستان میامی است. شهرستان میامی شرقیترین شهرستان در این استان است که قدمتی بالغ بر یک هزار سال دارد. میامی جاذبههای گردشگری فراوانی دارد و انگور شیرین از سوغات این شهرستان است. روستاهای این شهرستان نیز به دلیل تنوع قومی و آداب و رسوم محلی نیز از مناطق نمونه گردشگری میامی محسوب میشوند. با ما همراه باشید تا با جاذبههای گردشگری و تاریخی میامی آشنا شوید.
آرامگاه شیخ حسن جوری
آرامگاه شیخ حسن جوری یکی از رهبران روحانی قیام سربداران در قرن هشتم در شهرستان میامی و در ۱۵۰ کیلومتری شرق شهر شاهرود، در روستای فیروزآباد سفلی حوالی روستای فرومد واقع شده است. این آرامگاه دارای گنبدی مدور است و متشکل از یک اتاق ۴ در ۳ است که از خشت خام ساخته شده است.
آرامگاه ابن یمین فرومدی
آرامگاه ابن یمین فرومدی متخلص به ابن یمین یکی از شاعران بزرگ قرن هشتم در وسط روستای فرومد قرار دارد. بافت ساختمان با بافت روستا تفاوت بسیار دارد. این آرامگاه ۶ گوش است. سنگ قبر این شاعر بزرگ پارسی نیز ۶ ضلع کوچک دارد.
قلعه میامی
قلعه میامی که در حال حاضر خرابهای از آن باقی مانده است، در جنوب میامی قرار دارد. براساس گفتههای مردم محلی این قلعه در گذشه مرکز میامی بوده و توسط حمله مغول ویران شده است. قلعه اراکی چهار برجی نیز در بالای کوه میامی قرار دارد، که دروازه آن را از آجر ساختهاند و یک آبانبار بزرگ در میان آن واقع شده است. در مقابل این قلعه که نزدیک به یکی از قلهها است، آثار حدود دویست خانه دیده میشود. همه راههای دسترسی به این قلعه و کوه میامی بسته شده است.
کاروانسرای عباسآباد
کاروانسرای عباسآباد گواه بر قدمت دیرین و هزارساله میامی میدهد. این کاروانسرا در روستای عباسآباد در ۱۲۷ کیلومتری شرق شاهرود واقع شده و قدمت آن به عهد صفوی بازمیگردد و در عهد قاجار مرمت شده است. این بنا مستطیل شکل و دارای ۴ ایوان و ۳۲ حجره مشرف به حیاط مرکزی است. مساحت آن بالغ بر ۸ هزار متر مربع است و درب ورودی این کاروانسرا یکی رو به شمال و سرچشمه قنات روستای عباسآباد و دیگری رو به جنوب و نزدیک جاده اصلی است. این کاروانسرا دارای دو بارانداز بزرگ است که نسبت به دیگر کاروانسراها از ظرفیت بیشتری برخوردار است. کتیبه و دربهای این کاروانسرا متاسفانه به سرقت رفته است.
مسجد جامع فرومد
عکس: داوود اسداللهوش
مسجد جامع میامی در روستای فرومد در ۱۶۰ کیلومتری شرق میامی واقع شده است. با توجه به شیوه معماری و تزئینات بنا از جمله تلفیق کاشیهای فیروزهای و لاجوردی، قدمت این مسجد جامع به دوره خوارزمشاهیان میرسد. مساحت این مسجد حدود ۸۲۰ متر مربع است و بهصورت ۲ ایوانی ساخته شده که متشکل از ۲ ایوان شمالی و جنوبی، ۲ ایوانچه در طرفین ایوانها، شبستانی در ضلع شرقی ایوان جنوبی و شبستانی به قرینه آن در ضلع غربی، ۲ رشته رواق در طرفین صحن، اتاق گنبد دار چهارگوش در ضلع غربی ایوان شمالی و سردری مزین است. این مسجد جامع در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
روستای ابراهیم آباد
روستای ابراهیم آباد در ۱۰ کیلومتری شرق میامی با جمعیتی بالغ بر یک هزار نفر قرار دارد. این روستا یکی از زیباترین روستاهای شهرستان میامی محسوب میشود که بر خرابههای شهر تاریخی زیدر با قدمت ۵۰۰ ساله، بنا شده است. مردم این روستا آیینهای سنتی و آداب و رسوم خود را حفظ کردهاند و غذاهای محلی همچون جوشبره، قروتی، چلکوت، حسود، شیره جوش، آش ترش و آش کما را طبخ میکنند. معماری خانههای روستا از سبک خاصی پیروی میکند و از مصالح بومی و سنتی ساخته میشوند.
عمارت تاریخی آقایان
عمارت تاریخی آقایان در نزدیکی کاروانسرای عباسآباد میامی قرار دارد. این بنای دو طبقه از نظر ساخت و طرح و نما همچون منازل مسکونی شهر متشکل از سه اتاق با طاقچههای قوسی شکل است که بهوسیله ایوانی یک و نیم متری به هم متصل شدهاند و در واقع نمای کلی بنا رو به شمال است و شش ستون چوبی طبقه فوقانی بنا را محافظت میکند. سقف بنا و ناودانهای آن چوبی است و دور تا دور آن را نردههای چوبی با ظرافت خاصی محصور کرده است. این عمارت در نگاه اول از نظر معماری مشابه عمارت عالی قاپو است. در زیر این عمارت، آبانبار تاریخی آقایان قرار دارد.
موزه مردم شناسی میامی
عکس از: الناز ملکی
موزه مردمشناسی میامی در محل كاروانسرای شاه عباسی میامی واقع شده است.
کاروانسرای میامی
کاروانسرای میای در مرکز شهر میامی قرار دارد و از کاروانسراهای زیبای عهد صفوی است. این بنا به فرم حیاط مرکزی و از نوع چهار ایوانی است که با آجر ساخته شده است. ورودی این بنا که به شکل هشتی و در دو اشکوب است، در ضلع شمالی کاروانسرا قرار دارد.
در سردرب ورودی کتیبههای سنگی حجاری نصب شده که تاریخ ساخت و بانی آن روی آن درج شده است. این کاروانسرا در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
یخدان تاریخی میامی
یخدان تاریخی میامی با بیش از ۲۲۰ سال قدمت در بافت تاریخی میامی واقع شده است. این یخدان تاریخی از نظر بصری، ابعاد و اندازه، نمونهای منحصر به فرد در نوع خود است.