دورهمی با خود
به گزارش تریتا نیوز به نقل از ایران -خانه های ساکت و ذهن های پرهیاهو؛ دورهمی های پرازدحام با خود و موبایلی که هر چه صفحاتش را ورق می زنی و بالا و پایین می کنی، حرف ها و شنیدنی ها و دیدنی ها تمام نمی شود. اما در آخر این ضیافت های مجازی تو را با چشمانی خسته و سری گیج و ذهنی پرازدحام و نامتمرکز به دنیای حقیقی، به روی مبل و اتاق پذیرایی ساکت پرتاب می کند. تو با این ذهن مغشوش یک گوشه و موبایل یک گوشه دیگر و این مهمترین تفاوت دورهمی های مجازی با حقیقی است.
به گفته کارشناسان، برگزاری دورهمی خانوادگی و گفت و گوی میان فردی کمک می کند تا افراد بتوانند تعاملات سازگارتری با یکدیگر داشته باشند. از یک سو ارزش های فردی آنها نیز افزایش یافته و از سوی دیگر این افراد در صورت مواجه شدن با بحران های اجتماعی می توانند تصمیمات سریع تر و درست تری بگیرند. بطور کلی افرادی که در دورهمی های خانوادگی شرکت می کنند، افراد سازگارتر، خونسردتر، منطقی تر و کامل تری هستند. اصولا در این افراد میزان پرخاشگری کمتری مشاهده می شود. همچنین میزان رضایت از زندگی در این افراد بیشتر از کسانی است که در جمع های خانوادگی شرکت نمی کنند. اما این روزها برگزاری این دورهمی ها اهمیت خود را از دست داده است. افراد به دلایل مختلفی مانند مشغله های کاری و شخصی، وابستگی به تکنولوژی، اینترنت و… از جمع های خانوادگی دور شده اند. موضوعی که افزایش میزان افسردگی و کاهش نشاط افراد جامعه را در پی داشته است و نارضایتی شهروندان را رقم زده است.
«نازنین» ۲۳ سال دارد و در یک شرکت خصوصی کار می کند شرکت در مجالس دورهمی خانوادگی را یکی از آرزوهای دست نیافتنی این روزهای زندگی خود می داند و می گوید: تا یک سال قبل که بیشتر وقت خود را صرف دانشگاه و کار می کردم و حتی فرصتی برای صحبت کردن با اعضای خانواده ام پیدا نمی کردم چه برسد به میهمانی رفتن. از امسال هم که مجبور هستم به خاطر شرایط اقتصادی دوشیفت کار کنم و گاهی وقتی به خانه می روم حتی خواهر و برادرم را یک دل سیر نمی توانم ببینم و شاید اتفاق افتاده که روزها جز یک سلام، گفت و گوی چندانی باهم نداشته ایم. در این وضعیت جایی برای شرکت در دورهمی نمی ماند.
«اشکان» هم مدت ۱۰ سال است که در یک شرکت کامپیوتری به عنوان متخصص مشغول فعالیت است؛ او دورهمی ها را ضروری می خواند و می گوید: من در طول روز بیش از ۱۲ ساعت کار می کنم و طبیعا وقتی به خانه می روم دیگر جانی برای حرف زدن ندارم و تنها غذا خوردن و یک گفت و گوی کوتاه با اعضای خانواده و خوابیدن وقتم را پر می کند و دیگر زمانی نمی ماند تا دورهم جمع شویم و از کار و مشکلات و اتفاقاتی که در طول روز افتاده صحبت کنیم چون مجبورم صبح زود مجدد برای رفتن به سر کار آماده باشم. اما دورهمی و کنار اعضای خانواده و اقوام را خیلی دوست دارم و اگر فرصتی پیش بیاید حتما شرکت می کنم. اما از آخرین میهمانی که شرکت کرده ام بیشتر از یک سال می گذرد.
«حسین» که ۴۳ سال دارد، کارمند و دارای دو فرزند است او هم اعتقاد دارد جمع های خانوادگی محافلی هستند که می تواند باعث احساس خشنودی، افزایش اعتماد به نفس و حس رضایت و کاهش استرس باشد.
او می گوید: من کاسب هستم و با وجود اینکه ساعات زیادی از روز را درگیر کار هستم اما تمام تلاش خود را می کنم تا در آخر هر هفته زمان بیشتری را برای خانواده صرف کنم و برای همین بطور ماهانه با اقوام نیز برنامه ریزی می کنیم تا هر ماه خانه یکی از فامیل جمع شویم و این اتفاق سال ها است انجام می شود و ضمن اینکه از حال همدیگر باخبر می شویم، در این جمع ها برای رفع مشکلات همدیگر به کمک هم می آییم. ضمن اینکه فرزندانمان هم یاد می گیرند تا با کانون خانواده و همدلی بین اقوام بیشتر آشنا شوند. این موضوع باعث می شود تا فرزندان سالم تر و بهتری به جامعه تحویل دهم و از طرفی با وجود مشکلات متعددی که این روزها وجود دارد با روحیه بهتری روبه رو شوم.
اجتماعی یک عامل پیشگیری کننده از اختلالات روانی مانند افسردگی و انواع اختلالات اضطرابی است. حمایت اجتماعی و جمع شدن اعضای خانواده و اقوام، یک ضربه گیر برای استرس ها است و به افراد کمک می کند، راحت تر و موثرتر با مشکلات و استرس های زندگی مبارزه و مقابله کنند.
به اعتقاد این روانشناس، حضور در جمع های خانوادگی و شرکت در دورهمی ها موضوع حائز اهمیتی است که باید والدین آن را به کودکان خود بیاموزند. او بیان می کند: در خانواده های جوان با داشتن یک یا دو فرزند و روابط محدود، اهمیت حفظ حمایت های خانوادگی و فامیلی چندبرابر است. کودکان باید یاد بگیرند چگونه می توانند از جمع خانوادگی لذت ببرند و در مواقع لزوم از حمایت عزیزان شان بهره مند شوند. اگر فضای حمایت، احترام، لذت، رضایت و نشاط در جمع های خانوادگی برای کودکان کم سن تر فراهم شود، در نوجوانی هم بیشتر تمایل خواهند داشت تا با خانواده وقت بگذرانند.
چ