دوربینی چشم یا هایپروپی چیست؟
در مورد دوربینی یا هایپروپی چقدر می دانید؟ توانایی بینایی از جمله موهبت هایی است که خداوند به انسان ارزانی داشته است.
دوربینی چشم یا هایپروپی چیست؟
چشم انسان یکی از از دقیق ترین دوربین های خلقت است اگر به آن آسیبی نرسد؛ یکی از اختلالاتی که بینایی انسان را تهدید می کند ابتلا به دوربینی است. این اختلال به وسیله علل مختلفی به وجود می آید و موجب کاهش توانایی بینایی در فرد می شود. در ادامه قصد داریم تا شما را با علل و همچنین روش های مقابله و درمان این بیماری آشنا کنیم. با دکتر سلام همراه باشید.
دوربینی چشم یا Hyperopia
دوربینی یا هایپروپیا یک عیب انکساری بینایی است که هنگامی رخ میدهد که فرد در دیدن اشیای نزدیک دچار اشکال یاشد.
شیوع دوربینی از نزدیک بینی کمتر است. دوربینی در اغلب موارد ارثی است.
دوربینی وقتی ایجاد میشود که یا چشم نسبت به انحنای قرنیه طول کمتری داشته و یا قرنیه نسبت به طول چشم انحنای کمتری دارد، در نتیجه نور واردشده به چشم در پشت شبکیه متمرکز میشود. در این حالت اشیای دور تار بنظر میرسند و تصاویر نزدیک حتی بیشتر تار میشوند.
علل دوربینی چشم:
۱- قرنیه: بخش شفاف جلوی چشم است که باعث تمرکز نور وارده به چشم می شود.
۲- عدسی چشم که پشت مردمک است و نور متمرکز را به سمت شبکیه هدایت می کند.
۳- عضلات چشم که باعث حرکت چشم می شوند.
۴- اعصاب چشم که پیام های بینایی را از چشم ها به مغز می برند.
۵- مغز که اطلاعات بینایی چشم ها را پردازش می کند.
انواع دوربینی
دوربینی از جمله اختلالاتی است که علت ابتلا به آنرا نمی توان در یک قالب خاص جای داد؛ علل ابتلا دوربینی متفاوتند، سلامت چشم یکی از حساس ترین مواردی است که می بایست توجه ویژه ای به آن شود از همین رو می بایست به سرعت برای درمان این بیماری اقدام شود؛ اما قبل از درمان لازم است تا ابتدا نوع بیماری مشخص شود؛ دوربینی را می توان به سه دسته مجزا تقسیم بندی کرد که هرکدام ویژی های خاص خود را دارند:
۱– دوربینی ساده
معمولا به علت کاهش قدرت تطابق یک چشم و یا به علت کاهش طول قدامی خلفی چشم و یا کاهش ضریب شکست اجزای اپتیکی چشم ایجاد میگردد.
۲– دوربینی پاتولوژیک
معمولا به صورت مادرزادی در شکل یک عارضه ظاهر میگردد، مثلا فقدان عدسی در چشم، جابجایی عدسی، تغییرات شکل و انحنای سطح انکساری.
۳– دوربینی Fanctional
این نوع دوربینی به علت فلج عضلات مژگانی چشم و فقدان نیروی تطابق در چشم ایجاد میشود.
تقسیم بندی دوربینی (هایپروپی) بر اساس نمره چشم
الف) هایپروپی کم: نمره چشم کمتر از ۲٫۰۰+ باشد
ب) هایپروپی متوسط: نمره چشم بیشتر از ۲٫۲۵+ و کمتر از ۵٫۰۰+ باشد.
ج) هایپروپی زیاد: نمره چشم فرد بیشتر از ۵٫۰۰+ باشد.
علائم و نشانه های دوربینی ( هایپروپی)
پلک زدن مکرر
خستگی چشم
ناتوانی در تمرکز بروی اشیاء
تاری دید گذرا و یا تاری دید دائمی
مشکلات در دید دوچشمی
کاهش هماهنگی دست-چشم
کج و معوج شدن صورت بیمار هنگام مطالعه
درمان دوربینی
به علت اینکه در دوربینی، پرتوهای نور موازی در پشت شبکیه چشم کانونی میگردند، لذا به کمک عمل تطابق میتوان مقداری از دوربینی را جبران کرد، این مقدار دوربینی را اصطلاحا دوربینی ارادی میگویند. مقداری از دوربینی که با کمک تطابق برطرف نمیگردد، اصطلاحا دوربینی مطلق نامیده میشود.
۱- عینک
برای اصلاح دید افراد دوربین از عدسی همگرا استفاده میشود، زیرا توان چشم افراد دوربین از چشم افراد سالم کمتر است. لذا فاصله کانونی عدسی چشم دوربین بیشتر از چشم سالم بوده و تصویر اجسام پشت شبکیه میافتد. نمره عینک افراد دوربین که همان توان عدسی همگرا است، مثبت است و چشم افراد از پشت عینک درشت دیده میشود.
۲- لنز
یک وسیله اپتیکی برای برطرف کردن ضعف چشم است. لنز معادل عینک است و مزایایی نسبت به عینک دارد، چرا که برخی مواقع تصحیح آستیگماتیسم نامنظم با عینک ممکن نیست، یا اینکه چون لنز با چشم حرکت میکند مانع ایجاد آستیگماتیسم مایل میگردد و از نظر زیبایی هم بسیار رضایت بخش است.
۳- جراحی
در این روش اپیتلیوم قرنیه چشم برداشته میشود و بعد از جراحی لیزر، دوباره سرجای خودش گذاشته میشود
دوربینی در افراد مسن
شیوع دوربینی چشم در جمعیت مسن ایرانی، دو برابر سایر کشورهاست. همچنین میزان دوربینی در زنان نسبت به مردان بیشتر است.
دوربینی در افراد مسن موجب میشود: علایم پیرچشمی در این افراد زودتر آغاز شود و استفاده از دو عینک برای اصلاح دید دور و دید نزدیک از سنین پایینتری آغاز شود. به همین علت توصیه میشود علاوه بر افراد مسن، میانسالان نیز برای برخورداری از دید مناسب، سالی یک بار برای معاینه چشمها به اپتومتریست (بینایی سنج) و چشم پزشک مراجعه کنند.
دوربینی در افراد جوان
افراد جوان که دوربین هستند میتوانند با استفاده از قدرت متمرکزکننده عدسی چشم، تصویر را از پشت شبکیه به روی شبکیه بیاندازند و در نتیجه واضح ببینند. اما در دوربینی شدید یا سنین بالاتر این توانایی کاهش یافته و بیماران احتیاج به عینک مطالعه یا عینک دو دید دارند.
دوربینی در کودکان
دوربینی چشم از علائم ابتدایی انحرافات چشمی است و در صورت درمان نشدن، کودک به بیماریهای تک چشمی مبتلا میشود.
انحرافات چشم جنبه ارثی دارد و به دو صورت انحراف چشم مادرزادی و انحراف چشم اکتسابی میباشد. انحراف چشم مادرزادی، معمولاً از دو ماهگی شروع میشود و تا شش ماهگی به صورت کامل در کودکان بروز پیدا میکند. انحراف چشم اکتسابی، معمولاً بعد از شش ماهگی شروع میشود و با عینک قابل درمان است.
شروع بیماری انحرافات چشمی با دوربینی همراه است که معمولا در سنین ۷ تا ۸ سالگی کاملا مشخص است. عدم درمان انحرافات چشمی با جراحی و یا عینک، کودک را به بیماری تنبلی چشم مبتلا میکند.توانایی بینایی یکی از منحصر به فرد ترین قابلیت هایی است که خداوند به انسان ارزانی داشته است؛
شما با استفاده از چشمانتان قادر خواهید بود تا ریز ترین جزئیات اشیا را ببینید و قادر به ادراک محیط اطراف خود باشید. اما با توجه به تغییر سبک زندگی و همچنین تغییر شرایط آب و هوایی سلامت انسان هر روز نسبت به روز قبل خطر بیشتری را احساس می کند؛ از این رو لازم است تا برای همواره به فکر سلامت خود به ویژه چشمانتان باشید.