در طول درمان سرطان چه بخوریم؟
تریتا نیوز : بهناز عباسی مقدم – کارشناس ارشد تغذیه ، در طول درمان سرطان چه بخوریم؟ آیا در خطر سوء تغذیه هستیم؟ این مقاله به سوالات شما در مورد تغذیه بیماران سرطانی پاسخ می دهد.
وقتی به مبارزه با سرطان فکر می کنید، تغذیه ممکن است اولین چیزی نباشد که به ذهن شما خطور می کند. رژیم غذایی سالم به عنوان یکی از ابزارهای کاهش خطر ابتلا به سرطان می باشد. اما بعد از تشخیص سرطان چطور؟ آیا تغذیه خوب نقشی دارد؟
پس از تشخیص سرطان، بیماران – یا خانواده و دوستانشان – اغلب به این فکر میکنند که چگونه غذا ممکن است بر سرطان و درمان آن تأثیر بگذارد. دوستان خوش نیت ممکن است به شما توصیه کنند که از رژیم غذایی خاصی پیروی کنید، از خوردن برخی غذاها خودداری کنید یا از گیاهان مختلف یا مکمل های غذایی در رژیم غذایی خود استفاده کنید. ممکن است برای اطلاعات در اینترنت جستجو کنید، اما آنچه در آنجا پیدا می کنید می تواند گیج کننده، متناقض و طاقت فرسا باشد. سخت است که بدانیم به چه کسی اعتماد کنیم. بیماران اغلب با چنین سؤالاتی مواجه هستند، مانند:
آیا باید فقط غذاهای ارگانیک بخورم یا غیر GMO؟
در مورد رژیم کتوژنیک چطور؟ آیا این کمک خواهد کرد؟
آیا باید گیاهخوار شوم؟
آیا مکمل های غذایی وجود دارد که باید مصرف کنم؟
آیا شکر سرطان را تغذیه می کند؟
اگرچه اینها سوالات خوبی هستند، اما این نگرانی ها باید در درجه دوم هدف اصلی تغذیه در طول درمان سرطان قرار گیرند: حفظ توانایی شما برای تحمل درمان و آماده شدن برای بقا.
بسیاری از بیماران نمی دانند که آیا در معرض خطر سوءتغذیه یا کم آبی هستند، و آنها نمی دانند که این شرایط ممکن است بر توانایی آنها برای تکمیل درمان تأثیر بگذارد. در واقع، سوءتغذیه – عدم دریافت غذای کافی یا مواد مغذی سالم – یک نگرانی جدی برای بسیاری از بیماران است. این عواقب رایج برخی از درمانهای سرطان و عوارض جانبی آنهاست.
از سوی دیگر، تغذیه بیش از حد (مصرف غذای بیش از حد لازم) نیز مشکلاتی را ایجاد می کند. چاقی به عنوان یک عامل خطر نیز ممکن است بر درمان تأثیر منفی بگذارد و ممکن است با نرخ بقای کمتر برای برخی از انواع سرطان، از جمله سرطان سینه و سرطان پروستات، مرتبط باشد. در برخی موارد، ممکن است منجر به افزایش خطر عود سرطان یا ابتلا به سرطان دیگری شود.
تغذیه خوب برای بیماران سرطانی اهداف رقابتی کمی و کیفی دارد: دریافت انواع مناسب مواد مغذی در مقادیر مناسب. برای کمک به شما در تغذیه در طول درمان سرطان، این پست شامل موارد زیر می شود:
چرا تغذیه خوب در طول درمان سرطان مهم است؟
دریافت کافی مواد مغذی برای حفظ سطح انرژی، توده عضلانی و وزن سالم در طول و بعد از درمان مهم است و به نوبه خود ممکن است تحمل درمان شما را بهبود بخشد و خطر عوارض جانبی نامطلوب درمان را کاهش دهد. به گفته انجمن سرطان آمریکا، تغذیه مناسب در طول درمان از سیستم ایمنی بدن شما پشتیبانی می کند، که ممکن است خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهد و به بهبود سریعتر کمک کند.کمبودهای تغذیه ای اغلب منجر به خستگی و کاهش کیفیت زندگی در طول درمان می شود.
گاهی اوقات، افرادی که برای مدت طولانی با وزن دست و پنجه نرم کردهاند، در طول درمان شروع به کاهش وزن میکنند و فکر نمیکنند که این مشکلی است. اما حتی مقادیر کم کاهش وزن ممکن است خطر ابتلا به عوارض جانبی درمان را افزایش دهد و حتی ممکن است به این معنی باشد که دوز درمان شما باید تنظیم یا قطع شود. سوء تغذیه شدید یا کم آبی بدن ممکن است منجر به بستری شدن در بیمارستان ویا بستری شدن طولانیتر در بیمارستان شود.
انرژی برای فعالیت بدنی
اگر در طول درمان وزن کم کنید، ممکن است به جای چربی های ذخیره شده، قدرت و توده عضلانی خود را از دست بدهید. حفظ وزن و سطح انرژی خود با تغذیه خوب به شما کمک می کند استقامتی برای فعال ماندن از نظر بدنی و ادامه فعالیت های روزانه خود داشته باشید. انجمن انکولوژی بالینی آمریکا دستورالعمل هایی در مورد چگونگی ورزش ایمن در طول درمان ارائه می دهد و بسیاری از مزایای احتمالی دیگر ورزش در طول و بعد از درمان را فهرست می کند، از جمله:
کاهش خطر عوارض جانبی مرتبط با درمان
کاهش خطر افسردگی و اضطراب
بهبود کیفیت خواب
کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن دیگر، از جمله سرطان های دیگر
در صورت امکان سعی کنید تمرینات هوازی و تمرینات مقاومتی را در بین فعالیت های خود بگنجانید. تمرینات کششی، تعادل و تنفس نیز ممکن است مفید باشد.
حمایت از سیستم ایمنی
درمان سرطان ممکن است سیستم ایمنی بدن را به خطر بیندازد. شیمی درمانی علاوه بر سلول های سرطانی ممکن است به سلول های سالم نیز حمله کند. جراحی ممکن است سیستم ایمنی بدن را تحت فشار قرار دهد زیرا بدن سعی می کند از عفونت جلوگیری کند و زخم های جراحی را التیام بخشد. و در حالی که پرتودرمانی در سالهای اخیر دقیقتر شده است، درمان هنوز ممکن است به برخی از سلولهای سالم آسیب برساند. برخی از درمانها همچنین ممکن است منجر به شرایطی شود که تولید گلبولهای خونی از جمله گلبولهای سفید را کاهش میدهد و توانایی بدن برای مبارزه با عفونت را مختل میکند.
اگر سوءتغذیه دارید، و به خصوص اگر کالری یا پروتئین کافی برای حفظ وزن خود دریافت نمی کنید، به احتمال زیاد بر عملکرد سیستم ایمنی شما تأثیر منفی می گذارد.
سبک زندگی سالم
مزایای ایجاد یک رژیم غذایی سالم و عادات ورزشی در طول درمان ممکن است به زنده ماندن نیز منتقل شود. به گفته موسسه ملی سرطان، تحقیقات نشان می دهد که این رفتارهای سالم تر ممکن است کیفیت و طول عمر برخی از بازماندگان سرطان را بهبود بخشد.
مؤسسه تحقیقات سرطان آمریکا به بازماندگان سرطان توصیه می کند که ۱۰ توصیه پیشگیری از سرطان خود را که شامل حفظ وزن بدن سالم، فعالیت بدنی کافی و سایر توصیه های غذایی است، اجرا کنند. پیروی از این دستورالعمل ها ممکن است چاقی را نیز کاهش دهد، که با افزایش خطر ابتلا به ۱۳ نوع سرطان و عود برخی سرطان ها مانند سرطان سینه مرتبط است. سبک زندگی سالمتر ممکن است به شما در مدیریت یا پیشگیری از سایر بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی یا دیابت کمک کند.
در طول درمان سرطان چه بخوریم؟
چالش تغذیه در طول درمان سرطان، متعادل کردن کمیت و کیفیت مناسب غذا و دریافت مواد مغذی با توجه به نوع خاص سرطان، درمان و عوارض جانبی است که ممکن است تجربه کنید.
دستورالعملهای رژیم غذایی سالم در طول درمان سرطان مشابه مواردی است که برای جمعیت عمومی توصیه میشود: یک رژیم غذایی متعادل و گیاهی با غلات کامل، منابع سالم پروتئین، میوهها، سبزیجات و ریزمغذیها. سعی کنید شامل موارد زیر باشد:
غلات کامل مانند گندم کامل، برنج قهوه ای، کینوا و گندم سیاه
روزانه دو تا سه فنجان سبزیجات
روزانه یک تا دو فنجان میوه
چند بار در هفته مرغ بدون پوست و ماهی هایی مانند سالمون و ماهی تن
لوبیا خشک، نخود، عدس و حبوبات برای پروتئین اضافی
چربی های سالم مانند روغن زیتون، آووکادو، آجیل و دانه ها
لبنیات کم چرب یا جایگزین لبنیات برای کلسیم
نوشیدن آب
سعی کنید مصرف گوشت قرمز، گوشت های فرآوری شده، کربوهیدرات های تصفیه شده و شکر اضافه شده را کاهش دهید.
در مورد نیازهای غذایی خاص خود با تیم مراقبت خود مشورت کنید
از تیم مراقبت خود در مورد توصیه های غذایی که ممکن است با نوع خاص سرطان، درمان یا عوارض جانبی درمان مرتبط باشد، بپرسید. به عنوان مثال، اگر انسداد روده دارید، محدود کردن مصرف فیبر ممکن است مهم باشد. از آنجایی که شیمی درمانی با خطر بالای تهوع و استفراغ همراه است، ممکن است به بیماران توصیه شود آنچه می خورند را اصلاح کنند و برخی مکمل های غذایی خوراکی اضافه کنند.
بیماران اغلب در مورد استفاده از مکمل ها می پرسند. با راهنمایی مناسب، برخی ممکن است برای کمک به مدیریت عوارض جانبی درمان مفید باشند، اما مکملها نباید برای جبران یک رژیم غذایی ضعیف استفاده شوند. برخی از مکمل ها ممکن است در واقع مضر باشند یا علائم غیر قابل توضیحی ایجاد کنند.
در طول درمان سرطان به ایمنی مواد غذایی توجه بیشتری داشته باشید
بسته به نوع درمان، ممکن است دچار نقص ایمنی باشید. برخی از درمانها احتمالاً بر تعداد گلبولهای سفید یا تعداد نوتروفیلها تأثیر میگذارند، که ممکن است شما را در معرض خطر بیشتری برای بیماریهای ناشی از غذا قرار دهد. در طول درمان، سعی کنید اقدامات احتیاطی معمولی ایمنی آشپزخانه را رعایت کنید، مانند گرم کردن و نگهداری مواد غذایی در دمای مناسب و مراقب باشید که تخته های برش را ضدعفونی کنید و از آلودگی متقابل جلوگیری کنید.
علل شایع سوء تغذیه و کم آبی در بیماران سرطانی
حتی زمانی که بیماران به طور فعال سعی می کنند خوب غذا بخورند و هیدراته بمانند، شرایط ناشی از خود سرطان و عوارض جانبی درمان ممکن است به سوء تغذیه و کم آبی بدن منجر شود. کمبود اشتها، حالت تهوع و مشکل در بلع تنها تعدادی از علائم شایعی هستند که بر وضعیت تغذیه بیمار تأثیر می گذارند.
سرطان هایی که با خطر بالاتر سوء تغذیه مرتبط هستند
تأثیرات خود سرطان ممکن است توانایی بدن برای خوردن، هضم، جذب و متابولیسم مواد مغذی را مهار کند.
بیماران مبتلا به سرطان های دستگاه گوارش به دلیل مشکلات مرتبط با غذا خوردن، بلع و هضم در خطر ابتلا به سوء تغذیه هستند. این سرطان ها عبارتند از:
سرطان های سر و گردن
سرطان مری
سرطان معده
سرطان های روده
سرطان پانکراس
سرطان روده بزرگ
سوء تغذیه نیز در میان بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته ریه رایج است. درمانهای سرطان ریه ممکن است باعث علائم گوارشی و تغییرات متابولیک – از جمله تولید سیتوکینها – شود که ممکن است منجر به بیاشتهایی (از دست دادن شدید اشتها) و کاهش وزن و/یا عضله شود. بیماران مبتلا به سرطان ریه با این وضعیت ممکن است از یک محرک اشتها یا لوله تغذیه بهره مند شوند.
چگونه خانواده و دوستان می توانند کمک کنند
خانواده و دوستان اغلب می خواهند در مراقبت از عزیزان خود مشارکت داشته باشند اما ممکن است ندانند چگونه کمک کنند. خود بیماران ممکن است ندانند به چه نوع کمکی نیاز دارند. در اینجا چند نکته برای خانواده و دوستان شما وجود دارد که باید در نظر داشته باشید:
بوی غذا ممکن است بیمار را دچار حالت تهوع کند و یا اشتهای خود را از دست بدهد. شما ممکن است یک وعده غذایی سالم درست کنید، اما بیمار سرطانی ممکن است در حال حاضر نتواند آن را بخورد. سعی کنید اگر یکی از عزیزانتان اسموتی را به جای چیزی که تهیه کرده اید انتخاب کرد، ناراحت نشوید.
اگر عزیزتان به اندازه کافی غذا نمی خورد و وزن کم می کند، ممکن است به طور قابل درک نگران باشید، اما سعی کنید زیاد فشار نیاورید. بیشتر مردم تمایل به خوردن دارند. بدن آنها در طول درمان فقط علیه آنها کار می کند. فشار دادن بیش از حد ممکن است باعث استرس اضافی شود.