درمان تصلب شرائین فقط با یک تزریق
آزمایشهای جدید نشان میدهد تزریق نانوفیبرهای مصنوعی به موشها به شکستن پلاکهای شریانی که از نشانههای عارضه “تصلب شرائین” است کمک میکند.
صلب شرایین عارضهای است که پلاکهای ساخته شده از کلسترول، چربی، ضایعات سلولی، کلسیم و فیبرین – نوعی پروتئین انعقادی نامحلول – درون شریانها شکل گرفته و آنها را مسدود میکنند.
تشکیل پلاکها درون شریانها باعث از بین رفتن قابلیت ارتجاعی عروق، کاهش کارآمدی پمپاژ خون، ضخیمتر شدن دیواره داخلی شریانها، محدود شدن جریان اکسیژن به سلولها، لخته شدن خون و انسداد شریانها و در نتیجه سبب بروز بیماریهای قلبی، عروقی، آنژین، بیماریهای شریان محیطی یا بیماری های مزمن کلیه میشود.
درمانهای موجود برای تصلب شرایین شامل استفاده از استاتینهاست که به تنظیم سطح کلسترول و حفظ وضعیت پایدار آن کمک میکند اما نمیتواند به طور کامل این بیماری را درمان کند. از این رو آزمایشهای جدید در دانشکده پزشکی دانشگاه فینبرگ نشان داده که تزریق نانوفیبرهای مصنوعی با طراحی و ویژگی خاص به موشها باعث شکستن و تجزیه پلاکهای ایجاد شده در شریانها و در نتیجه درمان تصلب شرایین میشود.
متخصصان با هدف دستیابی به نوعی شیوه درمان غیر تهاجمی و بدون نیاز به جراحی، رشتههای کوچک حاوی توالی نوعی “آمینو اسید” کلیدی را طراحی کردهاند که کلسترول را تجزیه میکند و باعث کاهش پلاکهای شریانها تا ۱۱ درصد میشوند و مستقیما دیواره رگها را هدف قرار میدهند.
برای آزمایش این نانوفیبرها متخصصان به موشها برای هشت هفته نانوفیبر و به بعضی دیگر آب نمک تزریق کردند. اثرات قابل توجهی در موشهایی که نانو فیبر دریافت کرده بودند مشاهده شد. به طور کلی در پایان دوره درمان هشت هفتهای پلاکهای شریانی در موشهای نر ۱۱ درصد و در موشهای ماده ۹ درصد کاهش یافت.
به گزارش مدیکال نیوز تودی، با وجود این نتایج امیدوارکننده متخصصان متذکر شدهاند که این یافتهها مقدماتی بوده و قبل از استفاده از آن، انجام آزمایشهای بیشتر روی نمونههای انسانی مورد نیاز است.
منبع: ایسنا