خواص میگو و غذاهایی که با آن تهیه می شوند
میگو Shrimpگونهای از سخت پوستان آبزی بوده که در بیشتر آب های جهان اعم از آب شور و آب شیرین پیدا شده و میگو یک منبع غذایی برای موجودات دریایی میباشد و میگوها می توانند.
خواص میگو و غذاهایی که با آن تهیه می شوند
رو به عقب شنا کرده .آنها مقاومت بالایی در برابر مواد سمی در مناطق آلوده بوده و میگو به صورت گستردهای توسط انسانها به عنوان ماده غذایی استفاده شده است و مثل سایر خوراکهای دریایی میگو سرشار از کلسیم، ید، و پروتئین بوده و دارای ۱۲۲ تا ۲۵۱ میلی گرم کلسترول ( بسته به روش آماده سازی ) بوده که مصرف میگو به دلیل اثر بر روی سیستم گردش خون انسان سالم ارزیابی شده
دارای مقدار قابل توجهی املاح ضروری به ویژه آهن و فسفر داشته که برای کودکان در حال رشد و زنان باردار بسیار مفید بوده.دارای منابع عالی ویتامین B۱۲، ویتامین D، سلنیوم، پروتئین با کیفیت بالا، چربی های غیر اشباع و آهن و نیاسین داشته.
ویتامین D۳ به طور طبیعی در فراورده های حیوانی پیدا شده که غنی ترین آنها روغن ماهی بوده سلنیوم در انواع غذاهای دریایی موجود میباشد و آثار آنتی اکسیدانی آن در جلوگیری از سرطان تاثیر داشته است
سلنیوم در نوسازی و ترمیم بخش های تخریب شده DNA اهمیت داشته و سرطان را به طور چشمگیری اهش یدهد و در فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز دخالت داشته که در کبد مواد سمی را خنثی خواهد کرد و مصرف روزانه ۱۲۰ گرم میگو ۷/۸۱درصد نیاز روزانه به سلنیوم را برطرف میکند و میگو حاوی آمینو اسید تریپتوفان نیز میباشد و این آمینو اسید در بدن تبدیل به نیاسین (ویتامین B۳) میگردد
خواص میگو
نیاسین نقش های بسیار متفاوتی در متابولیسم داشته که در کمبود آن سبب ضعف عضلانی، بی اشتهایی، سوءهاضمه و بثورات جلدی شده و کمبود شدید آن منجر به پلاگر همراه با خشکی پوست و تیرگی آن و پوسته ریزی و همچنین اسهال و البته مشکلات روحی روانی می گردد.
و همچنین با مصرف ۱۲۰ گرم میگو، ۴/۷۰ درصد نیاز روزانه ویتامین B۱۲ و ۸/۱۰ درصد نیاز روزانه ویتامین B۶ تامین شده و از طرفی در هر ۱۱۰ گرم میگو ۲۰۰ میلی گرم کلسترول است اما نسبت LDL (کلسترول بد) به HDL (کلسترول خوب) با مصرف میگو کاهش پیدا کرده
یکی از مشکلات ماهی ها متیل جیوه بوده که در آنها و به ویژه پوست شان ذخیره و جیوه حاصل از آلودگی هوا، توسط باران وارد رودخانه و دریا شده و ماهی ها به واسطه خوردن جلبک ها و پلانکتون ها این ماده را دریافت کرده و تقریبا تمام ماهی ها حاوی متیل جیوه بوده که می تواند منجر به بروز آسیب های عصبی به خصوص در کودکان گردد.
پژوهش های اخیر از فواید تغذیه ای مصرف ماهی در زنان باردار حکایت داشته و آن را بسیار پراهمیت تر از مساله میزان جیوه موجود در این ماهی ها دانسته و قبل از این FDA در سال ۲۰۰۴ در اطلاعیه ای اعلام کرده بود که زنان باردار و شیرده در طول هفته بیش از ۱۲ انس از غذاهای دریایی حاوی جیوه پایین مثل میگو و ماهی تن استفاده نمایند.
و از مصرف ماهی های با محتوای جیوه بالا مانند شمشیرماهی و کوسه ماهی پرهیز نمایند ولی حالا مصرف ماهی را بیشتر توصیه نمود است و مساله جیوه را کم اهمیت تر دانسته و پوست کندن ماهی از محتوای جیوه کلی موجود در ماهی کاسته شده.
برای کاهش وزن افراد چاق، پایین آوردن کلسترول و جلوگیری از انواع سرطان، اغلب رژیم های کم چرب موثر واقع شده
وجود امگا ۳ فراوان در میگو سبب شده که عادت به مصرف هفتگی آن از بروز آلزایمر و اختلال حواس در دوران سالمندی جلوگیری نمایید که در واقع، دریافت روزانه ۳۸۰ میلیگرم از این اسیدهای چرب، از بروز اختلال حواس و آلزایمر جلوگیری کرده و با خوردن هفتهای ۲ الی ۳ بار میگو، این مقدار اسید چرب به بدن خواهد رسید.
میگو از منابع اسیدهای چربی از خانواده امگا ۳ بوده که دریافت آن به کنترل فشارخون کمک شایانی میکند. البته این ماده غذایی در هنگام تهیه با حداقل روغن و نمک بایدطبخ گردد، که در این صورت به گزینهای مناسب برای کاهش سطح فشارخون تبدیل خواهد شد
کسانی که به دلایل مختلف گوشت قرمز را مصرف نمیکنند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به کمخونی ناشی از فقر آهن قرار گرفته و از آنجا که با خوردن صد گرم میگو، ۱۹ درصد از نیاز به این ماده مغذی تأمین شود، بهتر است در صورت نخوردن گوشت قرمز، میگو را در برنامه غذایی روزانهشان بگنجانند و این بیماری را به راحتی درمان کنند.
برای افرادی که رژیم غذایی دارند باید بدانند که میگوی سرخ یا سوخاری شده، میزان کالری دریافتی را افزایش داده در حالی که میتوان با بخارپز کردن این منبع پروتئینی و زدن چاشنیای مانند آب لیموترش تازه به آن، وعده غذایی کمکالری داشته.
میگو با داشتن مقادیر بسیار خوبی از ویتامین B12 به کاهش سطح خونی هموسیستئین که یکی از عوامل خطر مهم بیماریهای قلبی عروقی بوده، که کمک شایانی به سالم زندگی کردن خواهد کرد.
نکاتی مورد خرید و نگهداری میگو
به دلیل قابلیت فسادپذیری بالای میگو، حتماً آن را از فروشگاههای معتبر تهیه شود که اگر میگوی تازه را برای خرید انتخاب نمایید، سر آن را در اسرع وقت جدا کنید (زیرا اولین قسمتی بوده که در میگو فاسد میگردد).
میگوهای تازه باید بدن سفتی داشته که به پوسته آنها متصل بوده که پوسته میگوها باید بدون هرگونه لکه و خال سیاه باشد (زیرا این لکهها نشانه فساد گوشت میگو بوده).
پوسته میگوها نباید زردرنگ باشد یا حالت شن مانند داشته باشد زیرا این حالت نشانگر اضافه کردن ماده شیمیایی برای سفید کردن پوسته میگو به آن بوده و اگر میگوی منجمد خریداری میکنید، حتماً به علامت پروانه بهداشتی، تاریخ تولید و انقضاء آن توجه نمایید.
میگوی مرغوب باید بوی آب نمک ملایم (بوی آب دریا) داده و حتماً قبل از خرید، میگوها را بو کرده و در صورت داشتن بوی نامطبوع از خرید آنها خودداری کنید.
نگهداری میگو:
از آنجایی که غذاهای دریایی مثل ماهی و میگو نسبت به دما بسیار حساس بوده، نکته مهم در مورد نگهداری و سرد نگهداشتن آنها بوده و بنابراین: بعد از خرید میگو یا سایر غذاهای دریایی، در اسرع وقت آنها را به یخچال برسانید.
اگر قرار است میگو از زمان خرید تا رسیدن به یخچال مدت نسبتاً طولانی در خودرو مانده، یک کلمن حاوی یخ در خودرو گذاشته تا از سرد ماندن و عدم فساد آن مطمئن شوید.
معمولاً دمای بیشتر یخچالهای خانگی کمی بالاتر از دمای ایدهآل برای نگهداری غذاهای دریایی بوده. یک راه آسان و مطمئن برای رسیدن به دمای مناسب، بستهبندی خوب و قراردادن آنها در یک ظرف حاوی یخ و گذاشتن آن در سردترین جای یخچال میباشد.
که در ضمن برای حفظ سرمای ظرف، روزانه ۱ تا ۲ بار یخ آن را عوض کرده که با این روش میگو به مدت ۱ تا ۲ روز در یخچال قابل نگهداری شود، اما در اولین فرصت باید مصرف گردد.
برای نگهداری طولانی مدت میگو، آن را به خوبی بستهبندی کنید و حداکثر تا یک ماه در سردترین جای فریزر نگهداری شود.برای یخزدایی میگو و خارج کردن آن از حالت انجماد، آن را در یک کاسه آب سرد یا درون یخچال قرار داده و هرگز آن را در دمای اتاق یا با مایکروویو یخزدایی نکنید، زیرا این کار سبب از دست رفتن رطوبت و مواد مغذی میگو میگردد.
مضرات مصرف میگو
از آنجایی که ماهی و میگو جزء مواد غذایی حساسیتزا (آلرژی) هستند، مصرف آنها در کسانی که سابقه و استعداد ابتلا به آلرژی یا حساسیت غذایی داشته، باید طبق نظر پزشک و متخصص تغذیه و با احتیاط شو و همچنین پیشنهاد شده این افراد برای آگاهی بیشتر از علایم و نشانههای آلرژی غذایی، با متخصص مربوطه مشورت کنند.
میگو دارای موادی به نام پورین بوده که میتوانند در بدن به اسید اوریک تبدیل گردد. تجمع بیش از حد پورینها و اسیداوریک نیز در بدن موجب تشدید عوارض بیماریهایی مثل نقرس و سنگ کلیه میشود. به همین دلیل بهتر است بیماران کلیوی یا مبتلایان به نقرس، مصرف میگو را محدود نمایند یا از مصرف آن خودداری کنند.سعی کنید میگو در ماه زیاد مصرف نکنید
غذاهایی که با میگو تهیه میشوند
کوکتل میگو
مواد لازم جهت تهیه کوکتل: میگوی پاک شده: ۳۵۰ گرم ، کرفس ریزشده: ۳ ساقه
روغن زیتون : ۳ قاشق غذاخوری ، گوجه فرنگی حلقه شده: ۲ عدد
سرکه سفید : یک قاشق غذاخوری ، نمک و فلفل سیاه : به مقدار لازم
طرزتهیه
کرفس خرد شده را به همراه با نمک و فلفل سرخ کرده و سپس روغن را در ماهیتابه ای گرم کرده و میگوها را داخل روغن انداخته تا طلایی گردد وسپس کرفس سرخ شده را با میگو مخلوط نمایید و به مدت ۵ تا ۷ دقیقه تفت می ده و در آخر بعد از سرخ شدن کمی سرکه سفید به میگوها اضافه کرده.
این کار بوی زخم میگو را خواهد گرفت و برای سرو درون بشقابی گوجه های حلقه شده را بچیند و سپس از آن میگو و کرفس را روی گوجه ها بگذارید و با چند شاخه برگ کرفس آن را تزئین کنید.
نکته :اگر می خواهید میگوها در حال سرخ شدن گرد نشوند، قبل از سرخ شدن کمی آنها را با کف دست صاف نمایید.
استانبولی پلو با میگو
مواد لازم:برنج ۴ پیمانه ، گوجه فـرنگی رنده شده ۴ پیمانه ، پیاز سرخ شــده ۱/۳ پیمانه
روغــن ۱۰۰ گــرم ، رب گوجه فرنگی ۲ قاشق سوپخوری
میگو ۳۰۰ گرم ، آب ۴ پیمانه، فلفل قرمز ۱/۲ قاشق چایخوری و نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه استانبولی پلو با میگو
ابتدا برنج را با آب ولرم چند بار شسته و گوجه فرنگی را با آب مخلوط کنید و بر روی برنج ریخته طوری که به اندازه دو بند انگشت از سطح برنج بالاتر باشد، سپس نمک و مقداری روغن به برنج اضافه کنید و بگذارید تا برنج به مدت یک ساعت خیس خورده و اخل یک قابلمه مقداری آب و نمک ریخته و می گذاریم بجوشد.
در این فاصله میگوها را پاک کنید، (یعنی ابتدا سر و دم را جدا کنید و گوشت سفید رنگ میگو را در تن سختش دربیاورید و رگ مشکی پشت میگو را با یک چاقوی تیز از کمر میگو درآورده، یک رگ هم زیر شکم میگو هست که آن را هم در بیاورید) سپس میگوها را بشورید ، در آب نمک جوشیده به مدت ۳ دقیقه جوشانده، سپس آبکش کنید.
در ظرف دیگری روغن و رب گوجه فرنگی را بریزید و تفت می دهیم تا بوی خامی رب گرفته شود. میگو را نیمی از همراه پیاز داغ، نمک، فلفل سیاه و قرمز، اضافه کنید و کمی تفت داده و برنج را بر روی حرارت گذاشته، نیم دیگر پیازداغ را اضافه کرده و وقتی آب برنج کشیده شد، میگوها را به آن بفزایید، خوب مخلوط کنید و برنج را دم می کنیم. بعد از دم کشیدن برنج، غذا آماده سرو است.
کوکو میگو
مواد لازم برای کوکو
میگو ۲۰۰ گرم ، تخم مرغ ۳ عدد بزرگ
گشنیز و پیازچه ۵۰۰ گرم ، نمک و فلفل به میزان لازم
سیر ۲ حبه ، آرد ذرت ۱ قاشق غذا خوری پر و روغن برای سرخ کردن به میزان لازم.
طرز تهیه کوکو میگو
ابتدا میگو را چرخ کنید یا با غذا ساز خوب خرد نمایید و در ظرفی سیر را ریز رنده کرده و میگوی چرخ شده را روی آن بریزید. پیازچه و گشنیز را با قیچی مخصوص آشپزخانه ریز کنید و به مواد اضافه وسپس تخم مرغ ها را بیفزایید. یک قاشق آرد ذرت روی مواد ریخته و خوب مخلوط کنید و سپس کوکو را در روغن سرخ نمایید
این کوکو باید ضخیم باشد و نباید زیاد آن را در تابه نازک کنید. با حرارت کم دو طرف کوکو را سرخ کرده تا طلایی بشود. سپس از پخت، کوکو را به اشکال نامساوی برش زده و در ظرف مناسب سرو کنید و می توانید روی آن را با گشنیز و پیازچه تزیین کنید.
نکته: در صورتی که آرد ذرت در دسترس نداشتید، می توان از معادل همین مقدار آرد گندم استفاده کنید.
کباب میگو با سبزیجات
مواد لازم:
گشنیز خرد شده۳قاشق سوپخوری ، آویشن خرد شده۱ قاشق سوپخوری
جعفری خرد شده۱ قاشق سوپخوری ، سیر خرد شده۳ حبه
نمک و فلفل به میزان لازم ، آب لیمو۲/۱ پیمانه
روغن زیتون۴ قاشق سوپخوری ، میگو بزرگ پاک کرده میزان ۲۴ عدد ، برگ بو ۸ عدد
طرز تهیه کباب میگو با سبزیجات :
ابتدا گشنیز ، آویشن ، جعفری، سیرخرد شده را در یک کاسه ریخته و نمک ، فلفل ، آبلیمو، روغن زیتون را به آن اضافه کنید و تمام مواد را مخلوط می کنیم.
سپس میگوها را حداقل ۶ ساعت و ترجیحاً یک شب در این سس در یخچال قرار بدهید که کاملاً مزه دار شود و فر را گرم کنید هر ۶ میگو را داخل یک سیخ قرار بدهید ، بطوری که بین هر ۲ میگو یک برگ بو قرار گرفته شود و سپس در طبقه بالای فر(زیر گریل) یا روی باربیکیو بگذارید تا پخته شود و حداکثر زمان طبخ به صورت کبابی برای میگو ۵ دقیقه میباشد.
خوراک میگو
مواد لازم برای تهیه خوراک میگو : یک قاشق غذاخوری روغن زیتون، مقدار ۴۵۳ گرم میگو
پیک و یک دوم قاشق غذاخوری فلفل قرمز خشک ، دو حبه سیر خرد شده ، دو پیمانه گوجه فرنگی خشک
دو قاشق غذاخوری جعفری خرد شده، یک قاشق چایخوری پاپریکا ، یک چهارم قاشق چایخوری نمک و میزان ۲۸ گرمکنگر فرنگی
طرز تهیه:
بتدا روغن را در یک ماهیتابه نچسب حرارت داده و میگو، فلفل، سیر را اضافه کرده و به مدت سه دقیقه هم زده و بقیه مواد را بیفزایید و به مدت سه دقیقه خوب بپزید و مرتب هم زنید تا میگو بپزد.
طرز تهیه میگو سوخاری (میگو پفکی)
مواد اولیه: میگو ۴۰۰ گرم ، سیر له شده دو حبه
زعفران و آرد به میزان لازم ، ماءالشعیر نصف پیمانه
بیکینگ پودر یک قاشق چای خوری ، روغن مایع دو قاشق غذاخوری و نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه:میگوها را ابتدا پاک کرده، پشت آن ها را برش بدهید روده آن را خارج کرده و سیر، زعفران بیکینگ پودر، ماءالشعیر، روغن مایع، نمک و فلفل را مخلوط کنید، آرد را کم کم افزوده تا سس به غلظت ماست زده شده در بیاید.
میگوها را داخل سس اماده شده گذاشته و اجازه داده به مدت سی دقیقه درون مواد بماند و سپس میگوها را داخل روغن داغ سرخ کرده و درون ظرف چیده و آن را تزیین کنید.
طرز تهیه میگو پلو مجلسی
زمان آماده سازی برای این غذا ۳۵ الی ۴۰ دقیقه و مواد لازم برای الی ۳-۴ نفر :
برنج ۲ و یک چهارم پیمانه پلوپز ، آب برای کته ۳ و یک چهارم پیمانه پلوپز
میگوی پاک شده ۳۰۰ الی ۳۵۰ گرم ، زرشک قرمز ۳ قاشق غذا خوری
خلال بادام ۳ قاشق غذا خوری ، جعفری یا گشنیز خرد شده ۳ قاشق غذا خوری
هویج خلال شده ۳ الی ۴ قاشق غذا خوری ، روغن به میزان لازم
زعفران دم کرده ۲ فاشق غذا خوری ، نمک به میزان لازم
شکر ۲ الی۳ قاشق مربا خوری ، پیاز داغ طلایی ۲ قاشق غذا خوری
طرز تهیه :
ابتد برنج را شسته و نمک زده بعد از دو سه ساعت روی شعله بگذارید و ۲ الی ۳ قاشق روغن زیتون در آن ریخته و یکی دو بار به آرامی هم زده تا آب آن تبخیر شود بعد در قابلمه روغن بریزید و از نان یا سیب زمینی برای ته دیگ استفاده نمایید و برنج را روی آن بریزید و دور برنج را جمع کرده تا به قابلمه نچسبد و با استفاده از شعله پخش کن و حرارت کم برنج را دم بیندازید .
خلال بادام و زعفران دم کرده را با هم مخلوط نمایید و روی حرارت غیر مستقیم (کتری ، بخاری ، سماور ) گذاشته تا خوشرنگ و نرم گردد و از طرفی دیگر دو لیوان آّب در قابلمه بریزید که بر روی گاز گذاشته و میگو را در آن ریخته و نمک و زردچوبه و فلفل و یک عدد پیاز هم اضافه کرده و پس از پنج دقیقه جوشیدن روی صافی ریخته و کنار بگذارید .
حال هویج های خلال شده را هم با مقدار کمی آب پخته و در آخر یک قاشق شکر و کمی هم روغن اضافه نمایید. زرشک را هم خوب شسته و با اضافه کردن شکر و روغن کمی تفت داده و شعله را خاموش اما زرشک نباید زیاد تفت داده شود چون هم خشک و هم رنگش سیاه میشود .
جعفری را خرد کنید و تمامی مواد را به همراه پیاز داغ طلایی مخلوط نمایید و برنج که دم کشید مواد آماده شده را لا به لای برنج یا روی برنج تزئین شود .