خطر استفاده از مواد غذایی کپک زده
کپک ها دسته ای از قارچ ها هستند که در مواد غذایی مانند نان، پنیر و میوه ها رشد می کنند و باعث فساد مواد غذایی می شوند.
خطر استفاده از مواد غذایی کپک زده
کپک ها انواع مختلفی دارند. برخی از آنها بیماری زا نیستند، اما برخی دیگر باعث بروز بیماری های گوارشی، مشکلات تنفسی، حساسیت و آلرژی می شوند. حتی برخی از این کپک ها سرطان زا هستند. کپک ها در محیط مرطوب و گرم بیشتر رشد می کنند،
البته برخی از کپک ها حتی در شرایط خنک یخچال نیز رشد می کنند. برخی از کپک ها باعت تولید نوعی ماده سمی به نام آفلاتوکسین می شوند. آفلاتوکسین سمی است که خاصیت سرطان زایی دارد.
لازم به ذکر است که در اغلب موارد کپک ایجاد شده بر روی مواد غذایی عمقی تر بوده و به غیر از قسمت سطحی که با چشم دیده می شود، ریشه هایی در قسمت عمیق تر مواد غذایی دارد.
توصیه می شود از مصرف مواد غذایی کپک زده جداً خودداری شود. حتی در مواد غذایی سفت نیز توصیه می شود به غیر از قسمت کپک زده عمقی در حدود ۲ تا ۳ میلی متر نیز از مواد غذایی جدا و دور ریخته شود.
همچنین از نگهداری مواد غذایی به مدت طولانی در یخچال اجتناب شود و به طور مرتب سطوح یخچال تمیز و خشک شود. همچنین توصیه می شود درصد رطوبت منزل شما کمتر از۴۰ درصد باشد. مواد غذایی را در ظروف درب دار نگهداری کنید و از نگهداری مواد غذایی در بیرون از یخچال بیشتر از ۲ تا ۳ ساعت خودداری کنید.
یکی از محل های رشد کپک سطوح ماشین ظرف شویی است. توصیه می شود پس از تخلیه ظروف، مدتی درب ماشین ظرف شویی باز باشد تا رطوبت و بخار آب آن خارج شود. هر چند وقت یک بار و به طور منظم سطوح آن تمیز شود.
کپک ها گاهی بر روی میوه هایی مانند انواع توت ها رشد می کنند. حتماً قبل از قرار دادن آنها در یخچال قطعات کپک زده را جدا کرده و دور بریزید. میوه های شسته شده را خشک کنید و از دستمال های خشک کن در ظروف میوه های داخل یخچال استفاده کنید.
گاهی کپک تولید شده بر روی مواد غذایی با چشم دیده نمی شود، اما بوی کپک استشمام می شود.
در صورت حس بوی کپک در مواد غذایی از مصرف آنها اجتناب نموده و مواد غذایی کپک زده را دور بریزید. اگر متوجه شدید بر روی برخی مواد غذایی داخل یخچال کپک رشد کرده، بلافاصله آن را دور بریزید و این کا را به تعویق نیندازید، زیرا ممکن است کپک به سایر مواد غذایی نیز سرایت کند.