جداول غذایی مخصوص بیماران کبد چرب+فیلم
تریتا نیوز : بهناز عباسی مقدم ، کارشناس ارشد تغذیه ، با استفاده از جداول راهنمای زیر یک طرح کلی تغذیه که باید در هنگام ابتلا به کبد چرب رعایت نمود، ارائه شده است. برای راحتی کار برای هر گروه غذایی جدول جداگانه ای در نظر گرفته ایم:
۱-گروه غلات و فرآورده های آن:متوسط دریافت روزانه ۸-۶ سروینگ
راهنمای گروه غذایی | معادل یک سروینگ این گروه | مواد غذایی مفید | موادغذایی غیر مجاز |
روزانه باید حداقل نیمی از دریافت رژیمی شما از غلات کامل باشد. بهتراست نوع تصفیه شده رابسیارمحدود کنید.
غلاتی را انتخاب کنید که چربی،نمک و شکر بسیار پایینی داشته باشند. |
-یک برش نان سنگک یا بربری(۳۰ گرم) یا سه برش نان لواش(۳۰ گرم)
– انواع نانهای فانتزی(۳۰ گرم) – برنج پخته: دوقاشق غذاخوری – ماکارونی : نصف لیوان – حبوبات پخته: سه قاشق – سیب زمینی آبپز: یک عدد -بلال: یک عدد کوچک |
انواع نانهای سبوسدار و تهیه شده از غلات کامل،برنج قهوه ای،بلغور، پاپ کورن، سیب زمینی تنوری یا آبپز، حبوبات، جوانه گندم، جو پرک و چاودار | انواع کیک و کلوچه، انواع شیرینی جات نظیر پای، دونات، کروسان و..
چیپس ، سیب زمینی سرخ کرده، پیراشکی، |
۲- گروه سبزیجات و میوه جات: متوسط دریافت روزانه ۶-۵ سروینگ
راهنمای گروه غذایی | معادل یک سروینگ از این گروه | موادغذایی مفید | موادغذایی غیرمجاز |
روزانه حداقل یک سبزی برگ تیره و یک واحد سبزی نارنجی میل نمایید.
-انواع سبزیجات را بصورت آبپز با کمی روغن زیتون در برنامه خود قرار دهید. -بجای آبمیوه حتی المقدور از میوه کامل استفاده نمایید. |
-یک عدد میوه تازه کوچک ،نصف لیوان آبمیوه، ۴/۱ لیوان میوه خشک
-نصف لیوان سبزیهای پخته یا آب سبزیها،یک لیوان از انواع سبزیجات خام |
-همه سبزیجات و میوه ها بجز نارگیل
-سبزیجاتی که بخارپز شده اند، انواع خام سبزیها، سبزی خوردن |
-نارگیل
-سبزیجاتی که بمیزان زیاد سرخ شده اند. |
۳-شیر و فرآورده های آن: متوسط دریافت روزانه ۳-۲ سروینگ
راهنمای گروه غذایی | معادل یک سروینگ از این گروه | مواد غذایی مفید | موادغذایی غیرمجاز |
-روزانه یک لیوان شیر کم چرب ۱تا ۲% بنوشید.
-از جایگزینهای شیرکم چرب نظیر ماست کم چرب و پنیر کم چرب استفاده نمایید. |
-یک لیوان شیر کم چرب
-۴/۳ لیوان ماست کم چرب -۳۰ گرم پنیر -دو لیوان دوغ کم چرب |
-شیرکم چرب
– ماست کم چرب -ماست یخی – پنیر کم چرب -دوغ و شیر سویا |
انواع شیر و ماست و دوغ پرچرب، خامه، سرشیر، پنیرخامه ای، بستنی |
۴-گروه گوشت و حبوبات: متوسط دریافت روزانه ۳-۲ سروینگ
راهنمای گروه غذایی | معادل یک سروینگ از این گروه | مواد غذایی مفید | موادغذایی غیر مجاز |
–حداقل هفته ای دو وعده حتما ماهی میل شود.
-از گوشتهای کم چرب بدون چربی و نمک افزوده مصرف شود. -از جایگزینهای گوشت نظیر حبوبات، عدس و توفو استفاده شود |
– هرواحد گوشت شامل ۳۰ گرم کوشت قرمز یا گوشت سفید و ماهی می باشد.
-یک عدد تخم مرغ -یک عدد ران کوچک مرغ حدود ۶۰ گرم یا دو سروینگ است. -اعدد همبرگر کوچک یا نصف سینه مرغ یا یک تکه ماهی حدود ۹۰ گرم می باشد. |
–گوشتهای کم چرب،مرغ یا بوقلمون بدون پوست، ماهی های حاوی امگاتری نظیر سالمون،ساردین، هرینگ و…
انواع حبوبات -تخم مرغ -فرآورده های سویانظیر توفو |
– بال مرغ، مرغ یا ماهی سوخاری، پوست مرغ و بوقلمون، جگر،دل و قلوه، هات داگ و انواع گوشتهای پروسس شده نظیر سالامی ، کالباس وانواع گوشتهای دودی
-مصرف بیش از ۴ عدد زرده تخم مرغ در هفته |
۵-چربیها و روغنها: متوسط دریافت روزانه ۳-۲ سروینگ
راهنمای گروه غذایی | معادل یک سروینگ از این گروه | مواد غذایی مفید | مواد غذایی غیر مجاز |
-چربیهای سالم از انواع غیر اشباع آن نظیر روغن زیتون،کانولا، سویا مصرف کنید .
-از مصرف چربی قابل مشاهده در انواع گوشت خودداری کنید. – انواع فرآورده های لبنی از نوع کم چرب انتخاب شود. |
یک قاشق غذاخوری از هرنوع روغن
-دو عدد گردو – یک قاشق غذاخوری پنیر خامه ای -دوقاشق مرباخوری خامه -یک قاشق مرباخوری کره یا روغن جامد -یک قاشق غذاخوری مغز دانه ها -یک قاشق مرباخوری مارگارین |
-انواع روغنهای غیراشباع نظیر روغن زیتون، روغن کانولاو..
-کره بادام زمینی – گردو
|
-انواع سسها و چاشنی های پرچرب
-پنیرخامه ای -مایونز -کره -خامه -روغن نارگیل -روغن پالم |
توضیح: سروینگهای توصیه شده ، بصورت پایه در نظر گرفته شده اند. مشاور تغذیه براساس وزن بدن و محاسبه کالری ، سروینگهای مورد نیاز بدن شما را تنظیم خواهد نمود.
برای تماشای فیلم اینجا را کلیک کنید.