تلاش برای معتبرتر شدن جشنواره تئاتر سوره/ انتقادها را میپذیریم
مدیرعامل موسسه فرهنگی و هنری سپهر سوره هنر درباره چگونگی برگزاری این دوره از جشنواره تئاتر سوره و تلاش برای معتبر تر کردن این رویداد هنری در سال های آینده سخن گفت.
حامد رهنما مدیرعامل موسسه فرهنگی و هنری سپهر سوره هنر و مدیر اجرایی جشنواره تئاتر سوره در گفتگو با خبرنگار مهر درباره این رویداد هنری گفت: در سنوات گذشته حوزه هنری جشنواره سوره ماه و قبل تر هم جشنواره تئاتر ماه را برگزار می کرد اما قرار بر این شده که همه جشنواره های حوزه هنری عنوان «سوره» را پیدا کنند بنابراین نام این جشنواره تئاتر نیز به جشنواره سراسری تئاتر سوره تغییر پیدا کرده است. سال گذشته این جشنواره برگزار نشد اما امسال در آذرماه برای بیست و پنجمین دوره از جشنواره تئاتر سوره با شعار «اخلاق برای همه» اعلام فراخوان کردیم.
وی ادامه داد: بعد از بازبینی و بازخوانی آثار جشنواره در سه منطقه کرمانشاه، اصفهان و خراسان شمالی جشنواره منطقه ای برگزار شد. در جشنواره منطقه ای شهرهای اطراف این استان ها دعوت شدند تا به مدت چند روز کارهایشان را در هر استان اجرا کنند در تهران نیز ۱۱ کار برای بخش صحنه ای و یک کار برای بخش خیابانی به جشنواره سراسری راه یافت تا در نهایت آثار جشنواره در تئاتر شهر، حوزه هنری و ایوان انتظار میدان ولیعصر اجرا شوند. در مجموع ۳۵ نمایش در این دوره از جشنواره حضور داشتند.از سال گذشته مرکز محافل و جشنواره های حوزه هنری تبدیل به موسسه فرهنگی هنری شد و دلیلش هم این بود که فضای کاری حوزه بازتر شود و بتواند به مجموعه ها و ارگان های دیگر هم در اجرا کمک کند. از زمانی هم که موسسه سپهر سوره هنر در حوزه هنری مستقر شده است جشنواره ها و محافل زیادی را برگزار کردیم
رهنما درباره نوع فعالیت های موسسه سپهر سوره هنر توضیح داد: حدود ۸ سال قبل مرکزی به نام مرکز محافل و جشنواره های حوزه هنری تاسیس شد تا بخش ها و واحدهای تخصصی حوزه هنری در طول سال به تولید و پژوهش بپردازند و دیگر درگیر برگزاری جشنواره ها و محافل نباشند و این مجموعه تخصصی، این وظایف را برعهده داشته باشد. راه اندازی این مرکز هم از لحاظ هزینه ای به صرفه تر بود و هم اجراها کیفیت بهتری پیدا کرد. از سال گذشته مرکز محافل تبدیل به موسسه فرهنگی هنری شد و دلیلش هم این بود که فضای کاری حوزه بازتر شود و بتواند به مجموعه ها و ارگان های دیگر هم در اجرا کمک کند.
وی یادآور شد: از زمانی هم که موسسه سپهر سوره هنر در حوزه هنری مستقر شده است جشنواره ها و محافل زیادی را برگزار کردیم که از آن جمله می توان ۱۵ جشنواره و ۶ محفل را نام برد. به عنوان نمونه جشنواره فیلم رویش، جشنواره فیلم های ۱۰۰ ثانیه ای، طنز و سوره و… از جمله جشنواره هایی بوده که برگزار کرده ایم.
وی متذکر شد: از جمله برنامه های ما در این موسسه مشارکت کردن با مجموعه های مختلفی است که ابزار ارایه آثار ما را داشته باشند. مثلا گنجینه مرکز محافل و جشنواره های حوزه هنری به اندازه ۱۰ سال آثار مختلفی از جمله فیلم و عکس و… دارد. ما با نهادهای مختلف مثل سازمان زیباسازی شهرداری تهران، مترو تهران، اتحادیه شبکه های اسلامی، شبکه های مختلف صدا و سیما گفتگو کردیم تا از آثار ما استفاده کنند تا هم کمکی به هنرمندان تولید کننده این آثار شود و هم مردم از این آثار استفاده و دیدن کنند.
رهنما اضافه کرد: به عنوان نمونه ما تفاهم نامه ای با مترو تهران امضا کردیم که گالری های مترو را برای نصب آثار در اختیارمان قرار دهند. یا شبکه های مختلف تلویزیونی فیلم های ۱۰۰ ثانیه ای ما را لابه لای برنامه هایشان به نمایش می گذارند. برای جشنواره تئاتر سوره نیز با مترو تهران گفتگو کردیم که بر این اساس اجراهای خیابانی ما برای داوری در ایوان انتظار میدان ولیعصر اجرا شدند و قول و قرارهایی بر این اساس گذاشته ایم که گروه های برگزیده ما چه تهرانی و چه شهرستانی بعد از پایان جشنواره در صورتی که امکان اجرا در ایستگاه های مختلف را داشته باشند، در این مکان ها اجرا داشته باشند.
مدیرعامل موسسه سپهر سوره هنر در پاسخ به این پرسش که چرا اعتبار و میزان استقبال از این جشنواره نسبت به سال های گذشته که جشنواره تئاتر سوره با عنوان جشنواره تئاتر ماه با رویکرد و کیفیت بهتری نسبت به اکنون برگزار می شد، کمتر شده است، گفت: در دوره ای که این جشنواره با عنوان جشنواره تئاتر ماه برگزار می شد من به عنوان مخاطب از کارهای جشنواره دیدن می کردم و آن زمان ما انتظار می کشیدیم تا جشنواره آغاز شود و به دیدن کارها بنشینیم. در این دوره از جشنواره نیز از لحاظ تعداد مخاطب استقبال بسیار خوبی از آثار شده است و چه در تهران و چه شهرستان ها استقبال از آثار بسیار خوب بوده است. باید به این نکته هم توجه کرد که در آن سال ها تا این انداه امکان اجرای عمومی برای همه فراهم نبود.
وی ادامه داد: معتقدم احتمالا این چند ساله مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری تمرکزش را بیشتر در تولید و اجرای آثار شهرستانی گذاشته است. البته این نظر شخصی من است و باید رحمت امینی و کوروش زارعی در این زمینه توضیحات بیشتری بدهند. اما کارهای شهرستانی هم به گفته مسئولان استان ها در این دوره نسبت به سال های گذشته کیفیت خیلی بهتری پیدا کرده اند که همین امر نشان دهنده توجه و تمرکز حوزه هنری به تئاتر شهرستان ها است.قبول دارم که در ایام گذشته خیلی از هنرمندان معتقد بودند جشنواره تئاتر ماه از جشنواره تئاتر فجر هم معتبر تر و جدی تر برگزار می شد اما از سال آینده ما نیز برای بهتر و معتبرتر برگزار شدن جشنواره حتما هم با اساتید و پیشکسوتان این حوزه که جشنواره تئاتر ماه را تایید می کردند و هم با مسئولان حوزه هنری گفتگو و تبادل نظر خواهیم داشت
رهنما درباره اعتبار جشنواره تئاتر ماه در گذشته عنوان کرد: قبول دارم که در ایام گذشته خیلی از هنرمندان معتقد بودند جشنواره تئاتر ماه از جشنواره تئاتر فجر هم معتبر تر و جدی تر برگزار می شد اما از سال آینده ما نیز برای بهتر و معتبرتر برگزار شدن جشنواره حتما هم با اساتید و پیشکسوتان این حوزه که جشنواره تئاتر ماه را تایید می کردند و هم با مسئولان حوزه هنری گفتگو و تبادل نظر خواهیم داشت چون زمان و هزینه زیادی برای برگزاری این جشنواره گذاشته می شود و این جشنواره در دوره های قبلی نیز اعتبار زیادی کسب کرده بود پس ما باید تلاش کنیم اگر جشنواره دچار افتی شده است آن را جبران کنیم. این برنامه ریزی برای امسال امکان پذیر نبود چون همه برنامه ها از قبل پیش بینی شده بود و بعد ما وارد گود شدیم.
مدیر اجرایی جشنواره تئاتر سوره یادآور شد: معتقدم اگر قرار است از گروه های شهرستانی حمایت کنیم این اتفاق باید در کنار اعتبار بخشیدن و با کیفیت برگزار شدن جشنواره باشد، جشنواره ای که همه افراد اهل فن و پیشکسوت در آن حضور داشته باشند و در کنارش کمک کنیم تا گروه های کم تجربه شهرستانی نیز در آن دیده شوند. البته تا امروز کسی نکته ای مبنی بر اینکه اعتبار این جشنواره پایین تر از جشنواره تئاتر ماه آمده است، به من گوشزد نکرده است اما با وجود استقبال از جشنواره انتقاد هایی به این شکل به جشنواره را صحیح می دانم.
وی درباره بین المللی شدن جشنواره که توسط مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در نشست رسانه ای این جشنواره مطرح شد، توضیح داد: به عنوان مدیرعامل موسسه سپهر سوره هنر معتقدم تمام جشنواره های زیرمجموعه حوزه هنری آمادگی این را دارند که بتوانند در بخش بین المللی هم فعال باشند البته نه اینکه تنها عنوان بین المللی را یدک بکشند.
رهنما در پایان صحبت هایش اضافه کرد: در حوزه تئاتر و جشنواره تئاتر سوره هنوز مطالعه و مشورت درباره بین المللی شدن جشنواره انجام نشده که باید به چه صورت این بین المللی شدن صورت گیرد و اینکه آیا قرار است کارگاه های آموزشی در خارج از کشور برگزار شود یا گروه های نمایشی خارجی را به ایران دعوت کنیم و بالعکس. فعلا زمان کافی برای رسیدن به یک قاعده و قالب مشخص برای چگونه بین المللی شدن جشنواره در اختیار داریم و امیدوارم به نتیجه دلخواه برسیم.