تقویت و درمان ناخن های شکننده
ناخن از لایه هایی از جنس کراتین تشکیل شده است که این لایه ها نیز خود به یکدیگر اتصال دارند. نبود اتصال مناسب بین این لایه ها منجر به نرمی، شکنندگی و پوسته دهی در ناخن ها می شود.
همچنین بسیاری از ناخن ها در اثر لاک زدن های پیاپی، تماس با مواد شوینده و یا فرآورده های شیمیایی ناخن دچار آسیب می شوند که خود را به شکل شکنندگی و ترک نشان می دهند.
علت شکنندگی ناخنها
۱- آسیبهای تکراری: کسی که هر روز با مواد شوینده کار میکند، به دلیل اینکه بهطور روزانه این آسیب به ناخن وارد میشود باعث شکنندگی ناخنها میشود.
۲- بلندی ناخنها ارتباط مستقیم با شکنندگی ناخن دارد. هر چه ناخن بلندتر باشد، شکنندگی آن بیشتر است و به کسانی که این مشکل را دارند توصیه میکنم که همیشه ناخنهای خود را کوتاه نگه دارند.
۳- شغل افراد: نجارها، کفاشها، آهنگرها و پزشکها (چون از حلالها استفاده میکنند) معمولا شکنندگی ناخن را تجربه میکنند.
۴- لاک زدن و پاک کردن مداوم: لاک باعث شکنندگی ناخن نمیشود ولی کسانی که با فاصله زمانی خیلی کم لاک خود را با استون پاک میکنند، در معرض آسیب ناخن هستند چون استون ماده حلال است. ناخن های دست و پا
۵- سن و سال هم ارتباط مستقیم با شکنندگی ناخن دارد. هر چه سن بالاتر و فرد مسنتر باشد، شکنندگی ناخن بیشتر میشود. در خانمها چون ناخن آنها نازکتر است، شکنندگی ناخنها بیشتر است.
۶- بیماریهای پوستی: بعضی بیماریهای پوستی هم موجب شکنندگی ناخن میشوند. کسانی که مشکل خشکی پوست دارند شکنندگی ناخن هم دارند.
۷- کسانی که کمبودهای تغذیهای دارند، مخصوصا کسانی که دچار کمبود آهن یا روی هستند یا ویتامینهای A، B، C، D و E را کمتر دارند در معرض شکنندگی ناخن هستند.
۸- کم خونی ناشی از فقر آهن نیز باعث شکنندگی ناخن می شود. کم خونی وضعیتی است که در آن، تعداد یا اندازه گلبول های قرمز یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دیاکسیدکربن بین خون و سلول ها دچار اختلال می شود.
۹- مشکلات غده تیروئید مثل کم کاری تیروئید.
۱۰- انجام کارهای زیبایی بر روی ناخن ها مثل مانیکور کردن یا استفاده از ناخن مصنوعی یا کاشت ناخن نیز باعث شکنندگی ناخن می شود.
دیگر علتها
۱-کلسیم
جدای از نوشیدن شیر و استفاده از لبنیات میتوانید گهگاه ناخنهایتان را در یک پیاله کوچک شیر بهمدت نیم ساعت قرار بدهید، در این روش نیازی به ماساژ نیست. به این ترتیب به استحکام ناخنهای شما افزوده میشود.
۲-ویتامین A
این ویتامین یکی از عناصر اصلی در سلامت ناخن است. کمبود ویتامین A سبب ایجاد خشکی و شکنندگی در ناخنهای شما خواهد بود و هیچگاه نمیتوانید با ناخنهای شکیل ظاهر شوید. با این حال استفاده بیش از اندازه از این ویتامین در برنامه غذایی هم ممکن است در مواقع نادری سبب ایجاد نرمی و قوس در ناخن شود. هویج، زردآلو، جگر و همچنین تخممرغ منابع خوبی برای دریافت این ویتامین هستند.
۳-آهن
کمبود شدید آهن سبب قوس برداشتن ناخن رو به بالا میشود و نوک ناخنها وقتی کمی از روی پوست بلندتر شدند به شکل زشتی درمیآیند. گاهی هم ممکن است این کمبود به شکل ایجاد حفرههایی ریز و به اندازه سرسوزن روی ناخن ظاهر شود. حبوبات و غلات میتوانند این کاستی را جبران کنند.
۴-منگنز
وجود کافی این عنصر در بافت ناخن می تواند به زیبایی آن کمک کند. وقتی رشد ناخن های شما به اندازه استاندارد نباشد این یکی از اصلی ترین نشانه های کمبود این ماده مغذی است که همواره باید از طریق رژیم غذایی به بدن برسد. این ماده مغذی در بلغور، جو، آرد گندم کامل، فندق و نان تهیه شده از گندم کامل یافت میشود.
۵-بیوتین
ماده مغذی بیوتین که بخشی ازویتامین B – کمپلکس است، برای سلامت ناخن ها ضروری است. به بیماران مبتلا به سستی ناخن مکمل های بیوتین تجویز میشود. درحالیکه بیوتین یکی از بیخطرترین مواد مغذی است اما این میزان را فقط زیرنظر پزشک میتوان مصرف کرد. زرده تخممرغ، آرد سویا، غلات و قارچ از جمله منابع غنی بیوتین هستند. کلم برگ، عدس و شیر نیز تا حدی حاوی بیوتین هستند.
عارضه شکنندگی ناخن ها و عوامل موثر در رشد ناخن ها
«ناخن باعث محافظت نوک انگشتان می شود. ناخن های دست روزانه ۱ تا ۵ میلی متر و هر ماه ۳ میلی متر رشد می کنند. عوامل محیطی، فیزیولوژیکی و پاتولوژیکی (بیماری زایی) در سرعت رشد ناخن ها موثر هستند.
در هنگام بارداری، آب و هوای گرم، مصرف کلسیم و بیوتین، مصرف قرص های جلوگیری از بارداری، پرکاری تیروئید و پسوریازیس، رشد ناخن ها بیشتر می شود. در بیمارانی که مبتلا به تب هستند، عفونت های حاد، بیماری های مزمن، کم کاری تیروئید، پیری، کاهش گردش خون، مصرف سیگار، سوء تغذیه، مبتلایان به بیماری های قارچی ناخن و مصرف داروهای ضدسرطان رشد ناخن کم می شود.
در ناخن های شکننده، سطح ناخن نازک می شود. در واقع مشکل شکنندگی ناخن ها در اثر تماس زیاد با آب، پاک کننده ها، حلال ها، نمک ها و ضربه ها، مواد اسیدی و قلیایی ایجاد می شود.
راهکار مقابله با مشکل شکنندگی ناخن، استفاده از دستکش موقع کار کردن است. این بیماران باید ناخن ها را کوتاه کرده و از مصرف پاک کننده های ناخن اجتناب کنند. مصرف بیوتین (از ویتامین های گروه ب) نیز در جلوگیری از شکنندگی ناخن ها موثر است.»
راه های نگهداری از ناخن
ناخن هایتان را مرطوب نگه دارید
برای اینکه ناخنهایی سالم داشته باشید نیاز به این است که ناخن و پوسته اطراف آن را به صورت مرتب چرب کنید و همیشه کرم مرطوب کننده همراهتان باشد. بهطور کلی بهتر است با استفاده از کرمهای مرطوبکننده هر روز به ویژه در هوای سرد و خشک، ناخنها را مرطوب کنید.
دستکش، دوست ناخنهای شما
در صورتی که دستانتان با آب زیاد تماس دارد، برای جلوگیری از آسیب رسیدن به ناخن، و نرم شدن آنها از دستکش استفاده کنید. هنگام ظرف شستن وشست و شوی منزل، استفاده از دستکش ضروری است.
آهن به بدن بزنید
اگر آهن کافی دریافت نکنید ناخنهایتان آن را نشان میدهد. کمبود آهن که در خانمها رایج است سبب شکنندگی ناخنها میشود؛ بنابراین کسانی که این مشکل را دارند باید غذاهای پرآهن مصرف کنند که بهترین منبع دریافت آهن، اسفناج و گوجه فرنگی است. همچنین منابع حیوانی آهن عبارت است از گوشت گاو، بوقلمون، اردک، مرغ، میگو و تخم مرغ. منابع گیاهی آهن سویا، عدس، لوبیا و سبوس است. با مصرف ویتامین C میتوانید به جذب آهن حیوانی به بدن کمک کنید؛ البته سعی کنید مواد غذایی غنی از آهن، زینک، ویتامین B و گوگرد مصرف کنید چون مواد غذایی پروتئینی که غنی از اسیدهای آمینه، ویتامین B و گوگرد هستند، سبب سخت و زیبا شدن ناخنهایتان میشوند.
لاک ممنوع
استفاده بیش از حد از لاک سبب خشکی و شکننده شدن ناخنها میشود. لاک ناخن موجب میشود که سوراخهای سطح ناخن بسته شوند و ناخن با مشکل کمبود اکسیژن مواجه شود؛ بنابراین استفاده نکردن از لاک در طولانیمدت همراه با رعایت بقیه اصول گفته شده میتواند باعث بهتر شدن وضعیت ناخن شود؛ پس تنها در شرایط خاص لاک بزنید.
وقت مناسب ناخنگیری
همیشه بعد از حمام ناخنهای خود را بگیرید چون آسیب کمتری به آن میرسد. در بقیه مواقع ناخن شکنندگی دارد که به سطح ناخن آسیب میرساند ولی بعد از حمام، ناخن نرم است و شکننده نیست.
آب بنوشید
یک آزمایش ساده برای تشخیص کمبود آب بدنتان این است که سطح ناخن را محکم فشار دهید تا ناخن از صورتی به سفید تغییر رنگ دهد؛ سپس ناخن را رها کنید و ببینید در چه زمانی به رنگ اولیه خود برمیگردد. اگر ناخن کمتر از دو ثانیه به رنگ اصلیاش باز نگردد یعنی بستر ناخن دچار کمبود آبی است. در طولانی مدت این کمبود آب باعث شکنندگی ناخن میشود؛ بنابراین برای حفظ سلامتی ناخنهایتان به مقدار کافی آب بنوشید.
کمبود پروتئین، خود را به صورت یک نوار سفید در عرض ناخن نشان میدهد. ناخنها بیشتر از پروتئین ساخته شدهاند؛ بنابراین برای اینکه ناخنهایی بلند، قوی و جذاب داشته باشید باید روزانه به مقدار مناسب پروتئین مصرف کنید. کراتین، عنصر اصلی مو و ناخن، از آمینواسیدها به خصوص سیستئین ساخته شده است. با این وجود به این معنا نیست که شما به مکملهای سیستئین نیاز دارید. خوردن منابع پروتئینی متنوع میتواند به شما این اطمینان را بدهد که برای داشتن ناخنهایی سالم به اندازه کافی آمینو اسید مصرف کردهاید. حال این پروتئین به میزان قابل توجهی در ماهی قزلآلا، ماست و گردو وجود دارد. منابع دیگر پروتئین شامل ماهی، میگو، بوقلمون، مرغ، گوشت، سویا، تخم مرغ، آجیل و لبنیات است.