تعطیلات آخر هفته دو روز می شود
طرح افزایش تعطیلات هفتگی در کشور با دریافت موافقت هیات دولت ، هم اکنون در انتظار نظر نمایندگان مجلس است.
طرحی اقتصادی که از مدتها پیشتر در دستور کار مسئولان قرار گرفته و اظهار نظر پیرامون چگونگی اجرا و دیگر جزئیات آن در دستور کار قرار گرفته بود، بالاخره موافقت دولت مردان را دریافت کرد تا یک گام به اجرا نزدیک تر شده و تحولی بزرگ در کشورمان را نوید دهد.
طرح افزایش تعطیلات هفتگی در کشور به دو روز که اواخر سال گذشته موافقت فعالان اقتصادی را گرفته و برای تصمیم گیری نهایی روانه دولت شده بود، توانست نظر موافق دولت مردان را دریافت کرده و یک گام اساسی به سمت تصویب نهایی و اجرایی شدن بردارد.
این خبر را زهرا احمدیپور، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی داده که یکی از مهم ترین اهداف افزایش تعطیلات هفتگی در کشورمان، رونق بخشیدن به فعالیت هایی ست که در نهاد زیر مجموعه وی میبایست سامان داده شوند. یعنی رونق گردشگری که یکی از آرزوهای دور و دراز کشورمان به شمار میآید.
البته مبنای شکل گیری این طرح نه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، که مجموعه های اقتصادی مانند اتاق های بازرگانی هستند که علاوه بر بهره مند شدن از رونق بازار گردشگری کشورمان، که با ایجاد تغییر در تعطیلات فعلی، از مزایای دیگری بهره میشوند. فعالانی که همواره به عدم تطبیق تعطیلات هفتگی در کشورمان با تعطیلات دیگر کشورهای جهان (تعطیلات پایان هفته در کشورمان در روزهای پنج شنبه و جمعه قرار گرفته و در اغلب کشورهای جهان، در روزهای شنبه و یک شنبه) معترض هستند و یکی از راه های رونق اقتصاد کشورمان را، تغییر در این زمینه معرفی میکنند.
اما ریشه این تصمیم هرچه باشد، آنچه در حال حاضر اهمیت دارد، موافقت دولت با افزایش تعطیلات هفتگی است که به باور برخی کارشناسان، اقدامی در راستای کاهش ساعت موظفی کار در کشورمان و نزدیک کردن آن به میانگین ساعت کار در جهان است که افزایش سرانه کار مفید و بهره وری کارمندان، یکی از فواید آن به شمار میآید.
این در حالی است که امثال رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، یکی از فواید بزرگتر این اقدام را، استفاده از ظرفیتهای گردشگری کشور و رونق این بخش مغفول واقع شده در کشورمان میدانند. اتفاقی که همگی به خوبی از آثار مثبت آن آگاهیم و میدانیم در صورت تحقق، چه منفعت بزرگی نصیبمان خواهد کرد.
چشم اندازی مثبت که البته ابهامات بسیاری در مسیر تحقق آن به چشم میخورد. ابهاماتی از جنس کمبودهای فراوان کشورمان در زیرساخت های صنعت گردشگری که به عنوان نمونه، کمبود سرویس بهداشتی برای بسیاری مان ملموس است؛ آنقدر ملموس و بدیهی که حتی بارها شعارهایی از دولت مردان برای رفع آن نیز شنیدهایم!
همه اینها در حالی است که میدانیم کشورمان به لحاظ تعداد روزهای تعطیل در تقویم، اوضاع و احوال خوبی ندارد و طرح های مختلف برای کاهش تعطیلات طولانی مدت نوروزی یا حتی کوتاه تر کردن تعطیلات تابستانی نیز راه به جایی نبردهاند و حتی راهکارهایی مانند کاستن از تعطیلات تابستانی مدارس و توزیع آن در دیگر ایام سال به منظور کنترل آلودگی هوا نیز، از فرط پراشکال بودن، تعیین تکلیف نشده و فرجام نیافتهاند.
به این نکات، مشخص نبودن تصمیم اخیر دولت مردان و منتشر نشدن جزئیات آن را هم میتوان افزود تا طرح دو روزه شدن تعطیلات هفتگی و تراشیدن همزادی برای «جمعه» در تقویم سراسری ایرانیان (در حال حاضر اغلب کارمندان تهرانی پنج شنبه ها تعطیل هستند و به ازای آن، ساعت کاری شان در دیگر روزهای هفته طولانی تر است، اما این شیوه در دیگر نقاط کشور اجرا نمیشود) بسیار مبهم تر شود. ابهاماتی که شاید مهم ترینشان، روزی باشد که قرار است به جمعه پیوند خورده و تعطیل شود.
ابهامی که کنکاش در پیشینه طرح مذکور، حکایت از سپردن اختیار تعیینِ آن به روسای قوا دارد. به این صورت که این طرح پس از تایید در دولت، به مجلس سپرده خواهد شد تا در آنجا مورد بررسی قرار گرفته و رد یا تایید شود و در صورت تصویب و عبور از مرحله قانون گذاری، در اختیار سران سه قوه قرار گرفته و روز آن تعیین شود. روندی که با توجه به اهمیت فراوانش، احتمالا موافقان و مخالفان فراوانی خواهد یافت و در روزها و ماه های آینده بسیار درباره آن خواهیم شنید.