تشنج ناشي از تب
تشنج ناشي از تب به حملات تشنجی اطلاق می شود که به دنبال افزايش ناگهاني دماي بدن شيرخواران و كودكان به وجود مي آيد.
تشنج ناشي از تب
این تشنجات در شیرخواران و بچه های کوچک همراه با تب دیده می شود. در طول این نوع تشنج، کودک هوشیاری خود را از دست داده و بدنش به رعشه افتاده و چشم های وی خیره مانده یا به سقف دوخته می شود. تشنج ناشی از تب شایع ترین نوع تشنج در کودکان است.
حدود ۳ تا ۴ درصد کودکان با سن کمتر از ۶، به دنبال تب دچار این نوع تشنج می شوند. این مشکل به دلیل تحریک پذیری و حساسیت بیش از حد سیستم اعصاب مرکزی کودک ایجاد می شود و این نوع تشنج معمولاً به دنبال تب بالاتر از ۳۸ درجه سانتی گراد ایجاد می شود.
یکی از نکات مهم برای پزشک در ارزیابی این کودکان این است که آیا این تشنج به دنبال تب ایجاد شده یا اینکه این کودک کانون صرع دارد. در ضمن ذکر این نکته نیز مهم است که در کودکانی که دچار تشنج ناشی تب می شوند، احتمال بروز تشنج های بعدی بیشتر است.
برخی از عوامل، احتمال عود تشنج ناشی از تب را بیشتر می کنند. وجود سابقۀ تشنج ناشی از تب در افراد خانواده، تب خیلی بالا و بروز اولین حملۀ تشنج در سنین خیلی پایین از جمله این عوامل هستند.
در مواردی که با کودک دچار تشنج ناشی از تب مواجه می شوید، توصیه می شود آرامش و خونسردی خود را حفظ کنید. کودک را در وضعیت مناسب به پهلو بخوابانید و از باز بودن مجاری هوایی اطمینان پیدا کنید. اگر در دهان کودک مادۀ غذایی وجود دارد، فوراً آن را خارج کنید. لباس ها و پوشش کودک را کم کنید و از شیاف تب بر استفاده کنید.
در صورتی که قبلاً پزشک برای کودکتان دارویی به منظور استفاده در هنگام تشنج (البته فقط به صورت مقعدی) تجویز كرده، آن را با آرامش به کار ببرید. در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید تا ارزیابی سلامت سیستم اعصاب مرکزی انجام شود؛ حتی اگرتشنج کودک فقط چند ثانیه طول کشیده باشد.
در مواردی که تشنج بیش از۱۰ دقیقه طول کشیده یا کودک دچار استفراغ، سفتی گردن و مشکلات تنفسی شده با مرکز اورژانس تماس بگیرید تا کودک شما با آمبولانس به بیمارستان یا نزدیک ترین مرکز درمانی انتقال یابد.