تشخیص حالات مزاجی بدن
یکی از حالات تشخیص حالت مزاجی بدن تشخیص وضع بدن توسط محیط است. اگر شخصی در آب و هوای معتدل و دچار یکی از حالات زیر شود قادر خواهد بود به راحتی تشخیص دهد مزاج بدنی حال او چیست.
تشخیص حالات مزاجی بدن
اگر احساس سردی کند دلیل سردی مزاج است.
اگر احساس گرمی کند دلیل گرمی مزاج است.
اگر احساس نرمی کند دلیل مرطوب بودن مزاج است.
اگر احساس زبری و سختی کرد نشان خشکی مزاج است.
اگر کسی موارد فوق الذکر را احساس نکند دلیل معتدل بودن مزاج غالب او است. البته مزاج معتدل واقعی وجود ندارد زیرا از نظر اقلیمی آب و هوای معتدل واقعی وجود ندارد و از نظر خوراکی ها و داروها ماده غذایی و دارویی معتدل واقعی وجود ندارد. بنابراین فقط مزاج غالب هر فرد می تواند در حالت تعادل و سلامتی باشد.
یک نکته مهم دیگر که در این مورد وجود دارد توجه به حالات روانی است. اگر فردی دچار ناامیدی و سردی روانی شود حتی اگر گرم مزاج باشد این حالت می تواند در تابستان نیز حالت سردی را در او ایجاد نماید. اگر شخصی از نظر روانی شاد و پر انرژی باشد این حالت از نظر جسمی می تواند بر روی او تاثیر بگذارد و باعث شود که حتی در زمستان احساس سردی نکند.
هر قسمت و عضو بدن دارای حالات مختلفی است که دلیل آن چهار کیفیت مزاجی گرم، سرد، خشک و مرطوب می باشد.
نیروی جنسی
نیروی جنسی گرم: شخصی که دارای نیروی جنسی گرم باشد موهای اطراف آلت تناسلی اش زیاد است. قدرت جنسی زیادی دارد، میل شدیدی به ارتباط جنسی دارد و اکثرا فرزندانش پسر می شوند.
نیروی جنسی سرد: شخصی که دارای نیروی جنسی سرد باشد موهای اطراف آلت تناسلی اش کم است. قدرت جنسی کمی دارد، کمتر میل به ارتباط جنسی دارد و اکثرا فرزندانش دختر می شوند.
نیروی جنسی مرطوب: شخص دارای ترشحات و منی زیاد است.
نیروی جنسی خشک: شخص دارای منی غلیظ است. این نیروی جنسی خیلی زود دچار ضعف می شود. دارای حس شدیدی نسبت به برقراری ارتباط جنسی می باشد. موهای اطراف آلت تناسلی او زیاد است. اگر در ارتباط جنسی زیاده روی کند خیلی زود دچار ضعف و از کارافتادگی می شود.
نیروی جنسی گرم و مرطوب: شخص دارای منی زیاد با غلظت کم است. حس برقراری رابطه جنسی او بیشتر از نیروی جنسی گرم و خشک نیست اما ارتباط زیاد جنسی به علت مربوط بودن نیروی جنسی برای وی ضرری ندارد.
نیروی جنسی گرم و خشک: شخص دارای موی زیادی در اطراف آلت تناسلی است. منی او غلیظ است و میل زیادی به برقراری رابطه جنسی دارد، اما به علت خشک بودن نیروی جنسی ارتباط زیاد برای وی ضرر دارد و باعث ضعف او می شود.
نیروی جنسی سرد و مرطوب: دارنده نیروی جنسی سرد و مرطوب دیر به بلوغ جنسی می رسد و میل و علاقه زیادی به ارتباط جنسی ندارد. به علت مرطوب بودن مزاج دارای منی زیاد است اما به علت سردی مزاج منی او رقیق است. کمتر صاحب فرزند می شود و اکثرا فرزندان او دختر می باشند. موهای اطراف آلت تناسلی او معمولا نازک و کم است.
نیروی جنسی سرد و خشک: تمام حالات مزاج جنسی سرد و همچنین مزاج جنسی خشک را دارا می باشد اما به نیروی جنسی خشک شباهت بیشتری دارد. منی او غلیظ و کم است.
میزان منی یا رطوبت جنسی از نظر غلظت و رقیق بودن در زنان نسبت به مردان دارای تفاوت بسیار زیادی می باشد. زیرا زنان بسته به نوع مزاج غالبی که دارند، در زمان پریود ممکن است حجم زیادی از رطوبت جنسی خود را از دست بدهند. همچنین تغییر حالات روانی خیلی سریع تر
بر میزان و نوع ترشحات زنان تاثیر می گذارد که این حالت در مردان وجود ندارد. در مردان غالبا غلظت یا رقت منی به نوع مزاج غالب، میزان استفاده از نیروی جنسی و نوع تغذیه بستگی دارد.
روش درمانی مناسب هر مزاج
یکی از ویژگی های شناخت مزاج ها تشخیص روش صحیح درمانی است. تا به این جا راجع به شناخت طبایع، مزاج ها و شناخت طبیعت اندام های بدن توضیحاتی را بیان کردیم، اگر شما یک فرد معمولی هستید کافیست کمی با موارد ذکر شده فوق و کمی هم با انواع روش های درمانی طبیعی آشنایی داشته باشید تا بتوانید روش صحیحی برای بهبود تعادل و حفظ سلامتی خود و اطرافیانتان انتخاب کنید.
اگر یک درمانگر هستید بهتر است آشنایی خود را با موارد ذکر شده فوق تا جایی که امکان دارد افزایش دهید زیرا این کار می تواند تا حد زیادی به شما کمک کند تا عملکرد صحیح و مناسبی داشته باشید. در نظر داشته باشید که نداشتن آگاهی و اطلاعات صحیح ممکن است صدمات غیر غابل جبرانی را به همراه داشته باشد.
به عنوان نمونه:
در مورد بیماری های گرم فرد می تواند بسته به نوع بیماری، سن، جنسیت، نوع مزاج غالب، فصل و جغرافیای منطقه ای که در آن زندگی می کند از روش هایی مانند: حجامت، تغذیه به وسیله خوراکی های سرد، یا استفراغ استفاده کند.
در مورد بیماری های سرد، فرد می تواند بسته به نوع بیماری، سن، جنسیت، مزاج غالب، فصل و جغرافیای منطقه ای که در آن به سر می برد از روش های درمانی مانند: مسهل ها، تنقیه، انفیه درمانی، ماساژ و استفاده از داروهای گیاهی و غذاهای گرم برای بهبود خود بهره ببرد.
مثلا اگر یک فرد سرد مزاج که به یک بیماری سرد مبتلا گردیده است اگر بدون آگاهی از روش های درمانی طبیعی از روش حجامت استفاده کند دچار اشتباه شده و این امر می تواند باعث افزایش سردی شده و در نتیجه بیماری او شدت پیدا کرده و به سادگی قابل درمان نباشد.
ورزش مناسب هر مزاج
هر فرد بسته به نوع مزاج غالب و محیط جغرافیایی که در آن زندگی می کند دارای استعداد جسمانی خاصی می باشد یعنی توانایی های خاص و منحصر به فردی در انجام یک رشته ورزشی و یا فعالیت های جسمانی دارد. من با توجه به مطالعات، تحقیقات و تجربیات علمی و عملی شخصی که در زمینه ورزش و شناخت مزاج ها داشته ام توضیحاتی هر چند اندک را در این مورد بیان خواهم کرد.
البته این یک مبحث جدید نیست اما موضوعی است که هزاران سال مدفون بوده و خاک خورده به دلیل این که افراد عام جامعه و حتی متخصصین نیز به آن توجه زیادی نداشته و ندارند اما من تصمیم گرفتم که در این مورد مطالبی هرچند کوتاه از تجربیات و تحقیقات خود را بنویسم. که امیدوارم روزی از مزاج شناسی در درس های تربیت بدنی استفاده شود.
هر کدام از انسان ها با مزاج های مختلف دارای توانایی های جسمی خاصی می باشند با کمی دقت به راحتی می توان فهمید که کدام دسته از افراد دارای چه نوع تار عضلانی می باشند. دانستن این اطلاعات برای کسی که می خواهد یک مربی یا یک ورزشکار موفق باشد ضروری و لازم است زیرا اگر یک فرد بداند، چه رشته ورزشی را انتخاب کند،
یا یک مربی بداند برای تشکیل تیم ورزشی خود باید از چه کسانی استفاده کند که بتواند آنها را بدون صدمه وارد کردن به حد قهرمانی برساند. می توان گفت که مسلما میزان موفقیت هر دو آنها در کار خود بیشتر از سایرین خواهد بود. حال می رسیم به این موضوع که کدام دسته از افراد دارای چه نوع تار عضلانی می باشند.
سوداوی و صفراوی
این افراد دارای تارهای عضلانی صورتی هستند و برای رشته هایی چون دو، ژیمناستیک، بسکتبال، ووشو، تکواندو و کلا ورزش های سرعتی مناسب می باشند. خاصیت تارهای عضلانی صورتی این است که قطور می باشند و با تمرین تغییر نمی کنند زیرا ذاتا و به دلیل خشکی مزاج در این دسته از افراد به این صورت می باشند.
تنفس و تمرینات هوازی در بهبود عملکرد آنها دارای نقش بسیار مهمی است زیرا با انجام تمرینات مناسب مربوط به ورزش های ذکر شده می توانند سیستم هوازی خود را تقویت کرده و به عملکرد بهتر عضلات خود در ورزش کمک کنند.
دموی
این افراد دارای تارهای عضلانی قرمز و معمولا حجم زیادی از تارهای عضلانی می باشند و برای ورزش هایی مانند وزنه برداری، جودو، کشتی و کلا ورزش های سنگین مناسب می باشند.
بلغمی
این افراد دارای تارهای عضلانی سفید هستند و بیشتر می توانند به ورزش های آبی مانند شنا و واترپلو بپردازند، زیرا در آب فشار یکنواختی از همه طرف به بدن وارد شده و اگر همراه با حرکات سریع باشد، می تواند باعث تولید اسیدلاکتیک اضافه در بدن شود و عضلات به تغذیه فوری نیاز پیدا کنند.
چون افراد بلغمی مزاج ذاتا استعداد تولید و ذخیره چربی زیر پوستی را دارند در موقع فعالیت زیاد جسمانی عضلات آنها می تواند از چربی زیر پوستی ذخیره شده برای تغذیه و جلوگیری از تجمع اسیدلاکتیک استفاده بکند به همین دلیل ورزش های آبی می تواند یکی از بهترین راههای حفظ تناسب اندام در افراد بلغمی مزاج باشد بدون این که هیچگونه ضرری به بدن آنها برسد.
این افراد استثنائا اگر تمرینات و تغذیه درستی داشته باشند می توانند در بعضی ورزش های قدرتی مانند وزنه برداری و کشتی نیز فعالیت کنند.
زوج مناسب هر مزاج
شناخت مزاج ها می تواند در انتخاب همسر و ازدواج نیز تاثیر بگذارد. همانطور که گرمی، سردی، رطوبت و خشکی یا عناصر چهارگانه (آب، خاک، آتش، هوا) می توانند
آثار مطلوب و یا غیر مطلوبی بر یکدیگر داشته باشند در مورد دو انسان که با مزاج های متفاوت می خواهند با هم زندگی بکنند نیز این مسئله وجود دارد. انسان های با مزاج گرم و سرد مانند دو قطب آهن ربا می مانند هیچوقت دو قطب همنام یکدیگر را جذب نمی کنند، اما دو قطب غیر همنام یکدیگر را جذب می کنند.
اگر انسان را نیز مانند عناصر موجود در طبیعت، شب و روز یا آهن ربا در نظر بگیریم می بینیم که بین دو انسان با یک نوع مزاج نمی تواند رابطه مسالمت آمیز خوبی وجود داشته باشد. اما از آنجا که انسان موجودی با شعور می باشد، ممکن است گاها بین دو قطب همنام یا دو انسان با یک نوع مزاج رابطه مسالمت آمیزی ایجاد شود که این موضوع از بعد فکری و اجتماعی وی می باشد.
اما اگر اجبار یا شناختی نسبت به یکدیگر نداشته باشند این رابطه نمی تواند برای همیشه دوام یابد.
مسلما یک زوج که هردو سرد مزاج هستند در تمام طول سال نمی توانند زندگی گرم و با محبتی با یکدیگر داشته باشند مگر این که:
اولا تغذیه، ورزش و فعالیت های فکری کاملا سالم و صحیحی داشته باشند.
دوما راه و هدف خاصی از زندگی مشترک خود داشته باشند.
برای مثال می توان به مردم بعضی از سرزمین های سردسیر اشاره کرد که اکثرا افرادی سرد مزاج می باشند.
یک زوج (زن و شوهر) که سرد مزاج هستند، نمی توانند گرما و انرژی مطلوبی به یکدیگر بدهند. بابراین یا خود را با کار سرگرم می کنند و یا به دنبال تفریحات خارج از منزل می روند، تفریحاتی از انواع مختلف که به آنها گرما، شعف و انرژی مورد نیازشان را بدهد اما با این حال باز هم به طور کامل ارضاء نمی شوند،
بنابراین با توجه به جنب و جوش و فعالیت های زیادی که دارند باز هم افرادی از درون تنها و افسرده هستند، زیرا هیچ چیز نمی تواند جای گرما، محبت و انرژی یک انسان به انسان دیگر را پر کند. البته این موضوع نیز می تواند یکی از دلایل وجود اشتهای جنسی کاذب در افراد سرد مزاج باشد.
در مورد زوج (زن و شوهر) گرم مزاج از یک نوع یعنی اگر هر دو صفراوی مزاج یا هر دو دموی مزاج باشند نیز این موضوع صدق می کند.
زیرا برعکس افراد سرد مزاج که نسبت به هم بی توجه و ساکت هستند، دو فرد گرم مزاج پر از هیاهو و جنجال می باشند و احتیاج به کسی دارند که آنها را کنترل کرده یا هنگام اختلاف بین آنها میانجی گری بکند. مگر اینکه رفتارهای تندی که دارند، برای آنها به صورت عادی و طبیعی در آید.
تمامی این افراد با مزاج های مختلف در ابتدا باید سعی کنند با یک فرد مناسب از نظر مزاجی ازدواج کرده و در طول زندگی مشترکشان از یک برنامه غذایی صحیح پیروی کنند و در آخر یک هدف مشترک برای ادامه زندگی با هم داشته باشند.
اگر دو نفر با دو مزاج مختلف با هم ازدواج کنند یکی سرد مزاج و دیگری گرم مزاج، در فصول سرد سال که جفت سرد مزاج احساس ناراحتی و کمبود انرژی می کند، جفت گرم مزاج می تواند از او مراقبت کرده، به او گرما و انرژی داده، در نتیجه تعادل وی را از نظر جسمی و روانی حفظ کند،
این امر باعث می شود که جفت سرد مزاج وی نسبت به همسر خود عشق و علاقه بیشتری پیدا کرده و جفت گرم مزاج احساس مسئولیت بیشتری در مورد همسر خود کند.
عکس این مسئله نیز در فصول تابستان در مورد جفت گرم مزاج صدق می کند، زیرا در این فصل افراد سرد مزاج احساس انرژی و آرامش بیشتری نسبت به افراد گرم مزاج دارند به همین دلیل همواره یک تعادل نسبی بین آن ها در زندگی برقرار خواهد بود.
انسان یک موجود اجتماعی است. خانواده اجتماع کوچکی است که می تواند بیشترین تاثیر را بر روی سلامت و تعادل انسان در ابعاد مختلف زندگی داشته باشد هیچ چیز در دنیا مانند یک انسان نمی تواند باعث تعادل یک انسان دیگر شود. اگر می خواهید در زندگی زناشویی خود موفق باشید سعی کنید همیشه خود را مانند یک آهن ربا فرض کنید.
آهن ربا همیشه اشیاء فلزی و قطب غیر همنام را جذب می کند و قادر به جذب چوب، پلاستیک یا پارچه نیست. از نظر اجتماعی ممکن است انسان ها تغییر کرده یا خود را وقف دهند. از نظر مادی و اقتصادی نیز ممکن است ترقی نموده یا شکست بخورند اما از نظر کیفیت وجودی یا مزاج غالب هرگز تغییر نمی کنند.
بنابراین شناخت مزاج ها می تواند یکی از مهمترین ارکان انتخاب همسر و شروع یک زندگی موفق خانوادگی و زناشویی باشد.