تدوین سند سلامت معنوی در دست اجراست
به گزارش تریتا نیوز به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل، نشست خبری نهمین همایش ملی سلامت معنوی اسلامی، با حضور دکترسید علیرضا مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی، دکتر ابوالقاسمی رئیس گروه سلامت معنوی اسلامی، دکتر ابرازه رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم و دکتر مهدی عباس زاده برگزار شد.
دکتر مرندی در این نشست خبری نهمین همایش ملی سلامت معنوی اسلامی گفت:
در حال حاضر سند سلامت معنوی در حال تدوین است و تلاشها برای معرفی و آموزش گسترده این مفهوم در جامعه ادامه دارد و رسانهها و روحانیت نقش مهمی در تشویق مردم به توجه به سلامت معنوی دارند.
اهمیت گسترش سلامت معنوی به عنوان چهارمین بعد سلامت برگزار شد. در این نشست بیان شد که سلامت معنوی از سال ۱۳۶۲ به ابعاد سلامت افزوده شده و توسط سازمان جهانی بهداشت نیز به رسمیت شناخته شده است.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی خاطرنشان کرد: سلامت معنوی به عنوان ابزاری برای ایجاد امید در انسانها شناخته شده و کشورهای صنعتی از سالها پیش تحقیقات و برنامههای مرتبط با این حوزه را آغاز کردهاند. با وجود پیشرفتهای جهانی، در کشورهای اسلامی تلاشهای مشابهی انجام نشده است.
دکترمرندی ادامه داد: طبق اعلام برگزارکنندگان، نخستین گروه مرتبط با سلامت معنوی در سال ۱۳۹۱ شکل گرفت و در سال ۱۳۹۲ گزارشی از این فعالیتها به مقام معظم رهبری ارائه شد. با تأکید ایشان بر اهمیت ارتباط این موضوع با روحانیت، اقدامات جدیتری در این زمینه انجام گرفت.
در این نشست خبری دکتر مرندی تأکید کرد که سلامت معنوی باید از دوران بارداری و حتی پیش از آن، یعنی هنگام ازدواج، مورد توجه قرار گیرد. آموزش والدین، بهویژه مادران، از دوران بارداری اهمیت بسیاری دارد. بر اساس تحقیقات، تغذیه، محبت و آرامش روانی مادر، تأثیر مستقیمی بر رشد جنین و تکامل سلولهای عصبی او دارد.
دکتر مرندی ادامه داد: مادران در دوران بارداری قرآن بخوانند و محیطی آرام و پر از مهر و محبت برای جنین ایجاد کنند. دوران جنینی و سالهای ابتدایی زندگی کودک مناسبترین زمان برای شکلگیری اصول سلامت معنوی است.
وی افزود: برنامه «تکامل شخصیت کودک» از تولد تا ۸ سالگی در حال تدوین است.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی ایران با اشاره به نقش موثر سلامت معنوی از دوران تشکیل نطفه تا مراحل مختلف زندگی، گفت: برنامه تکامل شخصیت کودک از تولد تا ۸ سالگی در حال طراحی است.
دکتر مرندی با اشاره به مصادیق حلال و حرام در جنین و رفتار آن، گفت: باید به والدین یاد دهیم با مهر و محبت برخورد داشته باشند تا فرزند هنگام تولد از سلامت روان برخوردار باشد و وقتی نوزاد به دنیا میآید روی شکم مادر قرار گیرد تا مهر و محبت مادری در او جای گیرد و احساس لمسی صورت گیرد.
در ادامه دکتر حسن ابوالقاسمی، رئیس گروه سلامت معنوی فرهنگستان علوم پزشکی با بیان اینکه نهمین دوره این همایش با عنوان رسانه و آموزشوپرورش در ۳ تا ۴ بهمنماه امسال در قم برگزار میشود، گفت: برنامه ما این است که این موضوع در آموزشوپرورش موردتوجه قرار گیرد.وی با بیان اینکه برای داشتن زندگی باکیفیت علاوه بر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی سلامت معنوی نیز موردتوجه قرار گیرد، گفت: در بسیاری کشورها مطالعه صورتگرفته که کسانی که سلامت معنوی دارند بهتر میتوانند سختی را تحمل کنند، اضطراب و افسردگی کمتری دارند و طول عمر بیشتری دارند و اکنون کتابها و مقالات بسیار زیادی در دنیا دراینخصوص وجود دارد.ابوالقاسمی با اشاره به نقش دعا و توکل بر خدا در تأمین سلامت افراد، یادآور شد: معنویتی که ما بر آن اعتقاد داریم همان معنویت اسلامی است.وی با اشاره به اهمیت لقمه حلال در هنگام تشکیل نطفه، افزود: توجه به این موضوعات بسیار مهم است و در آینده کودک مؤثر خواهد بود.
وی افزود: یکی از بخشهای مهم همایش امسال، معرفی شخصیتهای برجستهای است که در ترویج سلامت معنوی نقشآفرینی کردهاند. در همایشهای گذشته، افرادی چون مرحوم دکتر اصفهانی و دکتر دوایی بهعنوان الگوهای سلامت معنوی معرفی شدهاند و امسال نیز یکی از شخصیتهای برجسته جامعه پزشکی به این عنوان انتخاب خواهد شد.
رئیس گروه سلامت معنوی فرهنگستان ادامه داد: در این همایش، ۱۴ سخنرانی اصلی و چندین پنل تخصصی برگزار میشود ومقالات ارسالی به دبیرخانه مورد ارزیابی قرار گرفته و مقالات برگزیده در قالب سخنرانی و پوستر ارائه خواهند شد و محورهای سخنرانی شامل نقش رسانه، آموزش و پرورش، و حوزههای درمانی در گسترش سلامت معنوی است.
وی افزود: برگزاری همایش در قم و استقبال گسترده این همایش با میزبانی دانشگاه علوم پزشکی قم برگزار میشود و تاکنون بیش از هزار نفر برای حضور در این همایش ثبتنام کردهاند و مسئولان برگزاری، بر اهمیت گسترش دانش سلامت معنوی در جامعه اسلامی تأکید دارند و ابراز امیدواری کردند که این همایش، گامی مؤثر در جهت تربیت نسلی متعهد و اخلاقمدار باشد.
سپس دکترعباسزاده عضو گروه سلامت معنوی اسلامی با اشاره به اهمیت آموزشوپرورش در سلامت معنوی،گفت: اگر مربیان و معلمان و دانشآموزان و محیط آموزش از سلامت معنوی برخوردار باشد در تربیت اسلامی بسیار مؤثری است.وی با بیان اینکه کودکان و نوجوانان بیشتر وقت خود را در فضای مجازی صرف میکنند،افزود: این فضا آسیبهای اخلاقی جدی دارد که اگر بتوانیم سلامت معنوی و اخلاق را در این فضا موردتوجه قرار دهیم بسیار مطلوب است.
همچنین در این نشست دکتر ابرازه رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: امیدواریم امسال نیز این همایش به نحو احسن در این شهر که ظرفیت مذهبی و معنوی دارد برگزار شود.