تاثیر کوید-۱۹ بر بازارهای مالی جهانی، سیستم بانکی و اقتصاد کلان

تریتا نیوز ، سمیرا سرایلو،کوید -۱۹ مانند رویدادی شوم کل اقتصاد جهان را درگیر کرده است. کوید-۱۹ با شیوع شدید و گسترده منجر به فاصله گذاری اجتماعی درون کشورها، بسته شدن مرزها، از دست دادن شغل ها، بسته شدن گسترده ی صنایع، و تاثیرات و عوارض بسیاری در سراسر دنیا شد. دولتمردان سراسر دنیا برنامه های مشوق مالی و پولی را به جریان انداختند تا با عوارض اقتصادی ناشی از این ویروس دست و پنجه نرم کنند. بی ثباتی در بازارهای مالی که در نتیجه ی این بحران به وجود آمده، احتمالا دشوار است که بتوان تاثیرات و عوارض آن را در اقتصاد به درستی ارزیابی کرد، چرا که هنوز هم بسیاری از عوارض و تاثیرات این بحران شناخته شده نیست و طی زمان مشخص می شود.
پخش گسترده و سریع کوید -۱۹ عوارض جدی بر بازارهای مالی جهانی داشته است. این بیماری بیش از ۱۵۰ کشور را با خود درگیر کرده است. بسیاری از کشورهای سراسر دنیا درگیر عوارض بی ثباتی ناشی از این بیماری عالم گیر است. بسیاری از سرمایه گذاران در بازه ی زمانی کوتاه مدت خسارت و ضرر بسیاری کردند. بسیاری از شرکت ها و کارخانه های نوپا و کوچک بسته شدند و بسیاری از کسب و کارها به تعطیلی کشانده شدند. چه زمانی این اپیدمی از بین می رود و تاثیرات اقتصادی آن قابل پیش بینی نیست. هیچ شرکتی از چالش ایجاد شده از بحران سلامتی، و سایر نگرانی های قابل درک درمورد آسیب هایی که به اقتصاد جهانی وارد شده ایمن نیست. هر چه که بر مبتلایان به این بیماری اضافه می شود همگان ناامیدتر می شوند. سازمان بهداشت جهانی عنوان کرده که کوید-۱۹ یک بیماری عالم گیر است، که بازارهای مالی خسارت زیادی از آن دیده اند. ترس از اینکه این ویروس رشد اقتصاد را از بین ببرد، تاجران شروع به فروختن سهام شان کردند، و سرمایه گذاران از خریدن سهام منصرف شده اند. در آسیا جایی که اولین گزارش ها از گسترش این بیماری در اواخر دسامبر ۲۰۱۹ عنوان شد، اقتصاد به طرز وحشتناکی از این بیماری آسیب دید، شاخص سهام شانگهای و شاخص متوسط سهام Nikkei با این بیماری عالم گیر به شدت سقوط کرد. اقتصاد ژاپن با انتشار این خبر که بازی های المپیک ۲۰۲۰ توکیو تا یک سال بعد به تعویق خواهد افتاد به شدت ضربه دید. کوید-۱۹ ترس شدیدی را به قلب اقتصاد امریکا و دنیا انداخت. در اروپا هم به محض گسترش بیماری شاخص بورس به شدت سقوط کرد. این سقوط در بازارهای مالی اصلا عادی نیست،تبعات و پیامدهای ناشی از کروناویروس انتظار می رود که برای ماه ها و شاید سال ها ادامه داشته باشد. در کوتاه مدت بسیاری از کشورها محدودیت رفت و آمد و قرنطینه را لحاظ کردند، که در نتیجه فعالیت های اقتصادی به طور معناداری محدود شده است. پیامدهای بلند مدت این بیماری مهلک از بیکاران فراوان گرفته تا بسته شدن تجارت ها و کارخانه ها است. دولت ها برنامه هایی را در نظر گرفته اند تا دوباره بازارهای مالی در سراسر دنیا را سرپا کنند، اما سرمایه گذاران هنوز تردید دارند و قبل از سرمایه گذاری منتظر هستند تا این شیوع کنترل شود.
به دلیل شیوع این بیماری، بسیاری از کنفرانس های تجاری در سراسر دنیا کنسل شده اند. بسیاری از تجار و بازرگانان سفرهای شان را کنسل کرده اند. دولت ها به منظور کاهش مبتلایان از مردم خواستند که فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند. بنابراین در این دوره و شرایط نامساعد و بی ثبات، همان طور که هنوز تصور می شود این بی ثباتی همچنان ادامه پیدا کند عاقلانه است تا استراتژی هایی به کار گرفته شود که بازگشت سرمایه را بیشتر کند، خواه بازار به سمت بالا برود و یا پایین. بنابراین باید صبور بود و با توجه به شرایط عاقلانه تصمیم گرفت نه احساسی. صنایعی مانند توریسم و هوانوردی با مشکل و رکود شدیدی مواجه شده اند.
این شیوع علاوه بر تاثیرات مخرب بر اقتصاد در برخی از زمینه ها مخصوصا صنایع دارویی و پزشکی تاثیر مثبت داشته چرا که تقاضای ماسک صورت و کیت های تست بیماری برای پیشگیری از شیوع و گسترش این ویروس بسیار زیاد شده است.