تاثیر کلسترول بر عملکرد کبد

تاثیر کلسترول و عملکرد کبد
مهمترین عملکرد کبد، تولید و پاک کردن کلسترول در بدن است. بیشترین توجهی که به کلسترول می شود، پتانسیل آن برای اثرات مضر سلامتی است. اما کلسترول برای ایجاد هورمون ها، ویتامین D و آنزیم های مورد نیاز برای هضم، بسیار ضروری است. بسته هایی که لیپوپروتئین نامیده می شوند، کلسترول را در سراسر بدن حمل می کنند. دو نوع مهم کلسترول شامل لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) است. بالا و پایین بودن تراکم، نشان دهنده ی نسبت پروتئین به چربی را در این بسته ها است. بدن هر دو نوع از کلسترول را در مقادیر توصیه شده، نیاز دارد.
کاهش کلسترول خون
سطح نرمال کلسترول در بدن
آگاه بودن از سطح کلسترول HDL (کلسترول خوب)، LDL (کلسترول بد) و مجموع کلسترول در بدن، بسیار مهم است. تخمین تقریبی از مجموع کلسترول، شامل کلسترول خوب (HDL) به علاوه ی کلسترول بد (LDL) به علاوه ی یک پنجم از نوع سوم چربی است که تری گلیسرید نامیده می شود.
موسسه ی ملی قلب، ریه و خون مقادیر زیر را برای سطح کلسترول بدن، توصیه می کند:
سطح HDL حداقل ۴۰ میلی گرم در دسی لیتر، خون است. مقادیر کمتر از آن خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد. سطح کلسترول به میزان ۶۰ میلی گرم در دسی لیتر، خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهد.
سطح مطلوب LDL 100 میلی گرم در دسی لیتر خون است و بالاتر از آن تا ۱۵۹ میلی گرم در دسی لیتر، در مرز قرار دارد و مقدار ۱۶۰ تا ۱۸۹ به عنوان کلسترول بالا شناخته می شود.
کلسترول مطلوب (مجموع کلسترول)، مقداری است که کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد. اگر مقدار اندازه گیری شده، بین ۲۰۰ تا ۲۳۹ میلی گرم در دسی لیتر باشد، به این معنی است که کلسترول شما در مرز قرار دارد و بالاتر از ۲۴۰ میلی گرم در دسی لیتر، نشان دهنده ی کلسترول بالا در بدن شما است.
عملکرد کبد در برابر کلسترول
عوارض کبد می تواند مانع از توانایی ارگان ها برای تولید و پاک کردن کلسترول شود. هر دو حالت می تواند یک سنسور در کلسترول ایجاد کند و بر سلامت فرد اثر داشته باشد. شرایط زیر ممکن است بر کبد تاثیر گذار باشد، به طوری که سبب غیر طبیعی شدن سطح کلسترول شود:
بیماری کبد چرب غیر الکلی
شایعترین نوع اختلال در عملکرد کبد، بیماری کبد چرب غیر الکلی است و تقریبا یک چهارم از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار داده است. این مشکل، اغلب در افرادی که به اضافه وزن یا دیابت دچار هستند، دیده می شود. این بیماری با دیس لپیدمی که سطوح غیر طبیعی کلسترول و ترکیبات مشابه در خون است، مرتبط است. بیماری کبد چرب غیر الکلی همچنین می تواند باعث ایجاد لیپودیستروفی که بی نظمی در چگونگی توزیع چربی بدن است، شود.
سیروز
سیروز ممکن است سبب بروز آسیب و جلوگیری از انجام عملکردهای متابولیسمی اساسی شود. این وضعیت یک واکنش به آسیب طولانی مدت به عضو بدن است. آسیب می تواند شامل التهاب ناشی از بیماری مانند هپاتیت C باشد. بعد از هپاتیت C، سوء مصرف طولانی مدت الکل شایعترین علت بیماری سیروز شناخته می شود.
آمی تریپتیلین + کلردیازپوکساید
داروها و کلسترول
یکی دیگر از علل مهم مشکلات کبدی، آسیب های ناشی از مصرف داروها و مخدرها است. کار کبد این است که مواد شیمیایی را در بدن متابولیزه کند که این امر سبب آسیب پذیر شدن آن در برابر مواد مخدر و داروهای بدون نسخه می شود.
آسیب های کبدی رایج ناشی از داروها و مواد مخدر عبارتند از:
هپاتیت حاد
داروهای مرتبط با آن:
استامینوفن
برومفناک
ایزونیازید
نوروبیون
ریتوناویر
تروگلیتازون
هپاتیت مزمن
داروهای مرتبط با آن:
دنترولن
دیکلوفناک
متیل دوپا
مینوسیکلین
نیتروفورانتوئین
الگوی مخلوط یا هپاتیت غیر طبیعی
داروهای مرتبط با آن:
مهار کننده ACE
آموکسی سیلین-کلاوولانیک اسید
کلرپرومازین
اریترومایسین
سولینداک
استئاتو هپاتیت غیر الکلی
داروهای مرتبط با آن:
آمیودارون
تاموکسیفن
استئاتوز میکرووزیکولار
داروهای مرتبط با آن:
NRTIs
اسید والپروئیک
بیماری انسدادی ریه
داروهای مرتبط با آن:
بوسولفان
سیکلوفسفامید
با قطع دارو، معمولا آسیب کبدی شدید نخواهد بود و اغلب بهبود می یابد. در موارد نادر، آسیب می تواند شدید یا دائمی باشد.
اثرات کلسترول بالا
سطوح بالای کلسترول LDL خطر انباشته شدن چربی در عروق خونی که خون را به قلب می رساند، افزایش می دهد. سطح پایین کلسترول HDL نشان می دهد که بدن ممکن است توانایی تصفیه پلاک ها و سایر رسوبات چربی بدن را نداشته باشد. هر دو حالت، خطر بیماری های قلبی و حمله ی قلبی را افزایش می دهد.