تاثیر مصرف فست فود بر حافظه کوتاه مدت
تریتا نیوز – مهناز خدادوست -غذاهای پر انرژی و فاقد مواد مغذی،به عنوان غذاهای ناسالم شناخته می شوند که در دسترس همه قرار دارد. جوانان روزانه با مواد غذایی ناسالم تغذیه می شوند و این می تواند منجر به عادت های بد غذایی مادام العمر شود که رفع آنها دشوار است. در این مقاله، ما شواهد علمی، تاثیرات کوتاه مدت و بلندمدت مصرف غذاهای ناسالم بر سلامتی را بررسی می کنیم.
به گزارش تریتا نیوز – جهان در حال حاضر با یک اختلال چاقی مواجه است که در آن چربی بیش از حد بدن خطر ابتلا به مشکلات سلامتی را افزایش می دهد. اپیدمی، که افراد را در معرض خطر بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی و دیابت قرار می دهد. غذاهای ناسالم می توانند به چاقی کمک کنند، اما به دلیل سبک زندگی سریع ما،مصرف فست فود بخشی از زندگی روزمره ما شده است.غذاهای ناسالم شامل غذاهایی مانند همبرگر، مرغ سوخاری و پیتزا وهمچنین تنقلاتی مانند چیپس، بیسکویت، بستنی، نوشیدنی های شیرین شده با شکر مانند نوشابه، گوشت های چرب مانند بیکن، غلات شیرین و منجمد می باشد.متأسفانه، غذاهای ناسالم کالری و انرژی زیادی را فراهم می کنند، اما مواد مغذی حیاتی بدن ما برای رشد و سالم بودن، مانند پروتئین ها، ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر به اندکی نیاز دارد. نوجوانان استرالیایی ۱۴ تا ۱۸ ساله بیش از ۴۰ درصد انرژی روزانه خود را از این نوع غذاها دریافت می کنند که این مسله بسیار نگران کننده است .غذاهای ناسالم همچنین به عنوان غذاهای دلخواه شناخته می شوند، غذاها و نوشیدنی هایی که برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن ضروری نیستند، اما ممکن است به رژیم غذایی فرد تنوع دهند.طبق دستورالعمل های غذایی استرالیا و بسیاری از کشورهای دیگر، این پنج گروه غذایی عبارتند از غلات و غلات، سبزیجات و حبوبات، میوه ها، لبنیات و جایگزین های لبنی، و جایگزین های گوشت و گوشت.
مدت کوتاهی پس از خوردن غذاهای ناسالم چه اتفاقی برای بدن ما می افتد؟
غذا از سه ماده مغذی اصلی تشکیل شده است: کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها. همچنین ویتامینها و مواد معدنی در مواد غذایی وجود دارد که از سلامت، رشد و تکامل حمایت میکنند. داشتن تغذیه مناسب در دوران نوجوانی بسیار مهم است. با این حال، زمانی که ما غذاهای ناسالم می خوریم، مقادیر زیادی کربوهیدرات، پروتئین و چربی مصرف می کنیم که به سرعت توسط بدن جذب می شوند.
اجازه دهید خوردن همبرگر را مثال بزنیم. یک همبرگر معمولا حاوی کربوهیدرات از نان، پروتئین و چربی از گوشت گاو، و چربی از پنیر و سس است. به طور متوسط، یک همبرگر از یک زنجیره فست فود حاوی ۳۶ تا ۴۰ درصد از انرژی مورد نیاز روزانه شما است و این به هیچ چیپس یا نوشیدنی مصرف شده با آن مربوط نمی شود . این مقدار زیادی غذا برای هضم بدن است چند ساعت تا چند روز پس از خوردن غذاهای غنی، غذاهای سنگین مانند همبرگر، علائم ناخوشایندی مانند خستگی، کم خوابی و حتی گرسنگی می تواند ایجاد شود. به جای افزایش انرژی، غذاهای ناسالم می توانند منجر به کمبود انرژی شوند. برای مدت کوتاهی، شکر (نوعی کربوهیدرات) باعث می شود افراد احساس انرژی، شادی کنند زیرا بدن برای انرژی از آن استفاده می کند. با این حال، شکر تصفیه شده شکری که از منابع خام مانند نیشکر، چغندرقند یا ذرت فرآوری شده است، که نوعی قند است که معمولا در غذاهای ناسالم یافت می شود، منجر به کاهش سریع سطح قند خون می شود زیرا به سرعت توسط مواد غذایی هضم می شود.
اثرات کوتاه مدت و بلندمدت مصرف غذاهای ناسالم بر سلامتی
در کوتاه مدت، غذاهای ناسالم می توانند باعث احساس خستگی، نفخ و ناتوانی در تمرکز شوند. غذاهای ناسالم در طولانی مدت می توانند منجر به پوسیدگی دندان و عادات بد روده شوند. غذاهای ناسالم همچنین می توانند منجر به چاقی و بیماری های مرتبط مانند بیماری قلبی شوند. هنگامی که غذاهای ناسالم به طور منظم در دوره های زمانی طولانی مصرف می شوند، آسیب ها و عوارض سلامتی رو به ا فزایش می رود.
فیبر یک کربوهیدرات خوب است که معمولاً در سبزیجات، میوهها، جو، حبوبات، آجیل و دانهها یافت میشود – غذاهایی از پنج گروه غذایی. فیبر نه تنها سیستم گوارشی را سالم نگه می دارد، بلکه فرآیند تخلیه معده را نیز کند می کند و باعث می شود برای مدت طولانی تری احساس سیری کنیم. غذاهای ناسالم معمولاً فاقد فیبر هستند، بنابراین وقتی آنها را می خوریم، زودتر متوجه کاهش انرژی و افزایش گرسنگی می شویم.
غذاهایی مانند گردو، انواع توت ها، ماهی تن و سبزیجات سبز می توانند سطح تمرکز را افزایش دهند. این به ویژه برای ذهن های جوانی که کارهای مدرسه زیادی انجام می دهند بسیار مهم است. این غذاها همان چیزی است که بیشتر ورزشکاران نخبه می خورند! از سوی دیگر، خوردن غذاهای ناسالم می تواند منجر به تمرکز ضعیف شود. خوردن غذاهای ناسالم می تواند منجر به تورم در بخشی از مغز شود که نقش مهمی در حافظه دارد. مطالعهای که روی انسانها انجام شد نشان داد که خوردن یک صبحانه ناسالم سرشار از چربی و قند برای ۴ روز متوالی باعث اختلال در بخشهای یادگیری و حافظه مغز میشود.
اثرات بلند مدت غذاهای ناسالم
اگر در طول هفتهها، ماهها یا سالها بیشتر غذاهای ناسالم بخوریم، میتواند چندین اثر طولانی مدت بر سلامتی داشته باشد . به عنوان مثال، چربی اشباع بالا نوعی چربی که معمولاً از منابع حیوانی مانند گوشت گاو، مرغ مصرف میشود، که معمولاً تولید کلسترول «بد» را در بدن افزایش میدهد. مصرف به شدت با سطوح بالای کلسترول بد در خون مرتبط است که می تواند نشانه ای از بیماری قلبی باشد. مطالعات تحقیقاتی معتبر نشان داد که افراد جوانی که فقط مقادیر کمی چربی اشباع شده می خورند، سطح کلسترول تام کمتری دارند .
مصرف مکرر غذاهای ناسالم نیز می تواند خطر ابتلا به بیماری هایی مانند فشار خون بالا و سکته را افزایش دهد. سکته مغزی آسیبی است که در اثر کاهش خون رسانی به مغز وارد می شود، که از دریافت اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز مغز برای زنده ماندن جلوگیری می کند. فشار خون بالا و سکته مغزی ممکن است به دلیل مقادیر بالای کلسترول و نمک موجود در غذاهای ناسالم رخ دهد.
علاوه بر این، غذاهای ناسالم میتوانند «هورمون شادی»، هورمون دوپامین را تحریک کنند که وقتی مغز منتظر پاداش است و با فعالیتهایی مرتبط است که در مغز ترشح و باعث ایجاد لذت، مانند خوردن یا خرید کردن میشود. سایر اثرات طولانی مدت خوردن بیش از حد غذاهای ناسالم شامل پوسیدگی دندان و یبوست است. به عنوان مثال، نوشابههای گازدار به دلیل مقادیر بالای قند و اسید که مینای محافظ دندان را از بین میبرد، میتوانند باعث پوسیدگی دندان شوند. غذاهای ناسالم نیز معمولاً فیبر کمی دارند که در دراز مدت عواقب منفی بر سلامت روده دارد. فیبر قسمت عمده مدفوع ما را تشکیل می دهد و بدون آن، مدفوع کردن آن دشوار است!
نکاتی برای سالم بودن
به یاد داشته باشید که غذاهای ناسالم برای خوردن گهگاهی مشکلی ندارند، اما نباید بیش از ۱۰ درصد انرژی دریافتی روزانه شما را تشکیل دهند.
در نتیجه، ما می دانیم که غذاهای ناسالم خوشمزه، مقرون به صرفه و راحت و سریع در دسترس قرار دارند.با این حال، اگر غذاهای ناسالم جزء اصلی رژیم غذایی ما شوند، می تواند تأثیرات منفی بر سلامت ما داشته باشد. ما باید غذاهای پرفیبرمانند غلات کامل، سبزیجات و میوه ها را هدف قرار دهیم. وعده های غذایی که دارای مقادیر متوسط شکر و نمک هستند؛ و غذاهای غنی از کلسیم و آهن.غذاهای سالم به ساخت بدن و مغز قوی کمک می کنند.