بیانیه مهم مجمع عمومی فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران در خصوص اهمیت تامین، توانمندسازی و نگهداشت نیروی انسانی نظام سلامت
بسمه الله الرحمن الرحیم
مهمترین رکن نظام سلامت، بهره مندي از نیروی انسانی ماهر، متعهد و توانمند است و به همین دلیل ادغام آموزش و پژوهش پزشکی در عرصه ارائه مراقبت ها و خدمات نظام سلامت در جمهوری اسلامی ایران صورت پذیرفت.
در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اقدامات مهمی برای تربیت نیروی انسانی نظام سلامت انجام شده و تعداد و تنوع ارائه کنندگان مراقبتها و خدمات سلامت افزایش قابل توجهی پیدا کرده، به نحوی که با پیاده سازی شبکه بهداشتی درمانی در کشور خدمات مورد نیاز به دورترین نقاط کشور برده شده است. تربیت نیروهای بهورزی در روستاها و مراقبین سلامت در شهرها، بعنوان خط اول ارائه مراقبتها و خدمات سلامت در شبکه بهداشتی درمانی کشور، انقلابی در بهبود شاخصهای بهداشتی ایجاد نمود. تامین نيروي انساني متناسب با نيازهاي جامعه، با تاسیس دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی (محصول ادغام سازمانهای منطقه ای بهداری استان ها با دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی) حاصل شد.
اکنون ضرورت بازبینی پارهاي از قوانین، مقررات و آئين نامههاي جاری مربوط به تامین، توانمندسازی و بویژه نگهداشت نیروی انسانی بيش از پيش احساس ميشود.
بر این اساس فرهنگستان جمهوری اسلامی ایران مهمترین علل خروج نیروی انسانی سلامت از کشوررا در ابن موارد می داند :
رفاه اجتماعی، ناامیدی از آینده، احساس بی ثباتی شغلی و نگراني از آینده فرزندان.
۱) فشار اقتصادی، کاهش ارزش پول ملی و پایین بودن دریافتی و عدم رشدآن متناسب با نرخ تورم.
۲) مشکلات مدیریتی بخش دولتی.
۳) بی اهمیت جلوه دادن موضوع و در نتیجه عدم تلاش برای پیشگیری و اصلاح آن.
۴) ازدست رفتن جاذبه عضویت هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی
مجمع عمومی فرهنگستان علوم پزشکی کشور راه برون رفت از چالش های پیش رو را :
*رعایت شایسته سالاری در انتخاب مدیران بخش های دولتی و دانشگاهی
*حمایت های خاص مادی و معنوی لازم از گروه پزشکی و حفظ کرامت آنان
*تدوین برنامهها، قوانین و مقررات شفاف به منظور ماندگاری نیروهای سلامت، بخصوص نخبگان و نظارت بر اجرای مطلوب آنها دانسته واصلاح آییننامهها و مقررات جذب، ارتقاء و نظام پرداخت در دانشگاهها به نحوی که یک نظام انگیزشی قوی برای نگهداشت اعضای هیات علمی کاملا ضروری می داند .
بر اساس این گزارش در بخش دیگری از بیانیه مجمع عمومی فرهنگستان علوم پزشکی امده است : .
متاسفانه عملکرد دولتها نه تنها امکان تحقق سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت را فراهم ننموده بلكه در مواردی در تضاد با آنها عمل شدهاست. بعنوان مثال یکی از مهمترین موارد در این زمینه تشویق و ترغیب اعضای هیئت علمی به فعالیت تمام وقت جغرافیایی است که با هر نگاهی، سودآور است. هم آموزش و پژوهش را تقويت ميكند و هم امكان ارايه خدمت به اقشار کم برخوردار را، توسط کارآمدترین پزشکان و هم هزینه نهایی ارایه خدمت را کاهش میدهد و کاملاً به نفع كشور است. اما به دلیل نوع مدیریت مالی حاکم در حوزه سلامت، فاصله درآمدی درون و بیرون دانشگاه به صورت فزاینده و غیر قابل قبول افزایش یافته و از طرفی ایجاد محدودیتهای درآمدی در داخل دانشگاهها باعث شده که جذابیت کار دانشگاهی به شدت کاهش يافته و منجر به عدم تمایل به فعالیت اعضای هیات علمی در بخش دولتی شده است.
مجمع عمومی فرهنگستان علوم پزشکی با اظهار امیدواری در خصوص تعدیل تعرفههای ارایه خدمات درمانی در بخش دولتی و خصوصی و یکسان کردن آنها وبورسیه کردن شایستگان از دوره کارورزی با پرداخت حقوق و تضمین استخدام.
اصلاح نظام پرداخت به نحوی که درآمد گروه های مختلف بالینی به هم نزدیک شود را خواستار شد .
منبع :روابط عمومي و امور بين الملل فرهنگستان علوم پزشكي جمهوري اسلامي ايران