برای دومین سال پیاپی این بانک توانست مجمع عمومی عادی سالانه خود را به عنوان اولین بانک دولتی در مهلت مقرر برگزار نماید
بر همين اساس روابط عمومي بانك صنعت و معدن با دكتر سيد علي حيدري معاون مالي و بين الملل اين بانك در خصوص چگونگي انجام اين فرايند و عملكرد اين معاونت در مورد تهيه گزارشات و صورتهاي مالي در موعد مقرر و اطلاع از روند شاخصهاي مالي به گفتگو نشسته است كه در ادامه مي آيد:
۱- جنابعالي به عنوان معاون مالي و بين الملل بانك صنعت و معدن برگزاري مجمع عمومي عادي سالانه اين بانك را چگونه ديديد؟ روند تهيه صورتهاي مالي حسابرسي شده تلفيقي گروه و بانك براي دوره مالي منتهي به ۱۳۹۹/۱۲/۳۰ و شاخصهاي مالي مهم بانك به چه صورت بود؟
همانطور كه مستحضريد مشکلات ناشی از شیوع بیماری کرونا همچنان تداوم داشته و بعضاً گسترده تر نيز شده است و لذا اين امر مهمترين عامل بازدارنده در فرايند تهيه و حسابرسي صورتهاي مالي بانك براي مقطع ۱۳۹۹/۱۲/۳۰ بوده، ليكن همانند سنوات گذشته و با توجه به هدفگذاري ترسيم شده در بانك كه مي توان گفت تقريباً بلافاصله پس از خاتمه مجمع عمومي سال قبل صورت پذيرفت و به طور مستمر و مجدانه از سوي مديرعامل محترم و ساير اعضاي محترم هيات مديره، اين معاونت و مديريت مالي بانك در طي يك سال اخير پيگيري و كنترل گرديد باعث شد تا با همت جمعي از همكاران ستاد و شعب بانك بالاخص تيم اصلي تعيين شده در اداره حسابگري و گزارشهاي مالي بانك، بتوانيم بعنوان اولين بانك دولتي مجوز برگزاري مجمع عمومي را از بانك مركزي ج.ا.ا اخذ و مجمع عمومي عادي سالانه جهت بررسي عملكرد سال مالي ۱۳۹۹ را در تاريخ ۱۴۰۰/۰۴/۲۶ برگزار نماييم. اين در حالي است كه اين معاونت نسخه اوليه صورتهاي مالي بانك را در پايان فروردين ماه سال جاري به حسابرس محترم تحويل داده بود و طبق برنامه زمانبندي پيش بيني برگزاري مجمع تا انتهاي خردادماه سال جاري مي گرديد. ليكن به دليل بخشنامه ابلاغي بانك مركزي ج.ا.ا در اواسط ارديبهشت ماه سالجاري مبني بر لزوم اعمال نرخهاي جديد تسعير ارز در دفاتر مالي بانكها و شركتهاي دولتي براي مقطع ۳۰/۱۲/۱۳۹۹ مجبور به اصلاح و بازنگري دفاتر مالي و بالتبع صورتهاي مالي بانك شديم كه همين امر برنامه زمانبندي برگزاري مجمع را با يك ماه تأخير مواجه ساخت. در هر حال، جا دارد از زحمات و تشريك مساعي بعمل آمده توسط سازمان محترم حسابرسي و اداره نظارت بانك مركزي ج.ا.ا قدرداني و تشكر نمايم.
۲- در مورد وضعيت شاخص هاي مهم و عملكردي در صورت هاي مالي بانك توضيح دهيد؟
جمع كل درآمدهاي بانك در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال۱۳۹۸ معادل ۹۰ درصد رشد داشته است كه درصد قابل توجهي مي باشد.
خالص سود سرمايه گذاريهاي بانك كه بخش عمده آن ناشي از سود سهام دريافتي از شركتهاي سرمايه پذير بوده، در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ از رشد ۹۶ درصدي برخوردار بوديم.
در سال ۱۳۹۹ سهم درآمدهاي كارمزدي از رشد نسبتاً خوبي برخوردار بوده كه در مقايسه با سال ۱۳۹۸ معادل ۸۰ درصد رشد داشته است.
مانده ذخاير مطالبات مشكوك الوصول بانك در پايان سال ۱۳۹۹ معادل ۱۰۵،۲۴۹ ميليارد ريال گرديده است. اين در حالي است كه مانده اين ذخاير در ابتداي سال ۱۳۹۷ معادل ۴۵،۳۳۴ ميليارد ريال بوده، لذا مشاهده مي شود كه صرفاً در طي ۳ سال اخير بانك جمعاً نسبت به شناسايي هزينه ذخيره مطالبات مشكوك الوصول به ميزان ۵۹،۹۱۵ ميليارد ريال اقدام نموده و اين امر باعث افزايش ۱۳۲ درصدي مانده اين ذخاير در پايان سال ۱۳۹۹ در مقايسه با ابتداي سال ۱۳۹۷ شده است. بديهي است مصوبات و ابلاغيه هاي نهادها و مراجع بالادستي نيز در نحوه برخورد با تسهيلات گيرندگان و لذا اعمال ذخيره مطالبات مشكوك الوصول در دفاتر بانك تأثيرگذار بوده است. در هر حال، بانك صنعت و معدن توانسته است به نسبت مطلوب حد كفايت ذخاير مطالبات مشكوك الوصول ۶۵/۱ درصد در مقطع ۱۳۹۹/۱۲/۳۰ دست يابد.
۳- وضعيت حسابهاي فيمابين بانك و صندوق بازنشستگي كاركنان بانكها و پرونده هاي مالياتي بانك را به چه صورت ارزيابي مي كنيد؟
حسابهاي فيمابين بانك و صندوق بازنشستگي كاركنان بانكها كاملاً شفاف و به روز بوده و از حيث اعمال ذخاير مكفي تعهدات اكچوئري و عدم وجود بدهي معوق به صندوق در وضعيت مطلوبي قرار دارد.
پرونده هاي مالياتي بانك نيز از وضعيت مطلوبي برخوردار مي باشد. به نحويكه از حيث ماليات عملكرد، مفاصا حساب مالياتي تا پايان سال ۱۳۹۵ صادر شده و پيگيري مستمر از اداره كل امور مالياتي مؤديان بزرگ براي حل و فصل ماليات عملكرد سالهاي ۱۳۹۶ لغايت ۱۳۹۸ نيز در دستور كار قرار دارد. همچنين از حيث مالیات موضوع ماده ۱۷ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقاي نظام مالي كشور، مفاصا حساب ماليات سالهاي ۱۳۹۵، ۱۳۹۶، ۱۳۹۷ صادر گرديده و هنوز برگ تشخيص ماليات سالهاي ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ به بانك ابلاغ نشده است. در ساير امور مالياتي نيز تلاش اين معاونت بر حل و فصل سريع و كارشناسي پرونده اي مفتوح در تعامل سازنده با سازمان امور مالياتي مي باشد.
۴- وضعيت صورت سود و زيان بانك براي دوره منتهي به پايان سال مالي ۱۳۹۹ را تشريح بفرماييد؟
با عنايت به اهداف ترسيم شده در برنامه خروج از زيان دهي بانك در راستاي تحقق تكليف مجمع عمومي، زيان انباشته بانك از مبلغ ۱۲،۶۴۵ ميليارد ريال در پايان سال ۱۳۹۷ به مبلغ ۵،۶۳۴ ميليارد ريال در پايان سال ۱۳۹۹ كاهش يافته است كه خود نشانگر شاخصهاي عملكردي مناسب بانك در طي سالهاي ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ می باشد.
۵- چه اقدامات ديگري در دستور كار اين معاونت قرار دارد؟
همكاري اثربخش با بانك مركزي ج.ا.ا در كنار ساير بانكهاي دولتي و خصوصي كشور در راستاي تحقق عملكرد بهينه سامانه هاي نوين پرداخت بين بانكي از قبيل چكاوك، ساتنا، پايا، شتاب، سيما، سپام و… و همچنين اجراي سريع و دقيق قانون جديد صدور چك از ديگر برنامه هاي در دستور كار اين معاونت مي باشد.
در طی سال ۱۳۹۹ بانك از محل منابع ریالی داخلی خود نسبت به خرید اوراق خزانه اسلامی در قالب دستورالعمل عملیات بازار باز ابلاغی از سوی بانک مرکزی ج.ا.ا. اقدام نموده است.
همانطور كه مستحضريد، بخش عمده اي از امور و فعاليتهاي جاري بانك به طور سيستمي و منظم در مقاطع مشخص به بانك مركزي ج.ا.ا ، وزارت امور اقتصادي و دارايي و ساير مراجع مرتبط بالادستي گزارش مي شود. در اين ارتباط نيز عملكرد بانك در حوزه هاي سيستمي همچون بارگذاري اطلاعات مورد نياز در سامانه هاي مهتاب و سمات بانك مركزي ج.ا.ا ، سامانه سماد مركز مديريت و بدهي وزارت امور اقتصادي و دارايي، سامانه شفافيت اطلاعات مالي مستقر در پايگاه اينترنتي بانك صنعت معدن، سامانه بنكو بعنوان سيستم مالي اصلي و ساير سامانه هاي مالي بانك توسط بازرسين ذيربط بررسي و كنترل و عملكرد آنها اغلب مورد تأييد كامل قرار گرفته است.
سودهاي علي الحساب و قطعي سهم دولت در مواعد مقرر سالانه وفق مفاد ماده (۴۴) قانون محاسبات عمومي كشور بطور منظم و متوالي پرداخت شده است .
در پايان جا دارد از تمامي همكارانم در بانك صنعت و معدن تشكر كنم و همانگونه كه استحضار داريد اين بانك درشاخص هاي عمومي و اختصاصي در ارزيابي كه از سوي جشنواره شهيدرجائي صورت گرفته بعنوان بانك برتر انتخاب شده كه به همه همكارانم تبريك عرض مي كنم و با توجه به اينكه امسال از سوي مقام معظم رهبري سال توليد، پشتيباني ها و مانع زدايي ها نام گذاري شد ، بتوانيم خدمت بهتر و مناسب تري به كارآفرينان كشور داشته باشيم .