با هفت دارویی که عوارض جانبی جدی دارند آشنا شوید!

ما همیشه برحسب عادت در صورت بروز بیماری به دکتر مراجعه میکنیم و دکتر نیز طبق وظیفه خود نسخهای را برای ما تجویز میکند.اما آیا میدانید بسیاری از داروهای تجویزی دارای عوارض جانبی خطرناکی هستند؟ عوارض جانبی داروها یکی از علل اصلی مرگ و میر در جهان است. این قضیه فقط جنبهی خبری ندارد، بلکه یک واقعیت است. همیشه این را به یاد داشته باشید که درمان یک بیماری تنها با قرص امکانپذیر نیست بلکه باید کاملا ریشهیابی شود.
پس همیشه قبل از مصرف داروهای تجویزی جوانب مثبت و منفی آن ها را آنالیز کرده و سپس اقدام به مصرف آنها نمایید. در اینجا هفت داروی تجویزی که عوارض جانبی خطرناکی دارند، آورده شده است. در صورت مصرف آنها حتما با یک پزشک مجرب مشورت کنید.
متوتروکسات
یکی از داروهایی که اکثرا تجویز میشود و میتواند عوارض جانبی جدی داشته باشد، متوتروکسات است. این دارو به تنهایی یا در ترکیب با داروهای دیگر برای درمان انواع مختلف سرطان، مانند پستان، ریه، خون، استخوان، لنفوم و سرطان رحم تجویز میشود. همچنین این دارو در درمان روماتیسم فصلی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
عوارض جانبی این دارو شامل زخمهای دهان، تهوع، تب، سرگیجه، درد معده، خستگی، لرز و افزایش خطر ابتلا به عفونت است. این دارو اگر به مدت زمان طولانی و همراه با داروهای دیگر مصرف شود، میتواند عوارض جانبی جدی داشته باشد و حتی زندگی شخص را نیز تهدید کند.
از عوارض جانبی جدی دیگر آن میتوان به خونریزی و آسیب به مغز استخوان اشاره کرد. در چنین وضعیتی شما ممکن است از استفراغ شامل خون، مدفوع سیاه رنگ، خونریزی واژینال غیرمعمول، زردی پوست، مشکلات ادراری، تاولهایی روی پوست و ضعف عضلانی شدید رنج ببرید.
آنتیبیوتیکها
آنتیبیوتیکها داروهای محبوب و معروفی هستند که اکثرا تجویز میشوند. این داروها در درمان عفونت ناشی از باکتری مانند انواع برونشیت، ذاتالریه و عفونتهای دستگاه ادراری مفید هستند. آنتیبیوتیکها با کشتن باکتریها و یا متوقف کردن رشد و تکثیر آنهاباعث درمان شخص میشوند. اما استفاده بیش از حد از این داروها میتواند سبب مشکلات جدی در دراز مدت شود.
استفاده طولانی مدت از این داروها میتواند باعث بسیاری از عفونتهای خطرناک و غیرقابل درمان شود.
برخی از متداولترین آنتیبیوتیکهایی که معمولا تجویز میشوند، شامل Levaquin (لووفلوکساسین)، Vancocin (هیدروکلراید وانکومایسین)، کوتریموکسازول (تری متوپریم سولفامتوکسازول )، CIPRO (سیپروفلوکساسین)، Avelox (موکسی فلوکساسین HCL) و فلوکسین (افلوکساسین) است.
بسیاری از آنتیبیوتیکها باعث مشکلات معده و دیگر عوارض جانبی گوارشی مثل تهوع، استفراغ و اسهال میشوند. همینطور شامل عوارض جانبی دیگر مانند واکنشهای آلرژیک که آن نیز باعث مشکلات تنفسی، تورم زبان و گلو میشود، است. همینطور از عوارض جانبی دیگر آن میتوان به تشنج، ضربان نامنظم قلب و فشارخون پایین اشاره کرد.
داروهای ضدروان پریشی
یکی از رایجترین داروهای تجویز شده برای درمان افسردگی شدید و اضطراب، داروهای ضدروانپریشی است که بسیار مضر نیز هستند. این داروها روی انتقالدهندههای عصبی تاثیر میگذارند. همچنین به کنترل حرکات عضلات بدن کمک میکنند.از عوارض جانبی آن میتوان به تاری دید، خشکی دهان، خواب آلودگی، لرزش، افزایش سطح قند، چربی، کلسترول و در پی آن افزایش وزن اشاره کرد.
کومادین یا وارفارین
کومادین و یا نسخه عمومی شناخته شده آن با نام وارفارین به عنوان ضد انعقاد از لخته شدن خون جلوگیری میکند. لخته شدن خون سبب سکته مغزی، حمله قلبی و سایر بیماریهای جدی میشود.عوارض جانبی وارفارین شامل کبودی، خون دماغ، خونریزی لثه، ادرار قرمز یا قهوهای، مدفوع سیاه، سردرد شدید، درد شدید مفاصل، استفراغ خون و ضعف است.
استایتنها
این طبقه از داروها برای کاهش سطح کلسترول در بدن تجویز میشوند. برخی عوارض جانبی آن شامل درد عضلانی، یبوست، اسهال و حالت تهوع است. مصرف استاتین به مدت زمان طولانی خطر ابتلا به دیابت، بیماری کبد، صدمه به مغز و حتی مرگ را در پی خواهد داشت.
پروزاک
برای درمان ضدافسردگی تجویز میشود. از عوارض جانبی آن میتوان به اسهال، خشکی دهان، سردرد، افزایش یا کاهش اشتها، تهوع و تعرق بیش از حد اشاره کرد. مصرف طولانی مدت آن میتواند سبب واکنشهای آلرژیک، مشکلات تنفسی، گیجی، تغییر در بینایی، تپش قلب، تشنج، تغییرات خلق و خوی، لرزش، مشکلات خواب، خونریزی غیر معمول، کبودی و ضعف شود.
بلوککننده کانال کلسیم
این داروها برای کاهش فشارخون به کار میرود. عوارض جانبی این داروها شامل از دست دادن میل جنسی، ناتوانی جنسی، خستگی، تنگی نفس،مشکلات خواب، تپش قلب، افسردگی و ناراحتیهای قلب است. از عوارض جانبی شایع دیگر بلوککننده کانال کلسیم میتوان به یبوست، سردرد، تپش قلب، سرگیجه، خارش پوست، خواب آلودگی، گرگرفتگی، تهوع، تورم در پاها و ساق پاها اشاره کرد.
همینطور که میدانید نباید این داروها را خودسرانه مصرف کنید. همینطور قطع خودسرانه آنها نیز به همان اندازه میتواند مضر باشد. پس در هر صورت با یک پزشک مشورت نمایید.