با انواع مواد مخدر و مواد محرک و روشهای درمان آنها آشنا شوید
مواد مخدر، مواد توهمزا، مواد روانگردان و انواع محرکهای صنعتی از جمله بلاهای خانمانسوزی هستند که از دیرباز در میان جوامع بشری رواج داشته و همچنان نیز در میان مردم مورداستفاده قرار میگیرند.
در مقام مقایسه باید گفت مواد مخدر سنتی بسیار قابل اعتمادتر از مواد مخدر صنعتی هستند؛ اگر چه این ادعا چیزی از مخرب و ویرانگر بودن مواد سنتی همانند تریاک نمیکاهد اما دستکم بدن مصرفکننده را نمیپوساند و در تن او کرم تولید نمیشود.
مواد مخدر صنعتی در سالهای اخیر به حدی خطرناک و ترسناک شدهاند که فرد معتاد بیشتر از اینکه به انسان شباهت داشته باشد به مرده متحرکی میماند که باعث ایجاد رعب و وحشت در دیگر افراد جامعه میشود.
اما چرا جوانان به سوی مصرف این مواد روی میآورند؟ آیا سرخوشی موقتی و بسیار کوتاهمدت این مواد واقعا ارزش آن را دارد که مغز و جسم و روحیه خود را به دست نابودی بسپارند و لذت یک زندگی شاد و سالم را از خود دریغ کنند؟
آیا پرسود بودن تجارت مواد مخدر میتواند توجیه خوبی برای بدبخت کردن انسانها باشد؟ تجارت مواد مخدر، یکی از پرسودترین تجارتها در جهان است. رونق این تجارت از یکسو ناشی از افزایش تقاضا برای مصرف مواد مخدر است و از سوی دیگر با درآمد نجومی حاصل از این تجارت مرگبار نیز ارتباط دارد.
بر اساس گزارش سازمان جهانی مواد مخدر که ژوییه سال ۲۰۱۷ توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (UNODC) ارائه شد، تولید تریاک در حال افزایش و بازار کوکائین بسیار پر رونق است.
در سال ۲۰۱۶، تولید جهانی تریاک در مقایسه با سال پیش از آن، سی درصد افزایش یافت. این گزارش همچنین به گسترش بازار کوکائین اشاره میکند که از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ کشت بوته کوکا، به دلیل رشد کشت آن در کلمبیا، تا ۳۰ درصد افزایش یافت. یکی از پرسودترین تجارتهای مواد مخدر مربوط به تجارت کوکایین است. شواهد موجود نشان میدهد که کارتلهای کوکائین تا ۹۳ درصد سود بدست می آورند.
مطالعات نشان میدهد ۹۰ درصد این گیاه برای تولید کوکائین مصرف میشود که به تجارتی چند میلیارد دلاری در کانون های اصلی کشت کوکائین تبدیل شده است.
تجارت جهانی مواد مخدر متاسفانه جای خود را در بازارهای آنلاین نیز باز کرده است. در یک دهه اخیر به موازات گسترش و پیشرفت تکنولوژی های ارتباطی، استفاده از فضاهای مجازی توسط مافیای بین المللی مواد مخدر نیز افزایش یافته است.
مسئولین مبارزه با مواد مخدر جمهوری چک گزارش داده اند که امروزه در مورد خرید و فروش مواد مخدر، در کافی نت ها یا به وسیله موبایل، تصمیم گیری می شود. به همین دلیل ، معاملات مواد مخدر غیرقانونی بلافاصله و در فواصل کم ترتیب داده می شود و کنترل آن بسیار دشوارتر است.
فعلا بازارهای آنلاین، سهم کوچکی از فروش غیرقانونی مواد مخدر را در اختیار دارند اما این بازارها به سرعت رو به رشد هستند و همراه با خود، ساز و کار تجارت مواد مخدر را تغییر می دهند.
گردش مالی بازارهای آنلاین مواد مخدر از حدود ۱۵ میلیون دلار در سال ۲۰۱۲ به ۱۵۰ تا ۱۸۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۵ رسید. طبق پژوهش موسوم به «تجارت جهانی مواد مخدر» (Global Drug Survey) سهم امریکا از این بازار، از ۸ درصد در سال ۲۰۱۴ به ۱۵ درصد در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته است. در میان این معاملات، ماده مخدر موسوم به اکستازی (MDMA) بیشترین ارزش پولی را به خود اختصاص داده است.
ﺑﺮاﺳﺎس آﻣﺎرﻫﺎی ﻣوجود، ﻣﯿﺰان درآﻣﺪ ﺗﺠﺎرت ﺟﻬﺎﻧﯽ ﻣﻮاد ﻣﺨﺪر، ﺳﺎﻻﻧﻪ ۶۰۰ ﻣﯿﻠﯿﺎرد دﻻر ﻣﻌﺎدل ﻫﺸﺖ درﺻﺪ ﺣﺠﻢ ﺗﺠﺎرت ﺟﻬﺎﻧﯽ اﺳﺖ. در اﯾﻦ ﻣﯿﺎن ، آﻣﺎرﻫﺎی رﺳﻤﯽ در آﻣﺮیکا ﻧﺸﺎن ﻣﯽ دﻫﺪ ﻣﯿﺰان ﺧﺮید و ﻓﺮوش و ﺗﺠﺎرت داﺧﻠﯽ ﻣﻮاد ﻣﺨﺪر در آﻣﺮیکا ﺳﺎﻻﻧﻪ ﺑﺎﻟﻎ ﺑﺮ ۱۹۰ ﻣﯿﻠﯿﺎرد دﻻر اﺳﺖ . اﯾﻦ ﻣﯿﺰان ﺗﺠﺎرت سالانه ﻣﻮاد ﻣﺨﺪر در آﻣﺮیکا ، ﺑﺎ رقم کل ﺗﺠﺎرت این کشور از صنعت ﺧﻮدرو و ﻓﻮﻻد ، برابر اﺳﺖ. ﻣﯿﺰان ﺧﺮید و ﻓﺮوش ﻣﻮاد ﻣﺨﺪر در آﻣﺮیکا ﺑﻪ ﺣﺪی اﺳﺖ ﮐﻪ روی ۷۵ درﺻﺪ دﻻرﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ در داﺧﻞ این کشور رد و ﺑﺪل ﻣﯽ ﺷﻮد، آﺛﺎر ﻣﺎده ﻣﺨﺪر ﮐﻮﮐﺎﺋﯿﻦ دیده ﻣﯽ ﺷﻮد.
همچنین باید گفت آسیب های اجتماعی، تهدید جدی مدارس ۳۱ استان کشور است و هر روز، برگ های جدیدی از آن رسانهای می شود. اوضاع و احوال مدارس ایران با مدارس دهه شصت خیلی تفاوت می کند. سید محمد بطحایی (وزیر آموزش و پرورش) درباره مصرف مواد مخدر یا قرصهای روانگردان از سوی دانشآموزان گفته است که درصد آسیبهای اجتماعی در مدارس مانند جامعه نیست، اگرچه آسیبهای اجتماعی در جامعه رو به افزایش است، اما در مدارس این گونه نیست.
وزیر آموزش و پرورش گفته است که مردم به هیچ عنوان نباید نگران این مساله باشند، از طرفی ما نیز نباید با ارائه اطلاعات ناکافی و ناصحیح مردم را نگران کنیم. در حقیقت همانطور که گفته شد، شیب شیوع هنجارها و آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد و مصرف مواد مخدر و سیگار در میان دانشآموزان شیب کمتری به نسبت جامعه دارد و بسیار کنترل شدهاست.
بطحایی در خصوص رصد کردن دانشآموزانی که درگیر اعتیاد و یا هر گونه آسیبهای اجتماعی شدهاند، معتقد است که خوشبختانه از سال ۹۷ بر اساس برنامهای که در حوزه متوسطه اول و دوم به اجرا در آوریم، به طور مداوم نشانههای ابتلای دانشآموزان به آسیبهای اجتماعی را رصد میکنیم و این رصد هم از طریق طرح نماد صورت میگیرد.
با این تفاسیر از شما دعوت میکنیم در ادامه این مطلب با گوشهای از مواد مخدر خانمانسوز در جهان که دامنگیر بسیاری از خانوادههاست بیشتر آشنا شوید. با روزیاتو همراه باشید.
تریاک و مشتقات مُسکن آن چه تاثیرات مخربی بر روی بدن و مغز انسان دارند
تریاک خالص در واقع عصاره خشک شده گیاه خشخاش است که از تیغ زدن کاسبرگ آن به دست می آید. در ترکیب این ماده مخدر درصد قابل توجهی مورفین وجود دارد که مصرف این ماده بعد از مدتی باعث به وجود آمدن مقاومت یا تولرانس در بدن شده و بدن به مقداری که تاکنون مصرف شده عکس العمل سابق را نشان نمی دهد.بنابراین فرد باید هر بار بیش از دفعه قبل مصرف داشته باشد تا به احساس دلخواه خود دست یابد. لازم به ذکر است که هروئین خود از ترکیبات تغلیظ شده تریاک به شمار می آید.
تریاک به دلیل دارا بودن ترکیبات مُسکن و کاهش دهنده درد در پزشکی نیز مصرف فراوانی دارد به ویژه در قرص های مُسکنی مانند کدئین، داروی تزریقی مورفین و یا شربت متادون. پزشکان از این داروهای به اصطلاح «شبه افیونی» برای کاهش سرفه و اسهال، تسکین درد ناشی از بیماری و جراحت یا جراحی و همچنین معالجه افراد معتاد به دیگر انواع مواد مخدر مانند هروئین استفاده می کنند.
«فلاکا»؛ ماده مخدری که مصرف کننده را تبدیل به «زامبی» می کند
شایعات و نقل قول های عجیب و بعضا ترسناکی درباره فلاکا وجود دارد. از جنون آنی گرفته تا قدرت ماورالطبیعی و حتی انسان خواری.
به فلاکا از آن جهت “سنگ ریزه” می گویند که تکه های کوچک کریستال آن (که در دو رنگ سفید و صورتی یافت می شوند) بسیار شبیه سنگ های کف آکواریوم ماهی است. از سوی دیگر نتایج تحقیقات نشان می دهد نشئه گی این ماده مخدر بسیار شبیه به کوکائین است اما واکنش های بدن در زمان نشئه گی بسیار فراتر و خطرناک تر از چیزی است که در کوکائین و یا حتی مواد مخدر صنعتی همچون دراکولا و نمک حمام می شناسیم.
۱۶ حقیقت تکان دهنده درباره ماده مخدر «شیشه»
مت آمفتامین یا همان شیشه از جمله مواد مخدر صنعتی است که چند سالی از ورود آن به بازار می گذرد و بسیاری را به کام مرگ کشانده است. این ماده روانگردان و محرک، روی مکانیسم های مغز به صروت مستقیم تاثیر گذاشته و در فرد شادی و هیجان ایجاد می کند. علی رغم آنکه تا به حال بحث های زیادی درباره شیشه به میان آمده، اما نکاتی درباره این ماده وجود دارد که کمتر کسی از آن ها آگاه است.
ماری جوآنا چه تاثیراتی روی مغز و بدن انسان دارد؟
هنگامی که عامل اصلیِ آثارِ سرخوشیآورِ علف یعنی تتراهیدروکانابینول (THC) به سلول های مغز می رسد، باعث ترشح دوپامین می گردد. دوپامین بخشی از سیستم پاداش مغز است که باعث می شود انسان احساس خوشحالی و سرخوشی داشته باشد.
علف، حاوی کانابیدیول (CBD) نیز هست که تصور می شود عامل ایجاد حس سرخوشی ناشی از مصرف ماری جوانا به واسطه این ماده شیمیایی صورت می گیرد.
تی اچ سی هم که یکی از گونه های کانابینویدهاست در واقع، ماده محرک عصبی اصلی موجود در شاهدانه به شمار می رود و سیستم عصبی مرکزی بدن را تحت تأثیر قرار می دهد.