اگر دیابت دارید بیشترمراقب کلیه های خود باشید
محمد عابدی در جلسه شورای اطلاع رسانی سلامت استان مازندران که در محل سازمان بیمه سلامت و با هماهنگی اداره کل بیمه سلامت و با حضور مدیرکل بیمه سلامت مازندران برگزار شده است، مواردی در ارتباط با بیماریهای کلیوی و مشکلات ناشی از آن مطرح کرده است که نشان میدهد برای جلوگیری از روند رو به رشد این بیماری باید اقدامات جدی در سطح کشور توسط افراد انجام شود.
وی در تشریح نارسائی کلیه، گفت: کلیه مرکز دفع سموم به ویژه سمومی که در آب بدن محلول است، وقتی که کلیه نتواند سموم محلول در آب را دفن کند، فرد به نارسائی کلیه دچار میشویم.
وی با اعلام اینکه زمانی که کارائی کلیه به زیر ۶۰ درصد برسد، دچار نارسائی کلیه شدیم، افزود: در بیمارانی که کلیه به نارسائی زیر ۲۰ درصد رسیده است باید دیالیز و یا پیوند انجام شود،
فوق تخصص کلیه خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه دهنده کلیه در کشور کم هست و پروسه طولانی و سختی دارد بیشتر بحث دیالیز این بیماران مطرح هست.شایع ترین علت بروز بیماری کلیوی دیابت است، از ۱۰۰ بیماری دیالیزی ۴۵ نفر پس از ابتلا به دیابت دچار مشکلات کلیوی و دیالیز شدند.
وی خاطر نشان کرد: بعد از دیابت، فشار خون و پس از بیماری مادرزادی و عفونتهای کلیوی و سنگ کلیه عامل بروز بیماری کلیوی است،بیماری مادر زادی ممکن است بعد از سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی به شکل نارسائی بروز کند.
وی اضافه کرد: بدترین آلام نارسائی کلیه در حال حاضر دیابت و فشار خون هست، بیماری مادر زادی قابل پیشگیری نیست ولی قابل درمان هست اما دیابت و فشار خون قابل پیشگیری اُست.
عابدی یادآور شد: بهترین پیشگیری در ارتباط با بیماری کلیوی کنترل قند خون است، بیماران نسبت به اثرات قند خون باید اطلاعات کافی داشته باشند؛ “کلیه” ارگان حساسی است که به قند خون جواب منفی میدهد.
وی در ارتباط با سن بیماران کلیوی گفت: از کودک ۸ تا ۱۰ ساله و بیمار ۸۰ ساله مبتلا به بیماری کلیوی در حال حاضر تحت درمان هستند که برخی از افراد کم سن و سال در حال دیالیز هستند.
فوق تخصص کلیه؛ با اعلام اینکه با پیاده روی قند خون انسان تا حدودی کنترل میشود، گفت: کم تحرکی عامل اصلی بسیاری از مشکلات جسمی برای انسان ها است، استفاده از سیگار و غذای پرچرب در بروز بیماری کلیوی بسیار موثر است.
وی با اعلام اینکه غذای پرکالری یکی از مشکلات جدی جامعه است، گفت: باید نسبت به کنترل مواد غذایی اقدام موثری انجام شود، ترک سیگار، کاهش نمک افزودنی به ویژه سدیم دار در کنترل بیماری کلیوی بسیار اثر گذار است.
عابدی خاطر نشان کرد: سدیم در بسیاری از غذاها وجود دارد، دلیلی ندارد که به همراه غذا نمک سدیم دار استفاده شود.
وی با اعلام اینکه بعد از دیابت فشار خون روی “کلیه” اثر نامطلوب به جای میگذارد، گفت: دیابت علت ایجاد کننده فشار خون هست، همه کسانی که دیابت دارند به نوعی مبتلا به فشار خون هستند.
فوق تخصص کلیه با بیان اینکه فشار خون نرمال، زیر ۱۲ هست،گفت: فشار خون بالای ۱۳ به عنوان های نرمال و فشار خون بالای ۱۴ نیاز به درمان دارد، فشار بالای ۱۳ روند آسیب زائی “کلیه” را آغاز میکند.
وی ادامه داد: فشار خون طلائی ۱۲ روی هشت است، بسیاری از مردم اطلاعی از روند افزایش فشار خون ندارند،این بیماری فاقد علامت است.
فوق تخصص کلیه با اعلام اینکه کنترل فشار خون و دیابت با افزایش تحرک و کنترل وزن به همراه هست،یادآور شد: با ترک سیگار، کاهش غذای پرچرب و کاهش نمک افزودنی امکان کنترل همزمان فشار خون و دیابت وجود دارد.
وی دیگر علتهای بیماری کلیوی را انسداد این عضو بدن عنوان کرد و گفت: وجود سنگ “کلیه” منجر به انسداد این عضو از بدن میشوند در دراز مدت منجر به اقتباس ادار در مجاری کلیوی شده به مرور زمان کلیه را از بین می برد،ممکن است وجود سنگ کلیه در بدن افراد ژنتیکی باشد،سنگ هم منجر به عفونت مزمن میشود.
عابدی دیگر علل بیماری کلیوی را وجود کیستهای “کلیه” عنوان کرد و افزود: درصد بسیاری بالای کیستها ساده هست و نگرانی چندانی وجود ندارد، کیستهای کلیوی که آسیب زا هستند باید مرتب پایش شوند، کسانی که بیماری کیستیک دارند معمولا دچار فشار خون میشوند و همین فشار خون باعث از بین بردن کلیه میشود، کیستها به خودی خود به کلیه آسیب نمیزند.
وی یادآور شد: ابتلا افراد کیستیک به فشار خون بستگی به نوع مقاومت بدن افراد داشته، خانوادهای داریم که خواهر در سن ۳۰ سالگی دچار بیماری کلیوی شده اما برادرش تا ۷۰ سالگی مشکلی نداشته است.
عابدی ادامه داد: بررسی رادیولوژی در خانوادههای که کیستیک باید در دستور کار قرار گرفته و مراجعه به پزشکان برای کنترل فشار خون را به صورت جدی انجام شود.
وی اضافه کرد: دیابت در صدر آسیب زائی به “کلیه” قرار دارد، اگر بتوانیم دیابت را کنترل کرده و آگاهی اجتماعی را افزایش دهیم در ۱۰ تا ۱۵ سال آینده حدود ۴۵ درصد از بیماران کلیوی کشور کاهش مییابد.
فوق تخصص کلیه یادآور شد: در همه دنیا شاهد افزایش روند بیماران کلیوی ناشی از دیابت هستیم.
وی خاطر نشان کرد: عوامل بروز بیماران کلیوی در همه جای دنیا یکی است، هزار و ۳۰۰ نفر در مازندران سالانه دیالیز میشوند، برای هر نفر سالانه دو میلیون تومان توسط دولت هزینه میشود و به صورت کلی دولت سالیانه ۲۲ میلیارد تومان پول بابت دیالیز در استان هزینه میکند، در کشور بیش از ۳۰ هزار بیماری دیالیزی داریم و حدود ۶ هزار پانصد تخت بیمارستانی برای دیابتیها اختصاص داده شده است.