اهمیت توانبخشی در بهبود زندگی بیماران ضایعه نخاعی
بیماران ضایعه نخاعی، با مجموعه ای از اقدامات پزشکی و توانبخشی، به سطحی از استقلال و عدم وابستگی به اطرافیان و خانواده می رسند.
دکتر سیدمجید اخوان حجازی متخصص طب توانبخشی در تشریح اقدامات پزشکی و اجرای برنامه هدفمند توانبخشی جهت بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی، گفت: با توجه به آمار بالای تصادفات در کشورمان و حوادث غیرمترقبه مانند زلزله، آمار افرادی که در ایران دچار ضایعه نخاعی می شوند، به مراتب بیشتر از دیگر کشورهاست.
وی با اشاره به نتایج یک تحقیق که نشان می دهد، مردان چهار برابر بیشتر از زنان دچار ضایعه نخاعی می شوند، ادامه داد: در حالی که مردان معمولا نان آور و اداره کننده خانواده ها هستند، تاثیر اقدامات پزشکی و توانبخشی در روند بهبودی و ادامه زندگی با کیفیت بیمار و خانواده وی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
حجازی تصریح کرد: هدف ما در توانبخشی که با توجه به شرایط هر یک از بیماران ، برنامه ریزی و اجرا می شود، رساندن بیمار به سطحی از استقلال برای انجام امور شخصی، کار و زندگی روزمره ، و عدم وابستگی به اطرافیان و خانواده است.
وی افزود: با ارزیابی و بررسی اولیه وضعیت بیمار در بدو ورود به بیمارستان، براساس معیارهای کلی ، برنامه توانبخشی پیشرونده ای طبق شرایط هر بیمار ترسیم می شود که با تقسیم کار و بکارگیری از توان تخصصی متخصصان توانبخشی، این برنامه به نحو مناسب اجرا خواهد شد.
رئیس بخش توانبخشی مغز و اعصاب بیمارستان توانبخشی رفیده در مورد بیماران ضایعه نخاعی نیز اظهارداشت: این بیماران نیز براساس شرایط و نوع ضایعه، برنامه منسجم و هدفمند توانبخشی دارند و در صورت لزوم، اقدامات پزشکی و جراحی نیز برای آنان انجام می شود.
دکتر نازیلا اکبرفهیمی عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و مسئول فعالیت های کاردرمانی بیماران ضایعه نخاعی بیمارستان رفیده، گفت: براساس شرایط هر بیمار، فعالیت های هدفمند توانبخشی برای بازتوانی اعضای آسیب دیده ، برنامه ریزی می شود.
وی افزود: تمامی برنامه ها در جهت بازتوانی فرد آسیب دیده، بازگشت وی به زندگی روزمره و با توجه به جایگاه فرد، تقویت مهارت ها و ارتباطات اجتماعی ، و بویژه کسب درآمد با اشتغال در شغل قبلی یا شغل جدید است.
دکتر کهلایی عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و مسئول فعالیت های فیزیوتراپی بیماران ضایعات نخاعی بیمارستان، گفت: تدوین استراتژی جبرانی در مقابل عوارض ناشی از ضایعه نخاعی، به عهده گروه متخصصان توانبخشی است که بخشی از آن برای متخصصان رشته های مختلف توانبخشی تعریف می شود و برخی از موارد این استراتژی نیز بصورت آموزش عملکردها به بیمار منتقل خواهد شد.
دکتر دلشاد مدیر پرستاری بیمارستان توانبخشی رفیده نیز به اهمیت «پرستاری توانبخشی» در پیشبرد اهداف برنامه ریزی شده گروه متخصصان اشاره کرد و گفت: پرستاری توانبخشی با پرستاری غیرتوانبخشی تفاوت دارد و حضور دائم بر بالین بیمار، نظارت بر حسن اجرای برنامه توانبخشی، آموزش تمرینات لازم به بیمار در ادامه فعالیت های توانبخشی توسط متخصصان، ارتقای آگاهی نسبت به بیماری و پیشگیری از افزایش عوارض مربوط به بیماری تا چگونگی استفاده از این آموزه ها پس از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل ، که تاثیرات ماندگار برای بیمار خواهد داشت، از وظایف پرستارتوانبخشی است.
وی افزود: بخشی از مشاوره های روانشناسی و روانپزشکی به بیمار نیز توسط پرستاران توانبخشی انجام می شود.
متخصصان بیمارستان توانبخشی رفیده علاوه بر ارائه خدمات درمانی و توانبخشی به نیازمندان و بیماران در سه حوزه توانبخشی، سلامت روانی و سلامت اجتماعی، به تازگی با اجرای جدیدترین روش انتقال و پیوند عصب از طریق جراحی توانبخشی، و اجرای یک برنامه منسجم و هدفمند توانبخشی برای برخی از بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی ، سبب کاهش عوارض، و برگشت عملکرد های حرکتی در اعضای آسیب دیده آنان شدند.
بیمارستان توانبخشی رفیده، از جمله چهار مرکز درمانی و توانبخشی تحت پوشش دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی است که اعضای هیات علمی و متخصصان پزشکی و توانبخشی این دانشگاه از طریق دو بیمارستان تخصصی و دو کلینیک پزشکی توانبخشی در تهران، انواع خدمات پزشکی و توانبخشی به بیماران و نیازمندان همچون بیماران مبتلا به ام.اس ، سکته مغزی و مبتلایان به اختلالات اعصاب و روان از سنین کودکی تا سالمندی را ارائه می دهند.