از «دفتر جادویی» تا «سفر جادویی»
تریتا نیوز -گفتگو با نویسنده رمان «دفتر جادویی» تا «سفر جادویی»
• الهام امجدیان که پیش از این رمان «دیدار با قبیله مرگ» را برای نوجوانان نوشته بود، امسال با رمان «دفتر جادویی» از سوی موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت منتشر شد. رمان «دفترجادویی» مانند اثر دیگر این نویسنده با موضوع سبک زندگی ایرانی- اسلامی نگاشته شده است. نویسنده قرار است با محوریت این موضوع چندین جلد دیگر از این مجموعه را به زودی منتشر کند.
رمان دفتر جادویی مانند کار قبلی به سبک داستان های مدرسه ای نگاشته شده چرا؟
این ژانر از ژانرهای محبوب و پرطرفدار در دنیاست و متاسفانه در ایران بیشتر کارهای مربوط به داستانهای مدرسه ای ترجمه هستند و شاید برای خواننده کودک و نوجوان که درکی از مدارس غربی و خارج از ایران ندارد خیلی جذابیتی نداشته باشد. به همین دلیل تصمیم گرفتم مجموعه ای از داستان های مدرسه ای که برخاسته از تجربیات شخصی تدریس من در مدارس دخترانه و پسرانه است را بنویسم.
کودک و نوجوان امروز دوران کودکی پیچیده ای دارد، شناخت این نکته را برای رمان نویسی این گروه سنی مهم ارزیابی می کنید؟
بله همانطور که فرمودید کودک و نوجوان امروز دنیای پیچیده ای دارد و قطعا بدون شناخت و آشنایی با دنیای کودکانه امروز نمی توان اثری باب میل خواننده مورد نظر خلق کرد.
نوشتن برای گروه سنی کودک و نوجوان دستورالعمل خاص و جادویی ندارد که بگوییم اگر اینها را راعایت کنید قطعا کتاب مورد توجه خواننده قرار می گیرد بلکه این شناخت دنیای کودک و نوجوان است که باعث می شود خواننده با خواندن داستان با شخصیت ها و ماجراها همذات پنداری کند و جذب اثر شود.
رمان نثر و زبان ساده ای دارد، این سادگی از گروه سنی هدف می آید یا دلیل دیگری دارد؟
وقتی برای یک گروه سنی خاص کاری در حال انجام است باید همه شرایط را در نظر گرفت که یکی از شرایط دایره لغت و واژگان خواننده است. با توجه به گروه سنی این اثر که ۱۳- سال است ، قطعا با خواننده ای روبرو هستیم که دایره لغات محدودتری نسبت به بزرگسالان دارد و با کتابهایی که به زبان ساده تر نوشته شده اند ارتباط بهتری برقرار می کند و درک مطالب برای او راحت تر است. و البته این کار بسیار دشوار است.
ایده کار اولیه از کجا شکل گرفته؟
شخصیت ها که همه برخاسته از تجربه زیسته من در مدارس بود. حتی معلم داستان هم خانم حیدری معلم کلاس پنجم من بودند که شخصیت ایشان در ذهن من والا و دوست داشتنی است . اما ماجرای دفتر تخیلی بود که می خواستم این شخصیت ها و تجربیات شخصی ام در مدرسه را با آن به هم وصل کنم.
چقدر برخاسته از تجربیات شماست؟
همانطور که عرض کردم خیلی زیاد. من با شخصیت ها در مدرسه زندگی کرده ام و ماهها در کنارشان بوده ام.
از این مجموعه “سبک زندگی” اثر دیگری در دست نگارش دارید؟
بله ، با توجه به اینکه زندگی امروز به سمت مصرف میل می کند و کودک امروز در دنیای مصرفی در حال غرق شدن است. کار بعدی را بر این موضوع متمرکز کرده ام و انشاالله به زودی رمان سفر جادویی در اختیار خواننده کودک و نوجوان قرار خواهد گرفت.
در رمان دفتر جادویی خانواده و مدرسه نقش پررنگی دارددر حالیکه در دنیای امروز نوجوانان فردیت بیشتری دارند و روزمره شان با فضای مجازی گره خورده است. به نظر شما نوجوانان چقدر می توانند با این رمان ارتباط برقرار کنند؟
نوجوان امروز بجز فضای مجازی در دنیای واقعی هم دارد زندگی میکند و فضای مجازی بخشی از زندگی اوست نه همه! چرا فکر می کنیم رمان و داستانی اگر در فضای مجازی و وحشت و غیره نباشد برای او جذاب نیست؟! نوجوان امروز آنقدر توانمند شده که در دو دنیای واقعی و مجازی به خوبی در رفت و آمد است. با توجه به توانایی مخاطب و شناختی که از آن دارم در این اثر سعی کردم از بازیهایی استفاده کنم خواننده نوجوان در زندگی روزمره و ارتباط با همسالان و در جمع خانواده آن را بازی می کند و بسیار هم از آن لذت می برد مانند بازی جرات حقیقت.