ارتباط بین آلودگی هوا و افزایش بیماری های قلبی

تریتا نیوز – مهناز خدادوست -می دانیم که قرار گرفتن در معرض سطوح بالای آلودگی هوا می تواند به سیستم تنفسی افراد آسیب برساند. اما تحقیقاتی وجود دارد که آلودگی هوا باعث افزایش مشکلات قلبی عروقی و مرگ و میر می شود. سازمان بهداشت جهانی تخمین می زند که آلودگی هوا عامل اصلی ۲۴ درصد مرگ و میر ناشی از بیماری عروق کرونر قلب و ۲۵ درصد مرگ و میر ناشی از سکته مغزی است.
صندوق دفاع از محیط زیست، آلودگی هوا را بهعنوان خطر زیستمحیطی که بیشترین عامل مرگهای زودرس است، فهرست میکند. برای آگاهی از اینکه آلودگی هوا چگونه بر سلامت قلب تأثیر میگذارد و برای مدیریت قرار گرفتن در معرض آلایندههای خطرناک هوا چه کاری میتوان انجام داد، به ادامه مطلب مراجعه کنید.
چگونه آلودگی هوا بر سلامت قلب تاثیر می گذارد؟
هنگام استنشاق، بسیاری از ذرات موجود در هوای آلوده آنقدر ریز هستند که در نهایت می توانند به سیستم گردش خون از جمله قلب برسند. تاثیر آنها شامل خطر بالای ضربان قلب نامنظم، یا آریتمی، حملات قلبی و سکته است. این امر به ویژه در مواجهه طولانی مدت صادق است، اما آسیب به قلب حتی در کوتاه مدت ممکن است رخ دهد.
هنگامی که آلاینده ها وارد سیستم گردش خون می شوند، می توانند باعث التهاب، آسیب به رگ های خونی و افزایش کلسیفیکاسیون شریانی شوند.
تحقیقات نشان داده است که هنگامی که آلاینده ها وارد سیستم گردش خون می شوند، می توانند باعث التهاب، آسیب به رگ های خونی و افزایش کلسیفیکاسیون شریانی شوند – همه اینها به افزایش پتانسیل عوارض قلبی عروقی کمک می کند.
خطرات آلاینده های خاص
ذرات ریز یا PM2.5 و ذرات بسیار ریز نسبت به سایر آلایندهها عمیقتر به ریهها نفوذ میکنند که آنها را به یکی از بزرگترین خطرات برای سلامت قلب تبدیل میکند. قطر کمتر از ۰.۱ میکرون دارد.
احتراق سوخت های فسیلی منجر به ایجاد ترکیبات آلی فرار و اکسیدهای نیتروژن مانند دی اکسید نیتروژن می شود و پس از واکنش آنها با یکدیگر، ازن تشکیل می شود. حتی قرار گرفتن در معرض کوتاه مدت نیز باعث درد قفسه سینه می شود.
دی اکسید گوگرد به عنوان یک اثر مخرب بر سیستم قلبی عروقی شناخته شده است.
هنگامی که سوخت های فسیلی حاوی گوگرد سوزانده می شوند، دی اکسید گوگرد (SO2) به عنوان یک محصول جانبی آزاد می شود. SO2 به عنوان یک اثر مخرب بر سیستم قلبی عروقی شناخته شده است.
یکی دیگر از آلاینده های هوا که خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد، کربن سیاه است. منابع انتشار کربن سیاه عبارتند از:
شومینه و اجاق های چوبی
سیستم های گرمایش زغال سنگ و نفت سنگین
سوزاندن زباله
آتش سوزی های جنگلی
برخی از آنها در برابر آلاینده های هوا آسیب پذیرتر هستند
مطالعات نشان داده است که چندین گروه بیشتر در معرض خطر اثرات مضر آلودگی هوا هستند. این گروه ها عبارتند از:
فرزندان
زنان باردار
افراد میانسال
افرادی که از قبل بیماری قلبی یا ریوی دارند
کسانی که در مناطقی زندگی میکنند که میزان آلایندهها در هوا زیاد است
زنان پس از یائسگی اگر روزانه، حتی در کوتاه مدت، اگر در معرض اکسیدهای نیتروژن قرار بگیرند،دچار سکته مغزی می شوند.
کسانی که بیشتر در معرض آلودگی های ناشی از ترافیک قرار گرفتند، سطح کلسترول HDL کمتری داشتند که خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد.
گروهی از مردان و زنان ۴۵ تا ۸۴ ساله بخشی از مطالعهای بودند که به دنبال ارتباط بین آلودگی هوا و سطح کلسترول HDL، همچنین به عنوان کلسترول خوب، در بدنشان بودند. کشف شد که افراد گروهی که بیشتر در معرض آلودگی ناشی از ترافیک قرار گرفتند، سطوح پایینتری از کلسترول HDL داشتند که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.