ابتلا به كرونا و تزریق واكسن كووید-۱۹ چقدر قاعدگیها را نامنظم میكند؟
به گزارش تریتا نیوز به نقل از جام جم ، از چند ماه گذشته خبرهایی مبنی بر تأثیر ابتلا به كرونا در نامنظمیهای قاعدگی منتشر شد، به طوری كه شمار زیادی از زنان در دنیا از نامنظمشدن دورههای قاعدگی خود شكایت داشتند. حالا هم با رواج تزریق واكسن كرونا، بار دیگر این اخبار منتشر شده است كه تزریق واكسن كرونا هم میتواند باعث این بینظمیها شود. ویروس كرونا در ابتدای شیوع در دنیا به عنوان یك ویروس تنفسی شناخته شد كه اغلب افراد مبتلا با سرفه و نفستنگی مواجه میشدند. اما بعد از مدتی مشخص شد كه این ویروس نهتنها ریهها، بلكه دیگر بخشهای بدن را هم مانند سیستم گوارشی، عصبی و قلبی – عروقی درگیر میكند. اما شواهد بیانگر آن است كه این ویروس حتی میتواند روی روند قاعدگی در خانمها و بینظمی در این دوران هم نقش داشته باشد. در همهگیری كرونا بسیاری افراد از بروز تغییراتی در چرخه قاعدگی خود خبر دادند كه میتوان به خونریزیهای كمتر یا بیشتر، قاعدگیهای نامنظم و حتی عقبانداختن چرخه اشاره كرد. محققان بعد از این اظهارنظرها مطالعات گستردهای روی چرخه قاعدگی در زنان انجام دادند و دریافتند این احتمال وجود دارد كه خود عفونت ویروس كرونا به بدن فشار وارد كرده و سطح هورمونها را تغییر دهد كه در نهایت باعث بروز تغییراتی محسوس در چرخه قاعدگی شود.
به طوركلی، استرس میتواند چرخههای قاعدگی را مختل كرده و باعث تغییر در زمان بروز و حتی توقف آن شود. واكنش ایمنی ایجاد شده از طریق واكسنها میتواند باعث این نوع واكنش استرسی شود. در واقع، بیشترین تردید در زنان جوان تا حد زیادی ناشی از ادعاهای نادرستی مبنی بر این است كه واكسن كرونا احتمال بارداری را در آینده كم میكند و در این میان، بررسینكردن كامل این ادعا، چنین ترسهایی را تقویت كرده است.
كرونای شدیدتر، قاعدگی طولانیتر
محققان در سال ۱۳۹۹/ ۲۰۲۰ دریافتند مخاط رحم كه همان آندومتر است، از عفونت مستقیم ناشی از ویروس جدید كرونا در امان است. به این علت كه سطح ACE۲ كمتری دارد؛ ACE۲ گیرندهای است كه كروناویروس در طول چرخه قاعدگی به آن متصل میشود. بررسیها نشان داده که چرخه قاعدگی در زنانی كه به كرونای شدیدتری مبتلا شده بودند، طولانیتر از ۳۷ روز اعلام شد. به گفته محققان، از میان زنانی كه در این تحقیقات شركت كرده بودند، ۳۴ درصد افراد مبتلا به كرونای شدید چرخه طولانی قاعدگی را تجربه كردند و در مقابل، این اختلال فقط در ۱۹درصد از بیمارانی كه به نوع خفیف كرونا مبتلا شده بودند، مشاهده شده است.
یكی دو ماه عادی میشود
زمانی كه محققان طول چرخه قاعدگی در طول كووید-۱۹ را با طول چرخه طبیعی افراد مقایسه كردند، دریافتند حدود ۲۸درصد از افراد در چرخه قاعدگی خود تغییراتی را مشاهده كردهاند و بیشتر چرخههای طولانیتر از حد معمول را تجربه كردهاند اما در این میان، افرادی هم هستند كه چرخه كوتاهتری را گزارش كردهاند. این در حالی است كه میزان هورمونهای جنسی مانند هورمون تحریككننده فولیكول، استروژن و پروژسترون در مبتلایان به كرونا هیچ تغییری را نشان نمیدهد. البته محققان بعد از بررسی اختلالات ایجاد شده بیان كردند كه ۸۴ تا ۹۹درصد زنانی كه بعد از ابتلا به كرونا تغییراتی را در چرخههای قاعدگی گزارش كردهاند، بین یك تا دو ماه پس از ابتلا به كرونا دوباره چرخههای طبیعی را تحربه خواهند كرد و این تغییرات معمولا ماندگار و همیشگی نیست.
واكسن كرونا و قاعدگیهای نامنظم
از زمانی كه تزریق واكسن كرونا در دنیا رواج پیدا كرد و شمار زیادی از مردم جهان در مقابل این بیماری ویروسی مصون شدند، هزاران زن در دنیا اعلام كردند كه بعد از تزریق واكسن دچار اختلالاتی در قاعدگیهای خود شدهاند. برای مثال، تنها در انگلیس بعد از تزریق واكسن بیش از ۳۰ هزار زن از تغییر الگوی همیشگی چرخههای قاعدگی خود خبر دادند. اما بررسیها نشان میدهد این تغییرات خطری را متوجه سلامت زنان نمیكند و در كوتاهمدت از بین میرود و قاعدگیها بار دیگر منظم میشود. مؤسسه ملی سلامت آمریكا ۶۷/۱ میلیون دلار روی بررسی تأثیر واكسن كرونا بر قاعدگی خانمها سرمایهگذاری كرده است.
قاعدگیهای دردناك
یكی دیگر از شكایتهایی كه برخی خانمها بعد از ابتلا به كرونا دارند، بروز قاعدگیهای دردناك است. البته این عوارض تنها شامل حال واكسن كرونا نمیشود و در تزریق واكسن سرطان گردن دهانه رحم «HPV» نیز چنین اختلالاتی شامل چرخههای قاعدگی كوتاهمدت دیده میشود. اما محققان این نظریه را رد كرده و معتقدند مشكلات قاعدگی پس از تزریق واكسن با سرعت رخ نمیدهد و حتی بیشتر افرادی كه بعد از تزریق واكسن تغییراتی را در قاعدگی خود تجربه كردهاند، در چرخه بعدی به حالت طبیعی برگشتهاند.
باروری درخطر نیست
بسیاری از خانمها وقتی زمان تزریق واكسن كرونا میرسد نگران تأثیر این واكسن در ناباروری و كاهش قدرت باروری خود هستند و محققان برای بررسی این موضوع مطالعات را انجام دادهاند. طی این مطالعات، محققان اعلام كردند چرخههای قاعدگی ممكن است بعد از تزریق واكسن به دلیل واكنش ایمنی بدن نسبت به واكسن طولانیتر شده یا حتی مدتی به تأخیر بیفتد. اما خانمها باید مطمئن باشند این بینظمی ایجاد شده هیچ خطری برای سلامت دستگاه تناسلی آنها ندارد. بهگفته محققان، واكسن كرونا هیچ عوارض جانبی خطرناكی از قبیل ناباروری و تأثیر روی بارداری بر جا نمیگذارد و خانمها میتوانند با خیال راحت و به دور از هرگونه نگرانی نسبت به تزریق واكسن اقدام كنند. واكسیناسیون كرونا علاوه بر اختلالات ایجادشده در قاعدگی، خونریزیهای غیرمنتظره واژینال را هم ممكن است به دنبال داشته باشد. همچنین مطالعات، هیچ الگویی را در ارتباط میان واكسن با افزایش سقط جنین یا تولد جنین مرده نشان نداده است. به عبارتی، زنان و مردانی كه واكسن كرونا را دریافت میكنند، هیچ تغییری را در كیفیت اسپرم یا كاهش موفقیت زوجین در استفاده از روش آیویاف ایجاد نمیكند.