مسمومیت غذایی را درسفرهای نوروزی جدی بگیرید/ معرفی غذاهای مضر و سالم برای سفر
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره مسمومیت غذایی درسفرهای نوروزی هشدار داد و گفت: غذاهایی همچون کباب کوبیده، الویه و غذاهای آبکی بسیار فساد پذیرهستند.
دکتر زهرا عبدالهی با بیان اینکه در ایام عید نوروز سفرهای نوروزی به اوج خود میرسد اظهارکرد: توجه به تغذیه و مواد غذایی مصرفی درسفر بسیار مهم است و با رعایت چند نکته ساده می توان از سفر خود بیشترین لذت را برد.
وی درادامه گفت: یکی از مواد غذایی مهم و حساس آب مصرفی است. از آب چشمه، نهر و رودخانه برای آشامیدن استفاده نکنید.همیشه آبهای بطری بسته بندی شده همراه داشته باشید و باقیمانده آب بطری را در پشت شیشه و زیرتابش نور خورشید قرار ندهید. اگر از سلامت آب در جایی بیاطلاعید، آن را بجوشانید و بعد مصرف کنید.
وی درباره مصرف غذا درطول سفرافزود: خوردن غذاهای شور، غذاهای کنسروی و انواع فست فودها که غالبا در رستورانهای بین راهی، وجود دارد می تواند سلامت شما را به خطر بیاندازد.
« اگر به مسافرت می روید، سعی کنید غذای بیرون را خیلی کم مصرف کنید. اما اگرمجبور شدید در رستوران غذا میل کنید رستورانی را انتخاب کنید که ظاهر رستوران، وضعیت کارکنان آن و شرایط بهداشتی محیط مناسب و کارکنان آن کارت بهداشتی معتبر داشته باشند.»
دکترعبدالهی گفت: در صورت مصرف مواد غذایی کنسروی قبل از مصرف ۲۰ دقیقه بجوشانید و از مصرف کنسروهای بادکرده یا زنگزده جداً خودداری کنید. توصیه می شود بجای سالاد و سبزی خوردن در رستورانها که احتمال آلودگی آن زیاد است، ماست بخورید. یک راه ساده و مطمئن آن است که از منزل با خود گوجه فرنگی و خیار و لیموترش شسته شده همراه داشته باشید و در رستوران در کنارغذایی که سفارش می دهید، از گوجه فرنگی وخیار خرد شده که همراه خود دارید استفاده کنید.
مدیردفتربهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت عنوان کرد: غذاهایی را که با خود به سفر می برید نیم پزنکنید، یا ازهمان اول غذا را کامل بپزید یا اینکه درمقصد اقدام به پخت آن کنید. غذاهایی مثل کتلت و کوکو یا تخم مرغ پخته برای سفرمناسب هستند و غذاهایی مثل الویه و کباب کوبیده، کالباس و سوسیس بسیار حساس و فساد پذیرهستند.
دکترعبدالهی گفت: غذایی که برای بین راه تهیه می کنید، نباید آبکی باشد. غذاهای آبکی مثل انواع خورش ها، سریعتر فاسد می شوند چون میکرب ها و باکتری ها در فضای مایع، محیط مناسب تری برای رشد و تکثیر دارند.همچنین غذایی را که برای سفر آماده می کنید ، در طول راه کاملا خنک نگهدارید.
وی درادامه تاکیدکرد: بجای نوشابه های گازدار، همراه با غذا دوغ کم نمک و بدون گاز سفارش دهید. نوشابه های گازدار حاوی مقدار زیادی قند هستند مقدارزیادی کالری وارد بدن می کند که نتیجه اش اضافه وزن وچاقی است. ممکن است بگویید از نوشابه های بدون قند ویا رژیمی استفاده میکنیم، ولی باید بدانید که حتی نوشابه های بدون قند هم حاوی مقادیر زیادی فسفات هستند که ازجذب کلسیم غذا که برای استحکام استخوانها ضروری است، جلوگیری می کند و نتیجه اش در دراز مدت پوکی استخوان خواهد بود.
دکترعبدالهی درباره مصرف تنقلات درسفراظهارکرد: درطول راه به عنوان تنقلات، مقداری آجیل مثل نخودچی، کشمش، خرما، انجیر خشک، گردو، بادام، پسته و فندق کم نمک و یا تخمه های کم نمک بهمراه داشته باشید. این تنقلات بسیار سالم تر و کم ضررتر از چیپس، پفک و نوشابه های گازدارهستند. از خرید و مصرف چیپس هایی که بصورت فله عرضه می شوند خودداری کنید.
«این نوع چیپس ها معمولا حاوی مقدار زیادی نمک و روغن است و ممکن است روغن مورد استفاده در تهیه آنها کیفیت مطلوبی نداشته باشد ،به این دلیل ، مصرف آنها حتی می تواند سرطانزا باشد.»
مدیردفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به این که بسیاری از افراد مایلند در طول مسیر، بساط پختن کباب و جوجه کباب برپا کنند که غذای سالم، مطبوع و با کیفیتی خورده باشند توصیه کرد: باید توجه داشت که گوشت و مرغ را از منزل و در ظرف یخ گذاشته و دقت کنید در طول راه و قبل از کباب کردن، کاملا سرد نگهداری شود. از گوشت هایی که در هوای آزاد آویزان شده وبه فروش می رسند استفاده نکنید.
« انواع میکرب ها و تخم انگل ها با مصرف این گوشت ها که ممکن است خوب هم پخته نشوند، به بدن منتقل می شود. درموقع تهیه کباب وجوجه کباب، مواظب باشید که تمام قسمت های آن و بخصوص داخل آن کاملا حرارت دیده و بخوبی پخته شود تا درصورت وجود آلودگی احتمالی، با پختن از بین برود. کبابی که خوب پخته شده باشد، قهوه ایی رنگ است و اگر قسمت داخل کباب هنوز قرمز رنگ است، به این معنی است که پخته نشده و آلودگی احتمالی آن از بین نرفته است که نتیجه اش مسمومیت غذایی همراه با اسهال، استفراغ ، دل درد و دل پیچه خواهد».