داریم پیر میشویم ها!
تریتا نیوز -مهناز خدادوست ،چین و چروکها از تو اجازه نمیگیرند برای آنکه خودشان را روی پیشانی و صورت و دستهایت پهن کنند. خودشان با گذشت سالها، آرامآرام میآیند و جاگیر میشوند. رنگ سفید موها و ریشها هم همینطور.
همینطور که تقویمها کهنه میشوند و لباسهایت از مد میافتند، او دویدنِ آرامش را در سر و رویت شروع میکند. یکباره، یک روزصبح که توی آینه دقیق میشوی، میبینی که تنهاش به خیلی از تارهای موی و محاسنت ساییده و سفیدشان کرده است. آن وقت شاید پیش خودت بگویی “دارم پیر میشوم ها!”و متوجه گذشت مثل باد عمرت بشوی. شاید هم گذشت مثل برق عمرت! نمیدانیم، بستگی به تکیهکلام شما دارد که گذشت سریع عمر را به باد تشبیه کنید یا به برق یا مثل شیخ اجل به آب روان در جویی که لبش بنشینی و گذر عمر ببینی. هرچند، فرقی هم با هم ندارند؛ هر سهتا میخواهند بگویند که خیلی سریعتر از آنکه فکرش را بکنیم، گذشته و میگذرد!
احترام به سالمندان از دیرباز در فرهنگ کشور ما ریشه دوانده است و در بسیاری از فرهنگها در سرتاسر جهان نقطه مشترک فرهنگی این است که با سالمندان با احترام رفتار گردد. متأسفانه ، این رفتار مهم در جامعه مدرن امروز به میزان زیادی فراموش شده است.
سالمندان تجربه زیادی در زندگی دارند و می توانند در مورد سازگاری با تحولات و کنار آمدن با چالش های زندگی چیزهای ارزشمندی را به ما بیاموزند. در حقیقت سالمندان دریای بیکرانی از تجربه و دانش هستند که مطالب ارزشمندی برای به اشتراک گذاشتن با ما دارند.
لازم است نسل جوان با احترام به سالمندان با گوش دادن به صحبتهای ارزشمند آنها و گذراندن وقت با کیفیت با این افراد ، اهمیت احترام به سالمندان را یاد بگیرند.
احترام به سالمندان در هر شرایطی یک مسئله مهم است ، حتی اگر بدن یا ذهن آنها شروع به از کار افتادن کرده باشد و چندان متوجه رفتار اطرافیان نشوند. افراد مسن در خانواده ها افرادی قدرتمند هستند و باعث ایجاد آسایش و آسودگی خیال برای اطرافیان می شوند و می توان به تجربه و دانش آنها تکیه نمود .
دنیا پیرتر می شود!
تقریباً ۹۰۰ میلیون نفر در جهان بیش از ۶۰ سال سن دارند. تا سال ۲۰۵۰، ۲ میلیارد نفر – یا ۲۲ درصد از جمعیت کره زمین – در این سن خواهند بود. در واقع، تا سال ۲۰۵۰ – برای اولین بار در تاریخ بشر – تعداد افراد بالای ۶۰ سال بیشتر از تعداد کودکان در جهان خواهد بود.
طبق گزارش سازمان ملل، امید به زندگی در سراسر جهان از ۴۶ سال به ۶۸ سال بین سالهای ۱۹۵۰ تا ۲۰۱۰ افزایش یافته است. پیشبینی میشود تا پایان این قرن به ۸۱ سال برسد.
شادی با پیری افزایش می یابد
بر اساس مطالعات اخیر، بیشتر مردم در جوانی و پس از آن که به دهه ۷۰ و ۸۰ سالگی می رسند،مردمان شادتری بوده اند.اکثر مردم گزارش دادند که در میانسالی کمترین میزان شادی را تجربه کرده اند.
افراد مسن شایسته احترام و توجه ما هستند
اهمیت احترام به سالمندان از مهم ترین اقدامات یک خانواده و جامعه سالم است که تاثیرات زیادی در بهبود وضعیت جسمی و روحی سالمند وهمچنین کل خانواده دارد.
احترام به سالمندان از دیرباز در فرهنگ کشور ما ریشه دوانده است و در بسیاری از فرهنگها در سرتاسر جهان نقطه مشترک فرهنگی این است که با سالمندان با احترام رفتار گردد. متأسفانه ، این رفتار مهم در جامعه مدرن امروز به میزان زیادی فراموش شده است.
عصر جدید، استفاده از فناوری های دیجیتال را سرلوحه ارتباطات انسانی قرار داده است.در بین برنامه های شلوغ زندگی خانوادگی و شغلی ، علاوه بر اینکه افراد از طریق فضای مجازی به عنوان اصلی ترین حالت ارتباط با یکدیگر استفاده می کنند گاهی اخلاق و احترام به سالمندان به نوعی به فراموشی سپرده شده است .
در این شرایط به جای اینکه با سالمندان با قدردانی و احترامی که شایسته آنها هستند رفتار شود ، اغلب درگیر زندگی شخصی خود هستیم و به سادگی سالمندان را به دست فراموشی سپرده ایم .
اهمیت و احترام به سالمندان در زندگی یک اصل مهم و ضروری است . چرا که دعای خیر سالمندان عاقبت بخیری خانواده را در بر خواهد داشت.
باید به یاد داشته باشد که سالمندان از نظر روحی آسیب پذیر هستند و کوچکترین موضوع می تواند باعث ناراحتی آن ها شود. اکثر سالمندان با کمبود توجه، احساس ناراحتی می کنند و از نظر روحی آسیب می بینند.
متاسفانه این احساسات در میان افراد مسن بسیار شایع است. باید به یاد داشته باشد که کهنسالان دانش واطلاعاتی دارند که می توانند آن را به نسل بعد منتقل کنند. حتی اگر این اطلاعات درباره زندگی آنها یا یک رویداد تاریخی باشد.
احترام به سالمندان در جامعه شامل گام های کوچکی است که می تواند سلامت روان این افراد را افزایش دهد .
سخن آخر
رسیدن به ایستگاه پیری موضوعی است که شاید روزی برای همه اتفاق بیافتد، پس سزاوار است همان گونه که دوست داریم با ما برخورد شود با دیگران برخورد کنیم.