جراحي، بدون درد با هيپنوتيزم…!

باورتان ميشود که ميتوان سختترين عملهاي جراحي را بدون بيهوشي و احساس درد انجام داد؟ بله!
جراحي، بدون درد با هيپنوتيزم…!
ميشود و آن هم از طريق روشي نسبتا اسرارآميز به نام هيپنوتيزم! اين روش مدتهاست بهعنوان جايگزيني براي تزريق داروهاي بيهوشي و جلوگيري از عوارض آن شناخته شده است.
با اين حال چون فني خاص است، هنوز جا نيفتاده است. چند روز پيش در مشهد جراحي دشوار و سنگيني روي استخوان دست بيماري با استفاده از هيپنوتيزم انجام شد که در نوع خود نخستين است. به اين بهانه از دکتر مهدي فتحي که اين عمل را انجام داده است چند و چون بيهوشي و جراحي با هيپنوتيزم را پرسيديم.
بيهوشي با هيپنوتيزم
دکتر فتحي درباره بيهوشي بيمار به اين روش ميگويد: درد از نظر مغز انسان يک ادراک است و بافتهاي عصبي هنگام درد دچار خلقيات هيجاني ميشوند. کاري که ما در هيپنوتيزم انجام ميدهيم تعويض حالات هيجاني با تصاوير خوشايند است.
به طوري که بيمار را از محيط اتاق عمل جدا و در ذهن او تصاوير خوب تداعي ميکند و آن تصاوير خوشايند باعث ميشود فعل و انفعالات هورموني ـ عصبي که در مغز هنگام درد اتفاق ميافتد، رخ نداده و در نتيجه فرد، درد را احساس نکند. در واقع نوعي فراموشي نسبت به جراحي ايجاد ميشود.
مراحل هيپنوتيزم
اين پزشک درباره مراحل انجام هيپنوتيزم اظهار ميکند: اصولا هيپنوتيزم روي افرادي انجام ميشود که از حداقل سلامت رواني برخوردارند و ضمنا ذهنشان نيز خاصيت لازم را دارد، اما انجام اين امر در دو بخش عمده انجام ميشود: اول انفکاک توجه فرد از درد و دوم جذب کردن ذهن او با تصاوير انحرافي و انحراف توجه.
وي با اشاره به عمل جراحي سنگين ارتوپدي که اخيرا با بيهوشي هيپنوتيزمي در مشهد انجام شده، ميافزايد: در اين عمل جراح، استخوان را شکافت تا پلاتيني را که پنج سال در دست بيمار بود در بياورد. طبيعي است که پلاک در اين مدت با استخوان پيوند خورده و جدا کردن آن بسيار سخت است.
ما براي جدا کردن پلاک از بافت، يک دستگاه الکترونيکي به کار ميبريم که ۱۲۰ درجه حرارت به بافت منتقل کرده و بسيار دردناک است، اما بيمار تحت هيپنوتيزم هيچ واکنشي به آن نشان نداد. در تمام مدت نيز ضربان قلب مريض و علائم ايجاد درد را نيز کنترل ميکرديم و هيچ مشکلي مشاهده نشد.
وي تصريح ميکند: جالب است بدانيد ما در اينگونه جراحيها، آنقدر داروي بيهوشي به بيمار تزريق ميکنيم تا سطح هوشياري وي از ۱۰۰ به ۴۰ کاهش يابد، اما در اين روش سطح هوشياري بيمار در حوالي ۹۸ متغير بود، اما بيمار دردي را حس نميکرد.
چشم و هيپنوتيزم
خيلي افراد وقتي صحبت از هيپنوتيزم به ميان ميآيد، به قدرت چشم فکر ميکنند و اينکه فرد با نگاهش مثلا شخصي را خواب ميکند.دکتر فتحي اين تلقي را افسانهاي بيش نميداند و ميگويد: هر تصوير ذهني براي شما يک تداعي درست ميکند. مثلا وقتي من به شما کلمه پدر را ميگويم، تصوير پدرتان با مفاهيمي چون دلتنگي، شادي يا هر احساس ديگري در ذهنتان شکل ميگيرد.
کاري که ما در هيپنوتيزم انجام ميدهيم، اين است که همين تصاوير و تداعيهاي ذهني را به سوي تصاويري خاص هدايت ميکنيم به طوري که شخص ذهنش از موضوع منحرف ميشود.
شگفتآور است
اين پزشک ميگويد: نتايج بيهوشي و جراحي با هيپنوتيزم شگفتآور است و اکنون جراحيهايي چون فک، کيسه صفرا، سوختگي، زايمان و… به اين روش انجام ميشود. حتي سردردهاي ميگرني نيز با اين روش قابل درمان است.فتحي يادآوري ميکند که انجمن علمي هيپنوتيزم، ايران را به قطب هيپنوتيزم آسيا و يکي از ۲۷ کشوري که اين توانايي را در جهان در اختيار دارند، تبديل کرده است.